Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Wèn Kwèèk’ Anja van Gils maakt sleutelhangers van de Tilburgse taol

Door Rowie van der Vliet 25 oktober 2017

Appetjoek, koekwaus, quukske, mèdje: wat is de Tilburgse toal toch mooi. Anja van Gils is het daar helemaal mee eens. Voor haar bedrijf April 3D Design maakt ze sleutelhangers van Tilburgse woorden in het eigen lettertype van de stad.

“Een half jaar geleden kwam ik in aanraking met TilburgsAns. Ze hadden eerst de icoontjes, maar toen kwam er ook een lettertype. Hoe gaaf is het dat een stad een eigen font heeft? Het was de perfecte combinatie met Tilburgse woorden zoals quukske en mèdje. De eerste Tilburgse woorden die ik gebruikte waren koekwaus en quukske. Eigenlijk vind ik die nog steeds het leukst, haha.”

Mijn zus is zo’n kwèk

“De sleutelhangers zijn leuke cadeautjes om te geven. Als ik bijvoorbeeld op de Dwalerij sta, zeggen klanten: ‘die neem ik mee voor mijn zus, want dat is zo’n kwèk’. Kleine kinderen kennen de woorden vaak niet. De ouders en opa’s en oma’s leven helemaal op van de sleutelhangers. Zo kunnen ze de taal weer doorgeven aan de jeugd. Ik heb ook een keer sleutelhangers gemaakt voor oud-Tilburgers die nu in Enschede wonen. Ze bestelden er gelijk meerdere exemplaren voor familie die in het oosten woont.”

April 3D Design
Foto: indebuurt

Twaalf kleuren

“Ik ben creatief en technisch en dat kan ik kwijt in het 3D-printen. In de printer doe je draad op een rol. Dat is gemaakt van biologisch afbreekbaar kunststof en ik heb hier twaalf verschillende kleuren liggen, van roze tot olijfgroen.”

200 graden

“De 3D-printer moet eerst even opwarmen. Hij wordt goed heet, want pas rond 200 graden kun je echt gaan printen. Het design heb ik op de computer ontworpen en zet ik dan op een SD-kaartje dat ik in de printer stop. Hij bouwt het echt laagje voor laagje op. Het is net een slagroomspuitje dat steeds ‘draadjes’ van 0,1 millimeter neerlegt. Het is heel milieuvriendelijk, want je gooit geen materiaal weg, maar je bouwt op. Ik zou het mooi vinden als het printen nog wat sneller ging. Over zo’n klein dingetje doe ik nu zo’n half uur.”

April 3D Design verkoopt haar sleutelhangers via Facebook. 

Meer over

De Koopman

adv.