Emil en Maria doen mee aan het NK Tegelwippen en kregen subsidie voor het vergroenen van hun tuin én dak
Aangeboden door Schiedam Waterklaar
Emil (31) en Maria (32) wonen in Schiedam-Oost. Toen ze hier twee jaar geleden kwamen, lag de achtertuin vol grijze grindtegels. Ze legden twee groenstroken aan, waarvan ze er een als moestuin gebruiken, en vervingen de rest van de tegels door gras. Zowel voor het vergroenen van de tuin als de aanleg van hun groene dak ontvingen ze subsidie van de gemeente.
Omdat Schiedam-Oost een ‘kwetsbaar’ gebied is, kregen ze anderhalf keer het standaard bedrag aan subsidie.
Snikhete bak met stenen
Emil: “We kochten dit huis net voor de coronacrisis uitbrak. De tuin was een saaie, grijze bak met stenen; het lag vol met afgrijselijke grindtegels. Hij ligt op het zuiden. Toen die tegels en de vlonder er nog lagen werd het er snikheet. Het was echt niet te doen. Dat was een van de redenen om voor meer groen te kiezen, plus het feit dat ik graag een moestuintje wilde starten.”
Het gras van de buren
“Aan allebei de zijkanten haalde ik de tegels eruit, in een strook van ongeveer een meter breed. Aan de ene kant groente en fruit en aan de andere kant bloemen. Afgelopen jaar vervingen we de rest van de tegels door gras. De tuin is nu veel gezelliger, en ik heb ook het idee dat er meer beestjes in de tuin komen, zoals vlinders, vogeltjes en insecten.”
NK Tegelwippen
“Ik heb mijn tegels ook opgegeven voor het NK Tegelwippen en was destijds de eerste Schiedammer die dat deed. Dit jaar heb ik het weer gedaan; binnenkort komt de tegeltaxi de tegels weer ophalen. Een vriendin heeft het gras dat wij over hadden opgehaald. Ook zij heeft de tegels die ze verwijderde aangemeld bij het NK Tegelwippen.”
Probeersels in de moestuin
“De moestuin was een probeersel, ontstaan tijdens corona. We kochten wat zaadjes, en namen zelf zaad uit paprika’s en tomaten. Dat lieten we eerst binnen groeien tot de plantjes groot genoeg waren. Eind mei bracht ik ze naar buiten. De tomaten, paprika’s, aubergine en aardbeien waren meteen een groot succes. De aalbessen en zwarte bessen groeien inmiddels ook heel goed. Ik heb niet echt een plan, maar gooi er gewoon dingen in en zie wel of het werkt of niet. Ik vind het vooral leuk om in de tuin bezig te zijn.”
Lees verder onder de foto >

Groen dak
“Vanuit onze slaapkamer en werkkamertjes kijken we uit op het dak van de uitbouwkeuken. Dat was een heel ongezellig gezicht; voor ons de hoofdreden om daar voor een groen dak te kiezen. Daarbij hopen we dat het beter isoleert en in de zomer scheelt qua hitte. We lieten het sedumdak aanleggen door een bedrijf dat daar gespecialiseerd in is. De subsidie die de gemeente Schiedam hiervoor biedt, trok ons over de streep. Eigenlijk onderhoudt het dak zichzelf. We moeten alleen twee keer per jaar mest strooien, en laatst – na de warme dagen – heb ik de tuinslang erop gezet, omdat ik zag dat het een beetje aan het verkleuren was. Nu staat alles er weer lekker groen bij.”
Toekomstplannen
“In de toekomst willen we nog een regenton plaatsen, en misschien kijken naar de opties voor het opslaan van water. Vorig jaar heb ik hierover al contact opgenomen met een adviseur bij de gemeente. Dat verliep heel soepel, net als het aanvragen van de subsidie beide keren.”
Ben je benieuwd hoe de gemeente jou financieel kan helpen bij het vergroenen van je leefomgeving? Kijk dan op de website van Schiedam Waterklaar.