Dieuwertje realiseert een Tilburgs terrein met tiny forest, kringloopwinkel en meer: ‘Ik wil Tilburgers verenigen’

Foto: indebuurt Tilburg

Dieuwertje Vorstenbosch doet er alles aan om haar droom waar te maken. Ze spreekt haar wens uit voor een circulair stukje Tilburg met camping, tiny forest, kringloopwinkel en nog veel meer. “Dat je een plek hebt waar iedereen komt en je het gevoel hebt: ik mag hier mijzelf zijn. Of je nou jong, oud, zwart, wit, man, non-binair, vrouw, directeur of afvalverwerker bent.”

De toekomstige ontmoetingsplek zette Dieuwertje op papier. Haar droombeeld bestaat uit een tiny forest, camping, parkje, buurtsuper, pop-upwinkels, marktplein, kringloop, ateliers, woonplekken, flexplekken, moestuin en inzamelplek. “Bijvoorbeeld dat je tuinafval meeneemt en dit terugkrijgt in de vorm van gratis compost voor je tuin. Of dat mensen met jouw afval en dat van een pop-uprestaurant op het terrein nieuwe producten maken. Ik wil laten zien hoe het ook kan. Ondernemers kunnen zich hier vestigen. Er komt een bakkertje en een buurtsuper met producten uit de eigen moestuin. Niet alles hoeft zich letterlijk in dit stukje Tilburg te vestigen, het is ook goed als gastsprekers langskomen.”

Samen dromen waarmaken

Het idee staat als een huis. Dieuwertje is met verschillende partijen en investeerders in gesprek. Een vaste locatie is nog niet gevonden. Maar de samenwerkingen zijn nu al begonnen. “Ik merk dat zoveel mensen aan willen haken nu ik mijn droom deel. Dat is zo vet. Wat ik ontzettend leuk vond, is een vrouw die een werkplaats wil starten waar oude spullen nieuw leven krijgen. Bijvoorbeeld nieuwe meubels maken van oude woonspullen. Maar ook met textiel en andere grondstoffen. Ze zei: ‘Jouw plan sluit daar heel erg op aan.'” Ook is Dieuwertje druk om samen met Dock Zuid het Purpose Fest begin oktober te organiseren. Ze omschrijft het als een circulaire conferentie en ontmoeting in de stad als het gaat om groen doen.

Tekst loopt door na de Instagrampost >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Van DWARS naar hub

Dieuwertje geniet ervan om anderen in hun kracht te zetten. Van iedereen die ze ontmoet, wil ze één ding weten: “Waar gaat jouw vlammetje van branden? Iedereen heeft een passie en is ergens enthousiast over. Een paar jaar geleden startte ik Hotdogbar DWARS in Tilburg. Dit was voor mij al een plekje in de stad waar iedereen zichzelf kon zijn. Iedereen in het team droeg eigen kleding en ik stond niet boven iemand anders uit het team. Aan de Korvelseweg was – en is onder de nieuwe eigenaren – iedereen welkom. Toen wij minder contact met klanten hadden tijdens de lockdown, kwam ik erachter dat hotdogs voor mij een middel waren om mensen te verenigen.”

‘Ik kreeg daar zoveel energie van’

Toch lukte het haar om tijdens de coronacrisis die positieve vibe in Tilburg verder te verspreiden dan alleen DWARS. “Samen met collega Jelle startte ik Lokale Zaken. Daarbij shopten we voor mensen toen de winkels dicht waren. Voor de normale verkoopprijs stelden wij een pakketje samen van lokale ondernemers. Niet iedereen kende al die winkels al, dus wij lieten de stad echt kennis maken met wat wij voor moois te bieden hebben. Met Kerst mocht ik 80.000 euro uitdelen aan lokale ondernemers. Ik kreeg daar zoveel energie van, terwijl ik daar niets aan verdiende behalve een groot netwerk.”

Tekst loopt door na de foto >

Dieuwertje schetst haar stukje Tilburg. Foto: indebuurt Tilburg

Helemaal aanstaan

“Toen ik DWARS nog runde, voelde het voor mij alsof ik meedeed aan een ratrace, met name de periode tijdens de lockdowns. Ik kwam mezelf tegen en merkte om mij heen dat velen vastliepen, zeker als het gaat om prestatiedruk. Van buitenaf wordt er vaak een stempel op je gedrukt wie je ‘moet’ zijn. Als jij helemaal vanuit passie dingen doet, sta je aan en voel jij je in je lijf veel fijner. Daardoor heb je veel meer aan de maatschappij bij te dragen. Zo’n plekje heb ik altijd al willen creëren. DWARS was een ieniemienie plekje waar ik dat kon proeven en voelen, nu wil ik dat voor heel Tilburg opzetten. Circulair is voor mij niet alleen groener en duurzamer, maar ook zorgen dat het tussen je oren lekker zit.”

Tilburgers samenbrengen

Dieuwertjes vlammetje zit hem in het verbinden van mensen én al het moois dat onze stad te bieden heeft. Met haar circulaire hub wil ze daar nog meer tofs aan toevoegen. “Ik ga nu vaak naar anderen toe of nodig mensen uit in mijn achtertuin om iets moois op te zetten. Zo transformeer ik het balkon van de LocHal binnenkort tot een stukje groen op een onverwachte plek. Maar ik hoop een terrein te vinden zodat mensen naar mij toe kunnen komen om daar aan een mooi stukje Tilburg te bouwen. Ik wil mensen ook aan het denken zetten wat lokaal met ons doet en hoe trots we als Tilburgers mogen zijn op wat we hebben. Het hoeft niet altijd van veraf te komen. Wees trots op wat er is in deze stad.”

Zo sluit jij je aan

Als de circulaire hub straks opent, houdt het niet op met de ideeën. “Mensen zijn altijd welkom om hier te doen waar hun vlammetje van gaat branden. Samen bouwen we aan een Tilburgs netwerk waarbij we elkaars dromen laten uitkomen.” Ook meebouwen aan deze toffe plek? Dieuwertje wordt heel blij als jij jouw droom of visie deelt via haar Instagrampagina.

Lees ook…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bar Leonardo stopt: ‘Het begon te kriebelen’”

Bar Leonardo stopt: ‘Het begon te kriebelen’

Ga naar “Giel opent een jarenzeventigrestaurant aan de Piushaven: ‘Ik heb een beetje een oude ziel’”

Giel opent een jarenzeventigrestaurant aan de Piushaven: ‘Ik heb een beetje een oude ziel’

restaurant de Belinda Giel
Ga naar “Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’”

Quintus helpt Tilburgers met dementie: ‘Ineens dansen ze door de kamer’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Aardappelen 1+1 gratis”

Aardappelen 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022

Vacatures

Ga naar “LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON”

LOGISTIEK MEDEWERKER BIJ DECATHLON

 • Decathlon Netherlands BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker ochtend”

Magazijnmedewerker ochtend

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Parttime magazijnmedewerker”

Parttime magazijnmedewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200”

CV Monteur Service Onderhoud | Werktuigkunde | 2.100 – 3.200

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Onderhoudsschilder Tilburg”

Onderhoudsschilder Tilburg

 • Covebo Uitzendgroep
 • Fulltime/Parttime