Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Christel en Sebastiaan van Chocolate Company beleefden een eerste rampjaar

Aangeboden door Chocolate Company Café Tilburg 18 oktober 2019

Het is de grootste nachtmerrie voor een ondernemer: een zwaar ongeluk krijgen terwijl je zaak bijná opent. Het overkwam Christel Sparla. Net voordat ze Chocolate Company opende, werd ze aangereden op de scooter. Het resultaat: een beenbreuk en – zoals in de meeste gevallen – zes weken gips. Maar was het maar zo… Ruim een jaar later loopt Christel nog altijd in het gips. “Je kunt toch wel stellen dat we een valse start hebben.”

Daags voor wéér een operatie spreken we Christel en partner Sebastiaan. Het is het zoveelste bezoekje aan de operatiekamer, waar Christel vorig jaar oktober voor het eerst was. Op een zonnige dag werd ze aangereden op de scooter. Dat gebeurde nét op het moment dat de opening van Chocolate Company voor de deur stond. “12 oktober werd ze omver gereden, 1 november begon de verbouwing”, zegt Sebastiaan, die het eerste jaar in december symbolisch hoopt af te sluiten.

Niet de gewenste start

Want een pechjaar was het toch echt. Niet alleen vanwege de beenbreuk van Christel, de werkzaamheden aan het gemeentehuis duren veel langer dan verwacht. En daar is Chocolate Company behoorlijk de dupe van. Gesprekken met de gemeente liepen op niets uit. Alhoewel, het transformatorhuisje werd gepimpt. Al is dat geen eigendom van de gemeente, maar van de energieleverancier. Een terras aan de voorkant kwam er niet (de gemeente wil er geen commerciële activiteiten) en het stadhuis staat al maanden in de steigers. Een uitnodigend doorloopje? Mwah. “Maar we hebben ons er allang bij neergelegd”, zegt Christel, die optimistisch probeert te blijven. “En anders zorgt Sebas daar wel voor, die is lekker positief.”

Tekst loopt door onder foto. 

Het interieur bij Chocolate Company is lekker hip. Foto: indebuurt Tilburg

Toch wordt de champagne gewoon ontkurkt

Op 12 december hopen Christel en Sebastiaan het eerste jaar tóch feestelijk af te sluiten. “Met champagne en een feestje. En hopelijk ben ik dan eindelijk uit het gips”, zegt Christel. “We hebben echt een valse start gehad”, benadrukt Sebastiaan nog maar eens. “Het eerste halfjaar zit ze (Christel, red.) met een gebroken been. Maar ja, je hebt een eigen onderneming dus thuiszitten gaat niet. Na zes maanden ging ze weer werken, maar té snel, waardoor het been overbelast raakte. Plus er was het één en ander niet goed gezet door de artsen. Dan ga je weer een nieuw traject in. En dat duurt maar en duurt maar…”

“Hopelijk is het nu klaar en kunnen we vanaf december opnieuw beginnen”

“Ik ben al een jaar niet de onderneemster die ik wil zijn, niet de vrouw die ik wil zijn en niet de moeder die ik wil zijn”, vult Christel aan. “De kids, die hier het weekend ook werken, hebben de hele zomervakantie voor mij gezorgd, dat wil je niet. Hopelijk is het nu klaar en kunnen we vanaf december opnieuw beginnen.” Want stoppen, dat komt er bij Christel en Sebastiaan niet in. “Daar is dit veel te leuk voor”, zegt Sebastiaan, die ook nog werkt bij een andere winkel in het centrum van Tilburg. “De bedoeling was dat ik op den duur fulltime naar hier zou gaan, maar dat zit er nu door Chris’ situatie niet in. En overigens moet Chris ook het gezicht zijn. Zij is zo goed in het sociale en klantenbinding.” Christel daarover: “Veel vaste klanten zijn erg enthousiast. Ik heb weleens gedacht: wat hebben we ons op de hals gehaald? Maar als ik dan hem weer zie, en hoor van de kids dat de klanten positief zijn en naar mij vragen, dan krijg ik weer zoveel energie. Daar doe je het voor.”

