Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Danny (28) is eigenaar van Monarh: ‘Ik werd in het diepe gegooid’

Door Noah Godefroy 31 januari 2020

Wat deed jij toen je 28 was? De Tilburgse Danny Kovacevic runt twee restaurants met een Michelinster (waarvan Monarh er dus één is) én heeft een transportbedrijf. En dat terwijl hij niet zo heel lang geleden nog als taxichauffeur en portier werkte. “Maar geld is niet belangrijk. Ga wat van de wereld zien. Ontmoet mensen en ontdek culturen, geloof me.”

“Als ik wil rijd ik morgen in de auto van mijn dromen, maar wat heb je eraan?” Danny kan niet genoeg benadrukken dat dure auto’s, merkkleding en andere materiële zaken van secundair belang zijn. “Ik heb het goed, maar heb er ook keihard voor gewerkt. De eerste twee jaar stond ik hier bij Monarh zes dagen per week op de werkvloer. Je rent je rot; ik werkte vaak 120 uur per week. Dat doe ik nog steeds, maar geef ook dingen uit handen. Echt een keus had ik niet, maar na twee jaar kwam ik die bekende man met de hamer tegen.”

Brutaliteit

Laten we bij het begin beginnen. Danny ging van de havo op 2College Cobbenhagen in Tilburg naar een hbo Bouwkunde. “Mijn vader is architect en bouwkunde heeft me altijd geboeid. Ik kon al wat gaan doen binnen het bedrijf, maar ik moest natuurlijk onderop beginnen. Niet erg, maar klein probleem: ik houd ervan om schoon te zijn, maar in de bouw is dat onmogelijk”, knipoogt Danny, die dus maar besloot wat anders te zoeken tijdens zijn studie. “Toen ik achttien werd, haalde ik m’n rijbewijs binnen zes dagen. Niet veel later liep ik een taxibedrijf binnen, waar ze me vertelden dat ik ervaring nodig had. Ik zei ze: ‘Jullie weten niet wat je mist.’ De baas hoorde dat, was onder de indruk van mijn ‘brutaliteit’ en gaf me werk. Dat was een leuke job. Ik werkte vooral met ouderen en had de meest bijzondere gesprekken. Dan kreeg ik op het eind van zo’n ritje tien cent fooi met de opmerking: ‘Doe er wat leuks van jongeman’. Ik deed het graag, en aan het eind van de maand had ik genoeg voor een koffietje bij de benzinepomp”, lacht hij.

Respect

Lang voordat hij met Monarh begon, werkte Danny in Tilburg bij de Studio, Philip en Feestboerderij (wie kent ‘m nog). “Dat was een mooie tijd. Ik sportte toen veel en had mijn postuur dus mee. Ik kreeg veel respect omdat ik de problemen altijd probeerde op te lossen met woorden. Als dat niet lukte was ik ook niet bang om mijn mouwen op te stropen: dat is nou eenmaal hoe dat wereldje helaas soms werkt.” Tijdens het leventje in de binnenstad, kwam Danny ineens terecht bij het hoekpand op de Heuvel (waar tegenwoordig Grill-ig zit). “Ik was er dicht bij om dat over te nemen, maar dat werd ‘m uiteindelijk niet.”

‘Ik was ook niet bang mijn mouwen op te stropen: dat is nou eenmaal hoe dat wereldje helaas soms werkt’

Gek

“Joh, als je me acht jaar geleden zou vertellen dat ik zou gaan doen wat ik nu doe, had ik je voor gek verklaard. En vier jaar geleden nog steeds!” Nee, de manier waarop Danny ‘ineens’ aan de slag ging bij Monarh was geen gebruikelijke. “Mijn vader nam een klus aan om dit klooster aan de Bredaseweg op te knappen. Ze begonnen met oostvleugel, daarna was het middendeel aan de beurt. Uiteindelijk begonnen ze aan de westvleugel. Dit was de oude keuken van het klooster, en ook al zat er geen apparatuur in: mijn vader zag het helemaal voor zich. Hij wilde altijd al een eigen restaurant beginnen en had in voormalig Joegoslavië al een succesvol Grand-Café gehad.”

Bestek indekken

En nu komt het mooie deel, namelijk hoe Danny begon bij Monarh: “Ik wist niet eens hoe ik bestek moest indekken. Mijn vader zou het in het begin samen met mij runnen, maar hij had er helaas de tijd niet voor. Ik werd in het diepe gegooid, en daar ben ik achteraf wel blij mee: dan functioneer ik het beste. Ik moest het dus maar gaan doen, haha. Uiteindelijk is het gelukkig goedgekomen en heb ik met hard werken gaandeweg veel bijgeleerd.”

‘Joh, als je me acht jaar geleden zou vertellen dat ik zou gaan doen wat ik nu doe, had ik je voor gek verklaard. En vier jaar geleden nog steeds!’

Gouden tip

In 2019 kwam daar ook nog eens Landgoed Wolfslaar aan de rand van Breda bij. Een landhuis en een restaurant met ook een Michelinster. “Dat was niet eens echt de bedoeling, omdat we ook al druk waren met een nieuw restaurant in werkgebouw Plan-T. Ik had het dus al druk maar ik kon het uiteindelijk niet laten schieten. Ik kwam erachter dat het toch wel voordelen heeft om kennis, personeel en bijvoorbeeld inkoopsynergie te delen met een tweede vestiging.” 28, en dus twee Michelinsterren. Maar Danny haalt ook plezier uit andere dingen. “Ik kan niet meer zeggen dan: ga reizen. Ga wat zien. Ik probeer het steeds meer te doen, zou willen dat het meer kon. Maar echt: geniet van je jeugd!”

Lees ook:

Anouk Slot

Leuk volgens local Anouk: ‘Bij Monarh laten ze amuses aan tafel zweven’

Wie in Tilburg woont, kent de leukste plekken van de stad. Precies de plaatsen die ons trots op Tilb...
vacatures

Gaaf! Monarh krijgt een tweede vestiging in Tilburg

Wauw, het gaat lekker met Monarh! In 2017 stonden ze eindelijk in de prestigieuze Lekker-gids en nu ...
Interieur Restaurant Monarh in de Rooi Harten

Het werd tijd: Monarh staat in de Lekker gids!

Elk jaar bladerden we gretig door de onafhankelijke restaurantgids Lekker die de 500 beste restauran...

adv.