Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Maringe (27) van Marram.Shop maakt zero waste mondkapjes: ‘Uit de hand gelopen hobby’

Door Noah Godefroy 15 mei 2020

Mondkapjes: iedereen vindt er wat van. Of je nu een voor- of tegenstander bent, we kunnen er niet omheen; mondkapjes zijn hot. Als je er dan tóch een wil (of moet) dragen, kun je het maar beter in stijl doen. In Tilburg is Maringe (27) van Marram.Shop dan zonder twijfel je go-to-girl!

Als je haar anderhalf jaar geleden had verteld dat ze in mei 2020 megadruk zou zijn met het maken van kleurrijke mondkapjes, had ze je waarschijnlijk voor gek verklaard. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby, en zeker met de mondkapjes is het nu druk. Ik heb ook gewoon een fulltime baan als lerares op een basisschool. Op het einde van de dag kun je me vaak opvegen”, vertelt Maringe.

Stalen ros

“Zo’n anderhalf jaar geleden had ik nog nooit wat genaaid. Ik was op bezoek bij mijn oma, die even in een opruimbui was. Toen toverde ze ineens een naaimachine tevoorschijn en zei: ‘Ik heb toch nooit kunnen naaien, neem jij het maar mee.’ Nou, ik kon er dus helemaal niks mee. Ik kon het type machine niet eens vinden op internet. Toch heb ik alles via boeken en YouTube kunnen leren. Mijn eerste doel was dat ik mijn eigen garderobe kon onderhouden. Dat ik iets dat kapot was, kon fixen. Of van een kapotte jurk een topje en een rok kon maken.”

Tekst loopt door onder foto.

Een van Maringe’s mondkapjes. Foto: Simone Michielsen.

Zero waste

Maar, Maringe ging er meer en meer over nadenken. “Mijn focus ging al snel richting zero waste. Ik weet nog dat ik dacht: wat is nou iets dat we elke dag weer gebruiken en meteen weer weggooien? Voor veel mensen zijn dat wattenschijfjes om het gezicht schoon te maken. Dus ging ik daar iets uitwasbaars en herbruikbaars voor maken van badstof en katoen. Al mijn werk is 100% herbruikbaar en ik maak zoveel mogelijk van eerder gebruikt textiel. Nu met de mondkapjes is het even zó druk, dat ik weleens naar Textielstad ga, maar ook dan haal ik de reststukken.”

Marram.Shop

Wie een kijkje neemt op de Instagram van Marram.Shop ziet een wirwar van selfies, producten, teksten en plaatjes. “Tja, ik ben niet zo goed met social media als anderen. De meeste mensen denken daar vet goed over na en bij mij is het een grote chaos. Ach, het past ook wel weer bij me. Ik doe het vooral omdat ik het gewoon écht heel leuk vind, ik gebruik ook nog steeds dat oude ding van mijn oma!”

 

adv.