Tekst loopt door onder foto. 

chocolate company café tilburg
Om honger van te krijgen! Foto: indebuurt Tilburg

Een echte ‘Zeelander

“Je voelt de betrokkenheid”, vult Sebastiaan aan, die voor Christel naar Tilburg verhuisde. “Hij is een echte Zeelander“, grapt Christel. Sebastiaan weer: “Tot op heden heb ik het hier goed naar mijn zin. Het is een wereld van verschil met Zeeland; de mensen zijn hier zo betrokken, dat vind ik echt tof.” En dus was de keuze zo gemaakt toen bleek dat Chocolate Company Café een franchisenemer zocht in Tilburg. Christel: “Ik heb hier altijd in het centrum gewerkt bij een winkel, maar had zoiets van: wat wil ik gaan doen? Ik moet tot mijn 67e werken. Wil ik in een winkel werken? Ja, dat wil ik. Wil ik voor een baas werken? Nee, eigenlijk niet. Dan wil ik doen waar ik mensen blij mee maak. En nee, dat doe ik niet met probleemartikelen. Toen dacht ik: waar ik mensen blij mee maak, is met chocolade, een bak koffie en gezelligheid. En toen werden we getagd in een Facebookbericht van Chocolate Company, waarin stond dat ze franchisenemers in Tilburg zochten.”

Let’s go Choco!

En zo ging het balletje rollen. Christel en Sebastiaan bezochten een vestiging in Breda, gingen in gesprek met de recruiter en zaten niet veel later aan tafel bij de franchisegever. Christel werkte vervolgens een dag mee bij de Chocolate Company in Haarlem en daarna een halfjaar in Rotterdam. Daar werd ze verliefd op de winkel. Samen met Sebastiaan ging ze het avontuur aan. En toen, in haar laatste weekend in Rotterdam, ging het mis. Vanuit haar rolstoel keek ze vervolgens machteloos toe hoe het hoekpand aan het Stadhuisplein (356A) werd omgetoverd tot gloednieuwe Chocolate Company.

Tekst loopt door onder foto. 

chocolate company
Chocolate Company heeft voor de ingang een gezellig terras. Foto: indebuurt Tilburg

Ook lunch bij Chocolate Company

Of ze in de juiste stad zijn geopend? Beiden in koor: “Absoluut!” Christel: “Het wordt alleen maar mooier als het plein straks helemaal klaar is. Zeker omdat we niet alleen maar die chocoladewinkel zijn. Veel mensen denken dat we enkel chocolade en zoetigheid hebben, maar je kunt hier ook lunchen. We hebben een uitgebreide lunchkaart met broodjes en salades. Alcohol verkopen we alleen niet, dat gaat nog weleens mis. Soms zitten mensen op het terras en bestellen ze bier of wijn. Maar helaas, dat mogen we niet verkopen en dat willen we niet. We zijn daar niet het type winkel voor.” Sebastiaan vult lachend aan: “Als je dat wil verkopen, kun je net zo goed een kroeg beginnen.”

Lees ook:

chocolate company

Mysterie: Wat doet dit opvallende ‘huisje’ opeens in de binnenstad?

We keken even raar op toen we plots dit opvallende 'huisje' tegenkwamen in de binnenstad. Wellicht h...
chocolate company

Mmm! Dit is er allemaal nieuw op de kaart van Chocolate Company

Ben je klaar om aan te vallen? Chocolate Company heeft de kaart vernieuwd en daar ga je dus écht van...


Meer over Chocolate Company Café Tilburg ontdekken?

Chocolate Company Café Tilburg

koffiebars

Geopend09:00 - 17:00

Stadhuisplein 356A, Tilburg

Bekijk meer:koffiebars

adv.