Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kostas van Het Griekse Huis: ‘Deze wijn is voor mij hét bewijs van vakmanschap’

Door Rowie van der Vliet 24 januari 2018

Het Griekse Huis staat vol met onwijs lekkere Griekse producten. In het stukje Griekenland van Tilburg verkoopt eigenaar Kostas Iossifidis zelfs 130 wijnen uit zijn thuisland. Eén van de populairste is de Xinomavro wijn.

“Wat veel mensen niet weten is dat Griekenland wel 350 inheemse druivenrassen heeft. Er worden ook weleens Franse en Italiaanse druiven gebruikt, maar vaak ook alleen een druifras uit Griekenland. Xinomavro is er zo één. Deze rode wijn heeft een mooie, volle smaak met voldoende tannine (een stof die van invloed is op de smaak van wijn, red.). Xinomavro is zo’n wijn waarvan de smaak zich steeds meer kan ontwikkelen hoe langer je hem bewaart. Het past uitstekend bij heel veel gerechten, bijvoorbeeld rood vlees. De wijn is vergelijkbaar met de Franse Pinot-noir.”

Twee broers

“De Xinomavrowijn wordt gemaakt door Arvanitidis Estate, een wijnmakerij van twee broers uit het Noorden van Griekenland: Thanassis en Yorgos Arvantidis. De vrouw van een van de broers is vinoloog en werkt voor één van de grootste tijdschriften van het land. De wijn is voor mij hét bewijs van vakmanschap. Ik zeg altijd maar zo: wijn maken is net als koken. Als je dat niet kunt, wordt het een puinhoop. Je proeft aan de Xinomavro dat de broers er verstand van hebben en ze het met enorm veel bezieling doen.”

Het Griekse Huis
Foto: indebuurt

Kwaliteit uit eigen geboortegebied

“Toevallig komen Thanassis en Yorgos uit het dorpje naast mijn dorp. Mijn vader was zelfs bevriend met hun vader. Het is geweldig om zulke kwaliteit uit mijn eigen geboortegebied te verkopen. Al zou ik het niet in de winkel zetten als het vies was, haha. Het is leuk om te zien dat Griekse wijn steeds meer aandacht krijgt. Op belangrijke wijnconcours in Brussel en Berlijn won de Xinomavrowijn laatst nog een prijs. Bij het grote publiek is Griekse wijn niet bekend, maar de kenners hebben het al ontdekt. Een voordeel van de mindere bekendheid is dat een Griekse wijn goedkoper is dan goede kwalititeitswijnen uit Frankrijk of Italië. ”

Voor een fles Xinomavro van 750 ml reken je €11,45 af.


Meer over Het Griekse Huis ontdekken?

Het Griekse Huis boodschappen

Geopend10:00 - 19:00

Besterdring 2A, Tilburg

Bekijk meer:boodschappen

adv.