Schiedammer brengt geitengids uit: ‘Zelf lijk ik het meest op de Gekke Geit’

David de Vries (44) uit Schiedam was als klein jongetje al dol op verhalen schrijven. Binnenkort komt zijn eerste prentenboek De Giga Grote Geweldig Grappige Geiten Gids uit. “Heel bijzonder dat mijn boek straks in de boekhandel ligt.”

Het prentenboek De Giga Grote Geweldig Grappige Geiten Gids gaat over vijftien onbeschreven geiten. Zoals de Gekke Geit en de Vieze Geit. David staat niet voor niets bekend om zijn woordgrapjes. Hij beschrijft het karakter van elke geit in korte rijmpjes, die geïllustreerd worden door vrolijke tekeningen van Stefan Nicolaas.

David liep al jaren geleden met het plan voor een prentenboek – begon met de eerste rijmpjes – en benaderde Stefan vorig jaar op goed geluk via Instagram. “Eigenlijk zocht ik gewoon iemand die voor hetzelfde doel wilde gaan: plezier beleven aan het maken en de voldoening dat het straks daadwerkelijk voor iedereen in de boekhandel ligt!”

Lange periodes niks doen

In totaal was David er zeven jaar mee bezig. “Het idee voor het prentenboek zat al langer in mijn hoofd, maar vanwege mijn drukke baan kon ik er alleen in de avonduren aan werken.” Er waren ook lange periodes waarin hij er niet mee bezig was. “De eerste illustrator die ik had gevonden, trok zich terug. Toen stopte het proces weer een jaar.”

In eerste instantie stuurde David zijn verhaal naar meerdere uitgeverijen, maar kreeg geen reactie. “Toen dacht ik: dat boek moet er komen, potjandosie. Gelukkig ben ik volhardend en besloot het in eigen beheer uit te geven.” Hij zette een crowdfundingsactie op om vierhonderd exemplaren te kunnen drukken en bereikte al in anderhalve maand zijn doel.

Vooruit met de geit

Zijn eigen prentenboek gaat er komen: naar verwachting is het begin volgend jaar klaar. David laat trots de nog in te kleuren illustraties met rijmpjes van het boek op de laptop zien. Hij verwerkte menselijke trekjes in de verschillende geiten. “De Gekke Geit staat alleen te dansen, kijkt scheel, maar iedereen laat hem met rust. De Luchte Geit blaast zijn wangen op als hij bang is, vliegt zo de lucht in, en landt weer op een mooie plek. En de Hare Geit knipt alle geiten, maar de vraag is: wie knipt hem dan?”

Tekst loopt door onder het bericht >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Aaibaarheidsfactor

Het prentenboek is bedoeld voor kinderen van vier tot zes jaar. David hoopt hen te vermaken met het supergrappige voorlees- en inkijkboek. “Ik vind het bijzonder dat mijn verhaal straks in de boekhandel en bij kinderen thuis in de boekenkast ligt.” Hij heeft daar alle vertrouwen in, want geiten hebben nou eenmaal een hoge aaibaarheidsfactor. “Ook op de kinderboerderij trekken geitjes kinderen aan. Ze hebben iets geks wat aanspreekt.”

Dromen

Op welke geit David zelf het meest lijkt? “Dat is toch de Gekke Geit. Maar het was niet de eerste die op papier werd gezet. Dat was de Defte Geit, met haar pruik en kopje thee: een chique tante die maar één keer per jaar een koekje eet.”

Tekst loopt door onder de foto >

Foto: indebuurt

En inderdaad, het rijmpje over de Gekke Geit doet denken aan Davids eigen verhaal. Dat je iets graag doet en je daarbij niks aantrekt van wat anderen daarvan vinden. Al kreeg David de uitgeverijen niet mee en moest hij boekhandelaren zien te overtuigen, hij zette zijn idee door! En hij droomt nog verder. Hij heeft al plannen voor zijn tweede prentenboek. “Er zijn nog genoeg geiten te verkennen, die volgen in deel twee.”

Schapenkop maakt geitengids

David komt oorspronkelijk uit Dordrecht, maar verhuisde ruim tien jaar geleden naar Schiedam voor de liefde. Hier woont hij nu in Schiedam-West met zijn partner en inmiddels drie kinderen. “Best opmerkelijk dat een schapenkop, zo worden Dordtenaren genoemd, een geitengids maakt. Al ben ik tegenwoordig een jeneverneus.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Schiedammers

Ga naar “Daniel (36) werkte fulltime als trambestuurder en wint nu awards als bruidsfotograaf: ‘Dankbaar’”

Daniel (36) werkte fulltime als trambestuurder en wint nu awards als bruidsfotograaf: ‘Dankbaar’

Ga naar “Op deze Schiedamse plekken maakt Daniel de mooiste bruidsfoto’s”

Op deze Schiedamse plekken maakt Daniel de mooiste bruidsfoto’s

Ga naar “Trouwfotograaf Daniel in top 10 van Benelux: ‘Dat de wereldtop mijn werk waardeert geeft vertrouwen’”

Trouwfotograaf Daniel in top 10 van Benelux: ‘Dat de wereldtop mijn werk waardeert geeft vertrouwen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Slagersrookworst € 3,50”

Slagersrookworst € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Luxe bedsprei € 12,99”

Luxe bedsprei € 12,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Parttime Pakketsorteerder Ochtenddienst”

Parttime Pakketsorteerder Ochtenddienst

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime