Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hallo Zwart Nazareth! Een nieuwe hotspot voor een patatje stoofvlees met Ketel 1 (VIDEO)

Door Pam van Nieuwenhuize 19 mei 2020

Zoals Schiedam opbloeide vanuit de dampen van de jeneverstokerijen, herrijst nu vanuit de coronacrisis Zwart Nazareth Snack & Bar. Patrick en Lenny, bekend van Césant Horeca & Catering Groep, hadden nooit gedacht zelf patat te gaan verkopen. “Maar als je het doet, dan moet het goed.” Het resultaat? Een hippe snackbar met knipoogjes naar het Schiedamse verleden… En wat zwarte mayonaise! 

Van delicatessenzaak naar snackbar

Het is alweer 35 jaar geleden dat Patrick in ditzelfde pand delicatessenzaak Césant runde met zijn vader. Dat hij samen met Lenny hier vanaf morgen patat en snacks verkoopt, had hij nooit verwacht. “Zwart Nazareth is uit nood geboren. We hebben normaal Césant in de Korenbeurs, werken voor drie locaties van de Hogeschool Rotterdam én doen catering op events. En toen kwam opeens die stomme corona. We hadden 34 man aan personeel thuiszitten, dus we moesten snel iets verzinnen! Dit pand runde ik vroeger met mijn vader, maar verhuurde ik later aan andere ondernemers. Het stond nu een tijdje leeg. Dus we hebben onszelf afgevraagd: wat kunnen we hier zo snel mogelijk van maken? Binnen 2,5 week was het Zwart Nazareth Snack & Bar, en we zijn ontzettend blij met het resultaat!”

 ‘Zelfs de planten en de mayonaise zijn zwart’

Knipoog naar het verleden

De naam ‘Zwart Nazareth’ is een knipoog naar het verleden van onze stad. Patrick: “Ik ben geboren en getogen Schiedammer, en ik ben trots op de stad. Schiedam wordt steeds leuker en heeft zo’n rijke historie, en dat willen we graag eren.” Lenny vertelt: “We verwijzen met Nazareth niet naar de Bijbel, maar naar het Belgische plaatsje Nazareth. De Belgen kwamen namelijk vanuit Nazareth naar Schiedam gereisd, omdat zij advies wilden over het stoken van jenever. Het roet van de jeneverstokerijen blakerde in die periode onze hele stad zwart. Daarom heeft Schiedam ooit de bijnaam ‘Zwart Nazareth’ gekregen. Veel mensen vinden het een gekke naam voor een snackbar, maar dat is precies wat we wilden: een naam die triggert. En ook qua uitstraling, want bijna alles hier is zwart, tot de planten en de mayonaise aan toe. De verwarmingen zijn nog nat van de verf!”

Lees verder onder foto’s >

Foto: indebuurt Schiedam
Foto: indebuurt Schiedam
Foto: indebuurt Schiedam
Foto: indebuurt Schiedam

Patatje Teerstoofvlees en zwarte mayonaise

Wie een blik op de menukaart werpt ontdekt al snel dat dit geen standaard ‘patatje met’ snackbar is. Lenny: “Bijna alle gerechten die op onze kaart staan zijn een terugblik naar de historie van Schiedam. Zoals een ‘Patatje Teerstoofvlees’ (bereid met Schiedamse jenever), een ‘Kolenburger Zwart Nazareth’ (Black Angus burger met Ketel 1 mayonaise) of de ‘Scyedam Frikandel’ (met zwarte mayonaise). Achter elke naam zit eigenlijk een verhaal, zoals het ‘Patatje Aaaf!’ (zoete aardappelfriet met truffelmayonaise en rode uitjes) wat verwijst naar een dobbelspel wat de zakkendragers vroeger speelden. Daarnaast vinden we goede producten ontzettend belangrijk en hebben we ook items met een gezonde touch. Denk aan de ‘Ijzeren Juffrouw’: een vegetarische spinazieburger met mango chutney. We willen dat er voor iedereen iets lekkers is. Zo hebben we ook ‘Jamie’s Bamihap’: de favoriete snack van mijn zoon!”

Snack & Bar

Dat de nieuwe zaak van Patrick en Lenny in nood opent, betekent niet dat dit een is plan is voor de korte termijn. “We zijn zo enthousiast over het resultaat; eigenlijk zouden we dit het liefst nu al opschalen naar meerdere zaken. We zijn ook bezig met een drankvergunning, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je straks naast je ‘Patatje Teerstoofvlees’ een borreltje Ketel 1 kunt wegtikken. Daarom hebben we het ook geen snackbar, maar een ‘Snack & Bar’ genoemd. Een eigen snackbar hadden we nooit verwacht, maar het is nu al zo grappig. En het is heel fijn om vooral nu met iets positiefs bezig te zijn. We zijn ontzettend benieuwd hoe iedereen het oppikt!”

Lees ook:

1714

Jasper en Tai: ‘1714 Drinks & Bites is uniek door onze Schiedamse cocktails en Aziatische bites’

Nog geen half jaar geleden openden Jasper en Tai hun eigen restaurant: 1714 Drinks & Bites. Nu al ee...
sjiek

Jeroen van Café Sjiek: ‘Ik stop pas als héél de Oude Sluis danst’

Jeroen Zeeman opende 18 jaar geleden Café Sjiek. Nu is het 'bijna volwassen', en behoren termen als ...

Carmine verbindt Schiedammers in The Dist: ‘Wanneer de deuren sluiten begint de magie’

Twee jaar geleden stond de Siciliaanse Carmine nog te koken in haar eigen huiskamerrestaurant. Nu he...
kippie schiedam

Gerwin & Cocky van Kippie: ‘Mensen komen voor een kippenpoot, een lach en een traan’

Ze zijn al meer dan twee jaar het stel achter Kippie Schiedam. En hun liefde voor de zaak én voor hu...
Latte Heart

Caroline van Latte Heart Coffee & Cakes: ‘Ik ben opgegroeid tussen de boterkoeken’ (VIDEO)

Caroline (links) heeft een uit de hand gelopen hobby: koffie. 's Nachts is ze verloskundige en overd...


Meer over Zwart Nazareth Snack & Bar ontdekken?

Zwart Nazareth Snack & Bar

snackbars

Gesloten12:00 - 20:00

Hoogstraat 151C, Schiedam

Bekijk meer:snackbars

adv.