Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Basisschooljuf Kim gooide het roer volledig om: ze werd viooldocent

Door Thijs Dingemans 9 augustus 2019

Waar de interesse voor de viool vandaan komt, weet ze niet. Toch is Kim Roosendaal (40) al heel wat jaren viooldocent. En dat terwijl ze ‘niks’ had met de viool. “Mijn ouders waren ook totaal niet muzikaal. Veel mensen snappen niet hoe of wat.”

Kim zegt het lachend vanuit haar eigen muziekpraktijk die – heel toepasselijk – ‘Waterviool’ heet (verwijst overigens ook naar Kim’s meisjesnaam ‘Verwater’). Ver reizen hoeft ze niet: in de achtertuin van haar huis in de Burgemeester Damsstraat geeft ze vioolles. “I-de-aal”, roept Kim vanaf het pianokrukje. Naast de piano glimt een gitaar, alsof-ie net nieuw is. Verderop, in de hoek van de praktijk, staat een grote cd-speler onder op een kastje met daarboven hét instrument: de viool. “En dan ligt daar ook nog een altviool. Die is net iets anders. Vooral wat groter en het heeft een andere sleutel en techniek dan de viool. Verder speel ik niet echt veel. Of ja, blokfluit nog.”

De juffrouw met de viool

En zingen? “Een beetje”, zegt Kim lachend. “Dat moet je als vakleerkracht kunnen, maar als specifiek viooldocente niet.” Juist de viool is hetgeen waarvoor Kim naar het conservatorium ging. En nee, niet omdat ze het met de paplepel ingegoten kreeg omdat pa of ma (of een ander familielid) viool speelde. Sterker nog: haar ouders waren, zoals gezegd, amuzikaal. “Vanwaar de interesse? Dat is een heel goede vraag… Veel mensen vragen het. Wat het is: ik zat op de muziekschool en daar kwamen docenten hun muziekinstrument presenteren. Ik vond de juffrouw met de viool wel lief.” Lachend: “Ik heb het idee dat het daardoor is gekomen.”

Tekst loopt door onder foto.

waterviool
Kim had niets met een viool, maar is toch echt viooldocent. Foto: indebuurt Tilburg

“Mensen vonden me knettergek omdat ik een vaste baan had”

En dus ging de viool op de schouder. Later meldde Kim zich ook op het conservatorium in Tilburg, waar ze het instrument nog beter leerde spelen. Toch belandde ze na haar afstuderen heel ergens anders. “In mijn laatste jaar aan het conservatorium volgde ik een verkorte PABO-opleiding van twee jaar. Ik heb al die tijd vioolles gegeven, maar ben toch voor de klas gaan staan als juffrouw. Dat heb ik zeven jaar volgehouden.” In 2010 – midden in de recessietijd – was Kim er klaar mee en nam ze ontslag. “Mensen vonden me knettergek omdat ik een vaste baan had. Maar ik had zoiets van: ik kan altijd werken, als het niet gaat lukken, kom ik wel ergens anders terecht. Vanaf dag één is het de beste keuze ooit geweest.”

Thuis wél met de paplepel ingegoten?

Kim plant de lessen zo dat haar eigen kinderen er geen last van hebben. In de avonduren bijvoorbeeld, maar ook op zaterdagochtend. Of haar kids (10 en 12) inmiddels zelf al vioolles van mama krijgen? “Ze hebben allebei wel gespeeld, maar zijn gestopt. Mijn dochter doet de vooropleiding van de dansacademie, dus die zit ook een beetje in ‘het vak’. En mijn zoon speelt theater en zit in een koor. Maar het is niet met de paplepel ingegoten. Ik heb ook zoiets van: ik wil geen zeurende moeder zijn die zegt dat ze viool móeten spelen. Als ze niet willen, dan is dat zo.”

Tekst loopt door onder foto.

waterviool
De altviool van Kim die net iets groter is dan een gewone viool. Foto: indebuurt Tilburg

Waterviool

Aan animo geen gebrek: Kim heeft per schooljaar zo’n dertig leerlingen. Of het gaat om alleen ‘kinderen’? “Nee, nee. Normaal hangen foto’s op het smoelenboek, maar dat is nu leeg. Na de vakantie is-ie gevuld. Maar, de jongste is ongeveer zes en de oudste – ik weet de leeftijden niet precies hoor – rond de 65. Het is echt van alles wat. Maar over het algemeen zijn het wel kinderen.”

Waar het hart vol van is

Wat voor type docent Kim is? “Ik denk dat de meeste leerlingen me heel enthousiast vinden, hahaha. Maar dat vind ik ook belangrijk: ze hoeven niet goed te spelen of een ster te worden, maar wel gedrevenheid hebben. Vioolspelen moet hun passie zijn en hun hart moet bij het instrument liggen. Als dat zo is, dan is het goed.”

Who’s next?

Ken jij een ondernemer met een goed verhaal? Of ben je zelf ondernemer en wil je je verhaal kwijt? Dan mag je ons altijd tippen via [email protected].

Lees ook:

lAbels4All

Angelique runt al 15 jaar haar eigen winkel: ‘Al kom je tien keer zonder iets te kopen, ook prima’

Ze belandde door een voetballer van Willem II in Tilburg en ging er nooit meer weg: Angelique Anthon...
the limelight district

Yildiz (23) gooide het roer volledig om en begon haar eigen kledinglijn

Als klein meisje had Yildiz van den Elzen (23) al haar eigen fake modebedrijfje. Ze maakte kleren vo...
Kim's Kroeg

Kim ruilde haar baan in de zorg in voor een eigen kroeg: ‘Ik dacht: waarom niet’

Ze organiseert avondjes met livemuziek, kookavonden en pubquizen. Daarbuiten regelt ze nog véél meer...

Meer over Waterviool ontdekken?

Waterviool muziek

Op aanvraag

Burgemeester Damsstraat 57, Tilburg

Bekijk meer:muziek

adv.