Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Victor van Zap u Hanki: ‘Zelfs mensen uit Venlo komen de Zapiekanka eten’

Door Thijs Dingemans 29 november 2017

Ooit gehoord van ‘Zapiekanka’? Nee? Snappen we best. Zapiekanka is namelijk het populairste Poolse eten. Leuk feitje: je kunt het stokbrood nu op de Korvel eten bij Zap u Hanki. Nóg leuker: de Poolse zaak wordt gerund door Tilburger Victor Hoeben en zijn vriendin Natalia. Wij maakten kennis met hem én de Zapiekanka. 

“Hoe we op het idee zijn gekomen om een Zapiekankabar te beginnen? Ik heb mijn vriendin twee jaar geleden leren kennen op het terras bij Berlijn Café. Zij is Pools en zat achter me. We raakten aan de praat en zo geschiedde. Ik ben vervolgens een paar keer naar Polen geweest en in Krakau heb ik de Zapiekanka voor het eerst geproefd. Ik was er meteen helemaal weg van en we hadden zoiets van: dit zou goed passen in Nederland.”

Knapperig broodje

“De Zapiekanka is een doorgesneden stokbrood, dat standaard is belegd met lekkere, smeuïge kastanjechampignons en bedekt met kaas. Dat is de basisvorm; je hebt verder de keuze om er heel veel op te doen, bijvoorbeeld worst, salami of ander vlees. Er gaat nog een saus overheen om het broodje helemaal top te maken. Vervolgens gaat het in de oven en wordt het een heerlijk knapperig, getoast broodje.”

zapiekanka
Een zapiekanka. Foto: Roman’s Photography

Cultstatus

“Het eten is zo bijzonder en populair omdat er een bepaald verhaal achter zit. Het is in Polen ontstaan in de jaren 80/90 tijdens het communisme. De mensen aten een karig broodje met champignons en ketchup erop. Daarna is het een tijdje weggeweest, maar de laatste jaren heeft het echt een cultstatus gekregen in Polen. Overal zie je hippe Zapiekankabarretjes.”

Venlo, Rotterdam, Eindhoven, Dordt

“Ook hier is het enorm populair. De Polen komen uit alle hoeken gereden om hier een Zapiekanka te eten (Zap u Hanki is de enige plek in Nederland waar dat kan, red.). Laatst waren er nog drie die zelfs helemaal vanuit Venlo kwamen. En er komen veel polen uit Den Bosch, Eindhoven, Dordrecht en Rotterdam. Welk broodje zij bestellen? Vaak de Smak PRL, het broodje met de communistische smaak. Het is voor hun toch jeugdsentiment. Dat is overigens ook mijn favoriet; daarmee is het ontstaan in Polen. En het is héél lekker.”

zapiekanka
Victor en zijn vriendin Natalia. Foto: Roman’s Photography

Proeven maar!

Natúúrlijk konden wij het niet laten om de Zapiekanka te proeven. We bestelden het basisbroodje (Smak PRL) met kaas, champignons en ui, en kozen daarbij de volgende topping: bieslook, knoflooksaus en Poolse augurken. Wat Victor ons vertelde, is echt zo: het getoaste broodje is heerlijk! De combinatie van de in champignons gebakken uitjes met de gesmolten kaas, is ontzettend lekker. Evenals de zelfgemaakte frisse knoflooksaus. Wat het broodje ‘compleet maakt’: de Poolse augurken, die zuurder zijn dan de Nederlandse en een extra smaak aan de Zapiekanka geven. Dit moet je proeven, mensen!

Een Zapiekanka is te verkrijgen in 15 en 30 centimeter. De prijzen variëren van € 3,25 tot € 7,-. 

Ben jij ondernemer in Tilburg en wil je ook een keer een podium voor een van je topproducten? Tip de redactie!


Meer over Zap u Hanki ontdekken?

Zap u Hanki restaurants en horeca

Geopend16:00 - 21:00

Calandhof, Tilburg

Bekijk meer:restaurants en horeca

Meer over

De Koopman

adv.