Tips van juf Tiffany: ‘Geef je kind structuur en hou het vooral gezellig thuis’

Op vrijdag 13 maart stond Tiffany nog voor een volle klas met 24 kinderen, maar de maandag erop bleef haar klaslokaal leeg. Vanwege het coronavirus werkt zij, net als veel andere Nederlanders, komende periode vanuit huis. Maar hoe zorg je, als juffrouw van een combinatieklas 3-4-5, dat het contact goed blijft met alle kinderen? Door te videobellen bijvoorbeeld! “Ik heb al vaders in pyjama voorbij zien komen.”

Vaders in pyjama

Hoi Tiffany! Je werkt al ruim twee weken vanuit huis, mis je de kinderen al een beetje? “Nog meer dan ik had gedacht eigenlijk. Ik werk fulltime, dus je bouwt in de klas een goede band op met de kinderen. En het is zo zonde als je dat nu kwijtraakt. Dus ik probeer creatief en flexibel te zijn. Ik heb mijn eigen telefoonnummer vrijgegeven en een groepsapp aangemaakt met alle ouders. Daarin mogen alleen foto’s van mij en de kinderen worden geplaatst. Dus daarin laten kinderen trots hun werkjes zien en tekeningen. Van de week hadden we een mop challenge: ik begon met het vertellen van een mop, en daarna was het de beurt aan de kinderen. De meest originele filmpjes en leukste moppen werden opgestuurd! Ook doe ik twee keer per week een rondje videobellen. Zo hou ik goed contact met de kinderen. En ik krijg gelijk een inkijkje thuis. Ik zie vaders in pyjama voorbij komen en krijg rondleidingen door het hele huis. Super leuk!”

‘Alle ouders thuis, jullie doen het super goed!’

Tips voor ouders

Heb je misschien een paar goede tips voor alle ouders? “Jazeker! Allereerst wil ik tegen alle ouders zeggen: jullie doen het super goed! Als je het mij als juf vraagt zijn twee dingen het allerbelangrijkst. Ten eerste: Zorg voor zoveel mogelijk structuur. Kinderen hebben kaders nodig, dus maak thuis een duidelijk schema. Dat doen we op school ook. Gebruik desnoods een kookwekker of klokje. Eerst gaan we rekenen, dan spelling, dan pauze, etc. Bespreek dat met je kind en hou je daaraan! Dus ga niet anderhalf uur rekenen, terwijl je daar 30 minuten voor had ingepland. Heb je meerdere kinderen? Maak dan per kind een doos met hun eigen schoolspulletjes en verdeel ook jouw hulp per kind. En mijn tweede tip: hou het gezellig thuis. Een fijn pedagogisch klimaat is zo belangrijk. Vooral in deze tijd. Lukt iets echt niet? Doe dan eens een spelletje in plaats van krampachtig de richtlijnen van school te volgen. Kinderen maken al zoveel mee in deze periode, dus zorg dat de sfeer in huis goed is.”

Lees verder onder foto’s >

Wanhopige ouders

Op wat voor manier geef je nu precies les? “Iedere school doet het natuurlijk anders, maar wij hebben voor iedere klas wekelijks een powerpoint. Daarin staan opdrachten, doelen, video’s en werkbladen. Als ze klaar zijn met hoofdvakken als rekenen en schrijven/spelling dan kunnen ze extra werkjes gaan doen zoals woordenschat en Engels. Het lastige hieraan is natuurlijk wel dat je dus per klas werkt, en niet per kind. Er is bijvoorbeeld één powerpoint voor groep 5, met dezelfde opdrachten. Maar veel kinderen hebben een eigen leerlijn. Vroeger moest je allemaal je boek openslaan op bladzijde 30. Dat is nu niet meer zo. Dus bij sommige leerlingen moet ik goed nadenken wat ik ze kan meegeven aan extra boekjes of werkjes. Ik heb al wanhopige ouders aan de telefoon gehad hoor! Je merkt dat veel ouders extra bevestiging nodig hebben rondom het thuis lesgeven. Voor veel thuiswerkende ouders is het pittig. Zij maken hun kind natuurlijk nu op een andere manier mee.”

Achterstand

Hoe gaat komende periode er verder uitzien voor jou? “Ik ben nu eigenlijk vooral bezig met de administratieve dingen voorbereiden, zoals oudergesprekken en rapporten. Want dat loopt allemaal gewoon door. Hoe het er nu naar uitziet gaan die gesprekken via Skype plaatsvinden. En voor de leerlingen hoop ik gewoon dat het allemaal niet te lang duurt. Op dit moment is de achterstand nog klein, maar die wordt natuurlijk steeds wat groter. Maar goed, het hele onderwijs begint volgend jaar met een kleine achterstand. Dus dat zou over het hele land kunnen worden rechtgetrokken. En mijn leerlingen zitten nog wel een tijdje op de basisschool, dus dat moet helemaal goed gaan komen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Schiedammers

Ga naar “Daniel (36) werkte fulltime als trambestuurder en wint nu awards als bruidsfotograaf: ‘Dankbaar’”

Daniel (36) werkte fulltime als trambestuurder en wint nu awards als bruidsfotograaf: ‘Dankbaar’

Ga naar “Op deze Schiedamse plekken maakt Daniel de mooiste bruidsfoto’s”

Op deze Schiedamse plekken maakt Daniel de mooiste bruidsfoto’s

Ga naar “Trouwfotograaf Daniel in top 10 van Benelux: ‘Dat de wereldtop mijn werk waardeert geeft vertrouwen’”

Trouwfotograaf Daniel in top 10 van Benelux: ‘Dat de wereldtop mijn werk waardeert geeft vertrouwen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Slagersrookworst € 3,50”

Slagersrookworst € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “L’OR of Douwe Egberts koffiebonen van € 9,99 voor € 5,49”

L’OR of Douwe Egberts koffiebonen van € 9,99 voor € 5,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Parttime Pakketsorteerder Ochtenddienst”

Parttime Pakketsorteerder Ochtenddienst

 • Olympia
 • Parttime