Deze restaurants openden het afgelopen halfjaar de deuren in Tilburg
Aan keuze geen gebrek: Tilburg kreeg er het afgelopen halfjaar een hoop nieuwe restaurants bij. Reden genoeg om weer eens...
Voor wie toe is aan iets nieuws: Bregje Mols (28) opende zaterdag 17 augustus Focus Foodbar in hartje Tilburg. Daarmee is de binnenstad een nieuw restaurant rijker: je schuift vanaf zaterdagochtend elf uur aan voor enkel veganistische en vegetarische gerechten. “Er is veel animo voor; het zegt al genoeg dat we voor de opening bijna duizend volgers op Facebook hebben!”
Bregje zegt het vol ongeloof. Dat gevoel heerste een paar maanden geleden nog sterker, toen ze via een crowdfundingsactie voldoende geld binnenhaalde voor haar eigen zaak. “Ik ben vanaf nul begonnen. De horeca is geen vetpot en ik had weinig eigen vermogen. Maar ik wilde dit per se, dus ik had zoiets van: hoe ga ik dit doen? Toen ben ik maar een crowdfundingsactie gestart. Ook om te checken of er animo voor het concept was. En dat was er!”
De kersverse onderneemster haalde in no-time €76.000 op. Daarna ging het allemaal in sneltreinvaart: “Mensen reageerden meteen goed en enthousiast. De afgelopen vier dagen hebben we proefgedraaid en dat ging goed. Boven verwachting zelfs. We zijn er helemaal klaar voor.” En dan te bedenken dat Bregje pas zes weken geleden de sleutel kreeg. Wat volgde was een grondige verbouwing. “Op alle muren was hout geplakt en overal zat ducktape en pur. Dat hebben we allemaal van de muur getrokken.” Het resultaat is zichtbaar: de witte, strakke muren glimmen, het terras is opgeknapt en de tafeltjes staan op z’n plek. “Het meubilair is blijven staan, dat is nog prima. En weet je: ik hoef geen superstrakke, gelikte zaak. Dat past niet bij mij en het concept. Het eten moet goed zijn en dat is het ook!”
Tekst loopt door onder foto.
Na tien jaar horeca-ervaring staat Bregje nu op eigen benen. Ze begon ooit als afwasser in de spoelkeuken van Stadscafé Meesters, stoomde door naar de bediening en werd uiteindelijk leidinggevende. “Ik merkte dat ik moeite kreeg met het concept, dat er vlees werd geserveerd en voedselverspilling was. Ik ben al zeven jaar vegetariër en drie jaar vegan, en heb levensbeschouwing gestudeerd. Tijdens mijn studie Theologie merkte ik dat het veganisme erg belangrijk voor mij is. Toen heb ik de stap genomen om aan twee passies te werken: het combineren van levensbeschouwing en horeca.”
Ze vervolgt: “Ik merkte ook dat de keuze voor vegetariërs en vegans in restaurants vaak beperkt is. Er staat altijd wel iets op de menukaart, maar als er twee, drie dingen opstaan en je vindt één gerecht al niet lekker, dan is het ingewikkeld. Ik had zoiets van: daar moet ik iets meedoen. Het idee om een eigen restaurant te openen is twee jaar geleden ontstaan en dat gevoel heb ik nooit meer losgelaten.”
En zie zo: zaterdag opent Bregje Focus Foodbar aan het Radiopleintje, tegenover de Happy Italy in het pand waar eerst El Caso zat. Of ze het ‘beruchte’ hoekje (eerdere zaken sloten al snel op deze plek) niet spannend vindt? “Alles is spannend, haha. Maar we hebben tijdens het klussen vaak buiten gezeten en zagen dat hier zóveel leven is. Daar zorgt de Happy zeker voor. Als het terras bij hun vol zit, is het ook aan deze kant gezellig. Ik ben zo ontzettend blij met de locatie.”
Tekst loopt door onder foto.
Ze is vast niet de enige. Bregje merkt dat het aantal vegans en vegetariërs in Tilburg groeit. “Mensen zijn nu, mede ook door de klimaatdiscussie, veel bewuster van wat ze eten en waar het vandaan komt. Qua timing zitten we dus goed. We kunnen ook over ieder gerecht vertellen waar het van is gemaakt, omdat we werken met huisgemaakte producten. Daardoor is alles puur. En het is ook handig met allergieën. We weten precies wat in de gerechten is verwerkt.”
Grappig detail: Bregjes chef, die ze kent van haar tijd bij Stadscafé Meesters, is zelf geen vegan. “Voor hem is het een andere manier van koken met nieuwe ingrediënten. Hij is supergoed in het opmaken van de borden, dat ziet er fantastisch uit. En de gerechten zijn echt lekker.” Of Bregje zelf ook de keuken induikt? “Nee, nee, nee! Ik kan goed proeven, maar koken niet. Ik blijf lekker op de voorgrond. Overigens doe ik het niet in m’n eentje: we hebben naast de chef vier mensen aangenomen voor in de keuken en zes voor in de bediening.”
De laatste puntjes worden vrijdag nog op de i gezet, maar Bregje is al helemaal klaar voor de opening. Zaterdagochtend is het zover: om klokslag 11.00 uur opent ze voor het eerst de deuren van Focus Foodbar. Of het trotse gevoel al aanwezig is? “Nog niet! Ik denk dat dat pas komt als we open zijn, maar niet morgen al. Ik denk dat ik pas na een maand zoiets heb van: wow, huppa.”
Focus Foodbar is van dinsdag tot en met zondag open van 11.00 tot 23.00 uur.
Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].
In onze gids
Populaire rubrieken