De winkel van Jan Hein bestaat al bijna 100 jaar: ‘Mijn opa is hier ooit begonnen’

Door Thijs Dingemans 8 februari 2019

Als klein menneke wist Jan Hein Sommer: ik ben de volgende die de scepter zwaait. Zijn opa begon ooit Den Blompot, later nam pa het over en inmiddels is Jan Hein de big boss. Al dik 42 jaar loopt hij rond in de bloemist aan de Oerlesestraat. “Ik ben begonnen met m’n achttiende, nu ben ik zestig. Je bent zo een poos verder.”

Jan Hein doet alsof het niets is. Al jaren is hij hét gezicht van de bloemist. En dat lag toch wel in de lijn der verwachting: opa Sommer begon de zaak in 1923, vader Sommer nam het later over en de derde generatie – in dit geval dus Jan Hein – zou volgen. “Maar het was niet zo dat ik als klein jongetje al wist dat ik het wel zou overnemen”, begint Jan Hein. “Mijn vader zei nooit: ‘jij gaat de zaak overnemen’. Het was wel een verlengstukje van zijn carrière. Met al die kinderen wist hij vast ook dat iemand de zaak ging overnemen.”

‘Een bloemist was een bloemist’

Het werd dus Jan Hein, die al op z’n achttiende rondliep in de winkel. “Dat waren wel heel andere tijden, ja”, blikt de Tilburger terug. “Maar je kan toen niet vergelijken met wat er nu in bloemenland gebeurt. Een bloemist was een bloemist in die tijd. Dat is nu totaal anders.” Jan Hein doelt op de diversiteit: enkel bloemen, bloemstukken, potten, bedrijfsbloemen… “Toen ik veertig jaar geleden begon was het ook al heel anders. Maar het verandert continu. Je moet wel met de tijd mee. Dat is deze winkel ook zeker; we zijn altijd meegegroeid.” Jan Hein lacht: “Ik ben inmiddels zestig, maar het is zeker geen gedateerde bloemist.”

(tekst loopt door onder foto)

den blompot
Den Blompot. Foto: indebuurt

Een vierde generatie?

Een gevalletje ‘met de paplepel ingegoten’? “Ja, min of meer wel”, benadrukt Jan Hein. Als klein menneke kwam hij al in aanraking met bloemen. Toch blijft een vierde generatie waarschijnlijk uit. “Vroeger ging ik met mijn vader langs de deuren om bloemen te verkopen. Dat zat erin. Maar dat is nu veel minder; de jeugd maakt andere keuzes. Ik heb zelf ook kinderen, die nemen het echt niet over. Nog niet bekaant. Dat hoeft van mij ook niet, we hebben ze ook nooit meegenomen als we bloemen gingen verkopen. Dan zou je ze al een bepaalde richting induwen.”

Af en toe een helpend handje, meer niet

Uiteraard hielpen de kids wel mee in de winkel als het nodig was. Maar, zo zegt Jan Hein zelf, ze werden niet klaargestoomd voor de bloemenwereld. “Dat is deze generatie, die weer anders is als die van mijn ouders. In die tijd gebeurde het sneller dat iemand de zaak overnam. Dat was wel makkelijk geweest, dan kon ik me nu al een beetje terugtrekken. Maar nee, ik heb er nooit de nadruk op gelegd. Dat is alleen maar beter. Ze moeten lekker doen wat ze zelf willen.”

(tekst loopt door onder foto)

den blompot
Jan Hein is de derde generatie van Den Blompot. Foto: indebuurt

‘De winkel is m’n huiskamer’

Dat doet Jan Hein na 42 jaar ook nog steeds, ondanks dat het fysiek behoorlijk zwaar is én de leeftijd (toch wel) een rol begint te spelen. “Als ik het zo kan handhaven, ga ik nog effe door. Maar het zijn toch veel facetten waar je mee te maken hebt, dat kost energie. Dat is niet erg, als je het maar kunt behappen. De winkel is m’n huiskamer, daar moet ik me wel lekker in voelen. Daar haal je energie uit om weer door te gaan.”

Kees de slager, Piet de groenteman en Jan Hein de bloemist

“O ja, ik woon trouwens hierboven”, zegt Jan Hein. Een trotse glimlach komt tevoorschijn. “Mensen weten me te vinden en komen specifiek voor mij.” Lachend: “Waarom? Omdat ik natuurlijk een aardige man ben, hè. Nee, ze willen toch een gezicht zien. Ik heb dat ook: als ik vlees haal, ga ik naar slager Kees, groenten haal ik bij Piet en zo werkt dat ook met bloemen. Mensen hechten waarde aan de bloemist.”

(tekst loopt door onder foto)

den blompot
Foto: indebuurt

Koffiedik kijken

In dit geval dus aan bloemist Jan Hein, die al 42 jaar rondloopt in de Oerlesestraat. En daar blijft-ie, als het aan hem ligt, ook nog wel even. “Goed, ik ben zestig, hè. Het gaat geen honderd jaar meer duren, maar zolang ik plezier heb, ga ik nog wel even door. Over zeven jaar ben ik 67, dan zien we wel wat het gaat brengen. Je weet nooit hoe het gaat lopen of wat er gebeurt. Daar iets over zeggen is koffiedik kijken.” En zo is het maar net. Jan Hein neemt éindelijk een slok van zijn koffie. “Zo, volgens mij heb ik alles wel verteld.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

magnolia bloemen

Natasja heeft haar eigen bloemenwinkel: ‘Ik ga écht niet de bloemen in, riep ik altijd’

"Vroeger riep ik altijd: 'ik ga echt niet in de bloemen. Nooit!' Altijd maar dat werken, altijd die ...

11 x hier in Tilburg haal je de mooiste bloemen volgens jullie!

Een ruikertje, bosje blommen of veldboeket… Wie houdt er nu niet van een beetje gezelligheid en kleu...

Meer over Den Blompot ontdekken?

Den Blompot bloemisten

Nu open10:00 - 18:00

Oerlesestraat 154, Tilburg

Bekijk meer:bloemisten

adv.