Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De vrienden Robbert, Niels en Jeroen reizen voor hun werk heel Europa door

Door Thijs Dingemans 27 september 2019

Wat begon als een spontaan wijnreisje met vrienden naar Duitsland, leidde tot heel wat meer. De vrienden Robbert van der Linden, Niels Swinkels en Jeroen Swinkels (geen broers maar neven) waren zó onder de indruk, dat ze besloten om er hun werk van te maken. De drie reizen inmiddels heel Europa door om te zoeken naar de meest bijzondere wijnen.

Een gedeelde passie voor wijn bracht de drie naar een wijnhuis in Duitsland. Daar beseften ze: hier moeten we iets mee doen. “Er zijn best veel wijnhuizen die naar Nederland exporteren. Wij hadden tijdens het bezoekje zoiets van: we moeten wijn importeren. En dus zijn we met z’n drieën bij elkaar gekomen en hebben we een importvergunning aangevraagd”, vertelt Robbert (36). “Maar dat bleek lastiger dan gedacht. De douane komt langs en stelt vragen. Uiteindelijk hebben we een vergunning gekregen. En ja, dan mag je drank importeren. Toen begonnen we wijnreizen te maken.”

38 wijnen

Na Duitsland volgde al snel een bezoek aan Spanje. Vanuit daar trokken de heren steeds vaker door Europa richting wijnhuizen. “Er zijn zoveel wijnen, we willen alleen wijn importeren van wijnhuizen die we zelf hebben bezocht. Zo kunnen we het verhaal overbrengen vanuit onze eigen ervaring”, zegt Robbert, die net als Niels en Jeroen opgroeide in De Blaak. “We kennen elkaar al sinds de basisschool. En ja, we hebben natuurlijk dezelfde interesse en voetbalden in een vriendenteam bij Were Di.” Jeroen (36): “Overigens zijn Niels en ik begonnen bij Sarto. Maar dat terzijde. We doen nu vier wijnreizen per jaar. Alleen nog in Europa, ons doel is wel om verder te gaan. Maar daar zijn we nu nog te klein voor. We zijn vijf jaar geleden begonnen met vier wijnen en hebben er nu 38. En het worden er alleen maar meer.”

Tekst loopt door onder foto. 

bijzondere wijnen
Voordat een fles wordt geïmporteerd, wordt een wijn goed geproefd. Foto: Tommy de Lange

Heel proces

Jeroen vervolgt: “Om zo’n verhaal over de wijnen te vertellen aan andere mensen, moet je wijnreizen maken. Dat zijn heel vervelende tripjes… Nee, het is bijzonder om te doen en wijnboeren vinden het leuk om jonge ondernemers zoals wij te ontvangen.” Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Luxemburg, Oostenrijk en Slovenië… Robbert, Jeroen en Niels importeren inmiddels wijnen uit heel Europa. Er worden eerst wat stappen ondernemen voordat een fles daadwerkelijk bij jou op tafel staat (thuis of in een horecazaak). “De stappen zijn essentieel”, benadrukt Niels (36). “Eerst proeven we in het wijnhuis. Bevalt de wijn? Dan nemen we een fles mee en proeven we hem ’s avonds met een bijpassend gerecht. Bevalt het dan nog steeds? Dan bestellen we hem zodra we in Nederland zijn. We proeven dan in een andere sfeer om te kijken of-ie nog steeds smaakt. Vervolgens laten we mensen proeven die niet mee op reis waren. Als de wijn ook door hen wordt goedgekeurd, importeren we hem.”

Bijzondere Wijnen

“Het zijn vooral wijnen die in Nederland niet bekend zijn”, vult Robbert aan. “We willen mensen bijzondere wijnen laten kennen. Vandaar ook onze naam, Bijzondere Wijnen. Het gaat om wijnen die niet of nauwelijks in Nederland verkrijgbaar zijn. Als we een reis plannen, zoeken we ook altijd een wijngebied waar wijnhuizen staan die niet aan Nederland leveren.” Naast het importeren en bevoorraden van de horeca, geven Robbert, Niels en Jeroen ook geregeld een proeverij. Jeroen: “Het eerste jaar deden we veel proeverijen aan huis. Dat doen we nog steeds in verschillende varianten. Je kunt alleen een wijnproeverij boeken of een proeverij met wijnspijs. Dan krijg je er ook hapjes bij. Mensen vinden het geweldig dat ze alleen maar hoeven te zitten en wij de hele avond uit handen nemen. Wij komen langs, staan in de keuken, verzinnen een menu met bijpassende wijnen en vertellen het verhaal dat we hebben meegemaakt bij de wijnmaker.”

Tekst loopt door onder foto. 

Eigen foto: de heren in een van de wijnhuizen.

“Bij lekkere gerechten hoort een goed glas wijn”

Klinkt als een fantastische fulltime job… In koor: “Dat zou mooi zijn!” De drie heren hebben ook nog ander werk: Jeroen is HR-adviseur bij de Provincie Noord-Brabant, Robbert is teammanager bij OV-chipkaart en Niels werkt in de rechtsbijstand. Waar de passie voor wijnen vandaan komt? Niels: “Ik hou van lekker eten en koken. En bij lekkere gerechten hoort een goed glas wijn.” Bij Jeroen ligt de hotelschool ten grondslag. “Ik heb op de middelbare hotelschool gezeten en daar leer je alles over het restaurant-, hotel- en keukenwezen. Daar hoort het Bourgondische bij, dus ook wijnen.” En Robbert? Die leeft volledig voor wijn. “Zij zijn meer van het eten en ik van de wijnen. Vroeger organiseerde ik weleens avonden en dan vertelde ik over wijnen en liet ik mensen proeven. Daarna heb ik me er steeds meer in verdiept en zelfs meerdere wijndiploma’s gehaald. Ik wil er alles over weten. Dat is echt een tik.”

Ook de vrouwen mogen mee

Of de drie ooit toch fulltime aan de slag gaan met hun passie? “Dan ben je elke avond bezig, dat is de reden dat ik niet in de horeca ben doorgegaan. Ik vind het niet erg om een aantal avonden te doen, maar niet elke”, zegt Jeroen. “Mijn gezin en hun vriendinnen vinden het niet fijn als we elke avond weg zijn. En ik kijk ook graag Willem II thuis op de bank”, vult Robbert aan. Ook Niels vindt het wel prima zo. “We importeren liever goede wijn dan heel veel. En nu kunnen de vrouwen ook af en toe mee op wijnreis. Dat vinden ze héél vervelend…”

Lees ook:

dread love

De hele wereld bezoekt de winkel van Tijmen: ‘Zelfs Amerikanen vliegen op en neer’

"Waar zijn we in hemelsnaam beland", vragen we als we plaatsnemen in de rode kappersstoel van Tijmen...
club jolie

Onno begon na 6 jaar een heel nieuw restaurant: ‘Nu een reis door de hele wereld’

Eerst was er de reis door Spanje, nu de reis door heel de wereld. Onno Jansen (44) sloot begin dit j...
superfly

Jeroen begon kledingwinkel Superfly bij toeval: ‘Moest m’n reizen betalen’

Het is deze maand feest in het Dwaalgebied: kledingwinkel Superfly bestaat 17 november twintig jaar ...

adv.