Tilburg

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Herman van Gianotten Mutsaers: ‘Dit boek raakt mijn ziel’

Door Rowie van der Vliet 23 augustus 2017

“Het is een onappetijtelijke klomp”, zegt boekenverkoper Herman van Haaren van Gianotten Mutsaers over Max, Mischa & Het Tet-offensief van Johan Harstad. En tóch komt hij direct met dit boek aanzetten als we hem vragen naar zijn favoriet van het moment. “Wat mij betreft wordt Johan Harstad de jongste Nobelprijswinnaar.”

“Het boek heeft 1200 pagina’s. De uitgever had het in twee delen kunnen uitgeven, maar daar is het, het boek niet naar. Wel is het goed uitgegeven. Kijk maar, het boek blijft op elke plek vanzelf liggen. Ik zal je verklappen dat ik het in bed gelezen heb. Zo goed vond ik het.”

Briljante openingszin

“In 2006 kwam het debuut van de Noor Johan Harstad genaamd Buzz Aldrin, Waar Ben Je Gebleven? uit. Dat boek heeft mij zo gegrepen. Als ik een lijstje zou moeten maken met mijn vijf favoriete boeken ooit dan zou die er zomaar in kunnen staan. De openingszin kan ik nog uit mijn hoofd declameren. De persoon van wie je houdt bestaat voor 72,8 procent uit water en het heeft al weken niet geregend. Ja, met zo’n zin weet je mij te pakken! Zijn debuut zit in mijn hart, dus ik was erg benieuwd naar dit werk waar hij tien jaar lang aan bezig was.”

“Dit boek raakt mijn ziel”

Onverwachte dikke pil

“Ik had nooit verwacht dat het zo’n dikke pil zou zijn. Bovendien had ik al twee andere dikke boeken klaarliggen voor de vakantie, waaronder Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili. Ik was niet van plan om drie dikke boeken op reis mee te nemen, want dan lees ik er geen een uit. Daarom ben ik meteen in Max, Mischa & Het Tet-Offensief begonnen. Het achtste leven cirkelt rond mijn hart, maar dit boek raakt mijn ziel.”

Helemaal flabbergasted

“De openingszin van dit boek vind ik ook al zo briljant. De dag begint. Niets aan te doen. Niets, door niets en niemand niet. Daar word je niet vrolijk van, hè? Ik wel! Prachtig hoe je het hele boek door weet hoe hij zich aan het einde voelt, want daar begint het mee. Ik las dit boek voor de vakantie uit en deed er zo’n drie of vier weken over. Doordat ik een trage lezer ben, was dit erg snel voor mij. Toen ik het uit had was ik helemaal flabbergasted. Naarmate ik er meer over nadacht toen ik het had uitgelezen, hoe enthousiaster ik over het boek werd.”

“Ik snap best dat iemand afhaakt”

Onvoorstelbaar

“Ik snap best dat iemand afhaakt. Er komt veel kunst en cultuur in het boek voor. Ik kan nou niet per se zeggen dat ik een grote kunstliefhebber ben, maar als de personages mij boeien dan lees ik dat gewoon. Het gaat ook niet zo om de plot, maar eerder het leven. Veel wordt aangehaald in het boek. Zo verhuist hoofdpersoon Max van het Zweedse Stavanger naar New York en lees je ook over het Tet-offensief, een Amerikaans offensief in Vietnam. Prachtig hoe het verhaal zich ontwikkelt. Johan Harstad is nog geen 40. Het is onvoorstelbaar wat hij tot nu toe geproduceerd heeft.”

Benieuwd naar nog meer favorieten van ondernemers in Tilburg? Lees hier wat het favoriete biertje van het moment is van Koen van de Bierbrigadier en kijk hier waarom Esther van de Kaaszaak helemaal fan is van de Brandt & Levie worst. Ben jij ondernemer in Tilburg en wil je ook een keer een podium voor een van je topproducten? Tip de redactie


Meer over Gianotten Mutsaers ontdekken?

Gianotten Mutsaers boekhandels

Gesloten12:00 - 17:00

Emmapassage 18-26, Tilburg

Bekijk meer:boekhandels

adv.