Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hein van Huize Geers: ‘Onze Schrobbelèrbonbon was de eerste’

Door Rowie van der Vliet 13 september 2017

Huize Geers bestaat al zo’n tachtig jaar. Chocolatier Hein is de vierde generatie die zijn vak uitoefent in het familiebedrijf. Vooral de Schrobbelèrbonbon is niet aan te slepen. “In onze hoogtijdagen verkopen we zo’n 60 tot 70 kilo per week. Alleen al van deze bonbon.”

“Dit is de enige echte. Velen hebben geprobeerd de bonbon na te maken, maar wij zijn de enigen met echt vloeibare likeur in de bonbon. Zo’n dertig jaar geleden zijn wij de eersten die ermee begonnen. Inmiddels zie je veel meer producten met Schrobblèr, maar dat was toen nog niet zoveel.”

Proefjes en testen

“Onze Schrobbelèrbonbon is door de jaren heen veel veranderd. Toen we voor het eerst samen zaten met de ontwikkelaars van de likeur hebben we veel proefjes en testen gedaan. We kwamen toen uit op een chocoladekogel, dat is een bolletje met een toefje chocola. Daar zijn we toch heel snel vanaf gestapt. Het was niet uniek genoeg en zo’n bolletje rolt alle kanten op. De ‘kuipjes’ die we nu hebben kun je makkelijk op tafel neerzetten.”

Hein van Huize Geers pakt een doosje in met Schrobbelèrbonbons
Foto: indebuurt

Poef, een bommetje

“Wat onze bonbon zo lekker maakt? Eigenlijk is het de kunst om het kopje af te bijten. Al is dat niet makkelijk en kan ik het eigenlijk niet aanraden, haha. Je moet oppassen dat de likeur niet over je shirt vliegt. Als je hem kapot bijt in je mond is het poef, een bommetje. De 64% pure chocolade uit Ecuador is een goede tegenhanger van het zoete van de likeur. De chocola is wat voller en extra bitter.

Hazelnootboon van Ferrero Rocher

“In het kopje van 38% melkchocola hebben we ook wat hazelnootpasta verwerkt. Deze is gemaakt van de Tondaboon uit Italië. Het is de geroemde hazelnoot die vroeger werd gebruikt in de Ferrero Rocher bonbons en de oorspronkelijke Nutella. Het kopje is een flinke klont en zo maken we het iets zachter.”

Schrobbelèrbonbon van Huize Geers
Links zie je de Schrobbelèrbonbon met toefje, rechts het kuipje Foto: indebuurt

Drie dagen

“We doen drie dagen over het maken van de bonbon. Eerst gieten we het kuipje in een vorm. Dan koken we de likeur in flinke pannen. Dit moet een dag lang afkoelen zonder dat er beweging in komt. Roeren mag niet, want dan gaat het al kristalliseren. Dat mag pas gebeuren als de likeurmix is afgekoeld. We schenken het vol in de kuipjes, wat minimaal 18 uur mag staan. Het is net een bevroren meer dat langzaam dichtgroeit. De derde dag spuiten we het kopje erop. Dat moet maar zo’n uurtje drogen.”

Drie keer zo sterk

“We krijgen Schrobblèr in een versterkte vorm aangeleverd. Die is niet te krijgen en word zelfs speciaal voor ons gemaakt. Er zit 60% alcohol in en is drie keer zo sterk als een gewone fles. We hebben het eens uitgerekend hoeveel er in onze bonbons zit. Dat is zo’n 10 tot 8 milliliter vloeistof en komt neer op 5% tot 8% alcohol. Als je er dronken van wil worden, moet je kilodozen kopen, haha.” Je mag gewoon rijden als je een heel doosje op hebt. Niks aan de hand.”

Hein van Huize Geers presenteert zijn doosje vol Schrobbelèrbonbons
Foto: indebuurt

Op = op

“Gisteren ben ik begonnen met weer een batch te maken. Het was zo’n dertig kilo, maar eigenlijk is het nu alweer op. Tijdens het maken krijgen we allerlei telefoontjes van mensen die de bonbon willen bestellen. Hierna gaan we dus meer maken. Het is niet meer bij te benen hoeveel we verkopen. We hebben klanten op diverse plekken in Brabant, maar ook in Zeeland en Maastricht.”


Meer over Huize Geers ontdekken?

Huize Geers snoepwinkels

Geopend09:00 - 18:00

Piushaven 20E, Tilburg

Bekijk meer:snoepwinkels

adv.