Hoera! Deze Tilburgse ondernemers zijn onderscheiden

Aangeboden door Provincie Noord-Brabant 17 januari 2019
<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Hieperdepiep… Hoera! De champagne is ontkurkt bij Leseman Car Care in Tilburg en Jos van den Bersselaar Constructie in Udenhout. De eigenaren, Bas Leseman en Hans van den Bersselaar, zijn woensdag namelijk onderscheiden als ambassadeur van Brabants Besten. Wat dat inhoudt? Nou, Bas en Hans zijn heel goed voor het personeel. 

Voor we overgaan naar deze toppers, geven we je eerst even wat algemene info: elk jaar worden in januari de ambassadeurs van Brabants Besten bekendgemaakt. Dat zijn ondernemers die niet alleen goed voor zichzelf en het bedrijf zijn, maar ook voor hun werknemers en omgeving. De innovatieve manier waarop ze dat doen, is een inspiratie voor andere ondernemers. Bas en Jos zijn dat dus ook en daarom zijn ze door de provincie Noord-Brabant benoemd tot Ambassadeur Innovatief Werkgeverschap. Ofwel: Brabants Besten dus! Dat geldt ook voor de Tilburgse bedrijven Melis en ATS, maar zij waren al eerder Brabants Besten. We lichten de nieuwelingen even uit op de volgende pagina’s. 

Bas Leseman

Bas Leseman
Bas Leseman van Leseman Car Care. Foto: Wim Hollemans

Bas Leseman, directeur van Leseman Car Care, is voor het eerst onderscheiden. Hij werd in 2017 al Tilburgs ondernemer van de maand, omdat hij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst heeft. “Bij Leseman werken nu zo’n 120 mensen. Ik vind dat wij als bedrijf een verantwoordelijkheid hebben”, zegt Bas daarover. “Daarom besteden wij tijd en aandacht aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak hebben ze persoonlijke en financiële problemen. Dat is intensief, ze vragen veel begeleiding. We doen dat met een team. En als het nodig is, schakelen we maatschappelijk werk in.”

Autopoetsbedrijf

Bij Leseman Car Care maken ze auto’s weer helemaal nieuw en inmiddels telt het drie vestigingen in Tilburg, Oisterwijk en Breda. En dan te bedenken dat Bas het bedrijf 13 jaar geleden begon als autopoetsbedrijf. Grappig! Bas: “Ik zat nog op school, ik was 18. Een auto er laten uitzien als nieuw, dat vond ik leuk. We begonnen als poetsbedrijf maar je zag de markt veranderen. Stel, een leasemaatschappij wil van een auto af. Eerst poetsten we die auto’s alleen. Toen hebben we besloten die klanten alles uit handen te nemen. We halen de auto’s op en brengen ze in optimale staat terug.”

It’s all in the game

Wat een topper die Bas. Hij is goed voor z’n klanten én voor z’n personeel. En ga er maar aanstaan… Dat begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kost toch best wat moeite. “Het is heel veel werk. Natuurlijk lukt het niet altijd, maar dat is all in the game. Als we met z’n allen de handdoek in de ring gooien, gebeurt er niets. Als het wél lukt, heb je aan deze mensen loyale, trouwe werknemers. We hebben weinig verloop dus uiteindelijk dient het ons ook”. En zo is het maar net!

Swipe verder naar de volgende pagina voor de andere nieuweling, Jos van den Bersselaar Constructie. 

Hans van den Bersselaar

jos van den bersselaar
Hans van den Bersselaar van Jos van den Bersselaar Constructie. Foto: Wim Hollemans

Hans van den Bersselaar, CEO van Jos van den Bersselaar Metaalconstructie in Udenhout, heeft dezelfde visie als Bas Leseman. Ook hij neemt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Hans vindt net als Bas dat je dat doet omdat je als bedrijf een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Hans moet ook wel, zo vindt hij zelf, want het is al jaren moeilijk goede mensen te vinden. Hij steekt daarom veel tijd en geld in de opleiding van leerlingen in zijn bedrijf. Hans heeft 27 leerlingen op 100 vaste krachten. Wat het oplevert? Goed geschoold personeel.

Mensen aan een job helpen

“Met zeventig bedrijven en de gemeente Tilburg vormen we het ‘Ondernemersakkoord Tilburg’. Met zijn allen proberen we mensen aan te werk te helpen die dat niet zo gemakkelijk zelf kunnen. Onderdeel daarvan is het zogeheten maatjesproject. Ondernemers stellen daarin hun netwerk open voor mensen die al lang thuis zitten”, zegt Hans. Zijn bedrijf, dat gespecialiseerd is in metaalconstructie, doet ook mee aan een project met de UWV in Waalwijk, Baanbrekers geheten. “We zijn aan de gang gegaan met een groep Eritrese statushouders. Die hebben een gezamenlijke basis-lasopleiding gedaan. Nu worden ze bij de deelnemende metaalbedrijven in de praktijk getest.”

Gewoon proberen

Wat extra bijzonder is, is dat Hans de personeelszaken zelf doet. “Ik wil ze allemaal gezien hebben”, zegt hij daarover. “Je doet mensenkennis op in de loop van de jaren. Iemand die in zijn jonge jaren bij de scouting heeft gezeten, die kan op een natuurlijke manier leiding geven. En een boerenzoon weet dat je de stal op zaterdagochtend moet schoonmaken als het vrijdag laat is geworden.” Hans heeft nog een motiverend advies voor alle ondernemers: “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten werken, is voor mij niets bijzonders. Je moet het gewoon proberen en het is kansrijker dan je denkt.” Wát een goedzak!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Provincie Noord-Brabant Meer over Provincie Noord-Brabant ontdekken?

Provincie Noord-Brabant gemeentediensten

Nu gesloten09:00 - 17:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Brabantlaan 1, Den Bosch

Bekijk meer:gemeentediensten
<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.