Romanie geeft online yogales: ‘Tussen de huisdieren, kinderen en de was’

Foto: Louis Haagman

Romanie begon tien jaar geleden vanuit de slaapkamer, nu heeft ze haar eigen professionele yogastudio in het monumentale Pand Paulus aan de Korte Haven: Yoia. Vanwege de coronamaatregelen zijn Romanie en haar collega’s begonnen met het geven van online lessen. Want in een stressvolle periode als deze is het belangrijk om goed voor je geest en lichaam te zorgen. Yoga en meditatie helpen hierbij. En de tips van Romanie voor alle thuiswerkers ook!

Afleiding van het ‘gedoe’

Hoi Romanie! Jullie blijven lekker doorgaan met yogales geven. Is het de eerste keer dat jullie met videolessen werken? “Jazeker. De eerste les was voor iedereen nog onwennig. Hoe doe je yoga tussen de was, de kinderen, de huisdieren of juist in je eentje in een heel stil huis? En hoe geef je les vanuit een lege studio aan een groep die op afstand is? Maar de ervaringen zijn positief, en het bleek echt verrassend hoe verbonden iedereen zich met elkaar voelt. Deze periode brengt zorgen, angsten, twijfels, en onzekerheden met zich mee. Dat voel je. Ook het missen van familie, vrienden en collega’s wordt in deze periode uitvergroot. Hoe fijn is het dat je dit met elkaar kunt delen? Cursisten geven terug dat ze genieten van de lessen. Ze zijn blij om met elkaar in contact te zijn en te werken aan hun conditie, weerstand en gezondheid. Ook zijn de lessen een moment van gezelligheid en plezier. En dat is fijn. Even afleiding van het ‘gedoe’ door bewust in het hier en nu te zijn.”

‘De eerste les was voor iedereen nog onwennig’

Tips voor thuiswerkers

Heb je tips en tricks voor de thuiswerkende Schiedammers? “Zeker. Ik merk zelf nu ook dat ik veel meer achter de computer en de telefoon zit dan normaal. En mijn lichaam reageert daar ook op. Als je veel zit, zorg dan dat je elke uur even beweegt; schouders rollen, staan en draaien met je bovenlichaam, even springen, je knieën optrekken of dans op muziek. Voel gewoon waar je lichaam behoefte aan heeft. Ga daarnaast elke dag minimaal een half uur buiten wandelen, binnen de gepaste maatregelen natuurlijk! Wandel stevig door, wees je bewust van je adem. En, ga elke dag minimaal 20 minuten stilzitten met een rechte rug en je ogen gesloten. Oordeel niet over wat je denkt, voelt, ziet of hoort. Je mag laten komen en gaan wat er komt en gaat. Als je het 30 dagen achtereen doet, verandert er veel voor je.”

Lees verder onder foto’s >

Yoga belangrijk in deze periode

Is het belangrijk om yoga en meditatie te doen? En nu meer dan normaal? “In een periode als deze moet je weerstand goed op peil zijn. Er is nu veel onzekerheid over waar deze situatie toe leidt. Als je niet weet waar je aan toe bent, komen zorgen en angst makkelijk om de hoek kijken. Dit geeft spanning in het lichaam, je gedachtewereld en je gevoelsleven. Die krijgen de neiging tot verkrampen en vernauwen. En dit draagt niet bij aan je persoonlijke fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Door yoga-oefeningen leer je spanning in het lichaam te herkennen. Je leert kijken naar gedachten en je lijf, én hoe je jouw lijf en hoofd tot rust kunt laten komen. Yoga helpt je naar rust, openheid en stilte. Ook al ervaar je die helemaal niet tijdens het doen van de oefeningen.”

Live lessen

Welke soort lessen kunnen mensen volgen? “Onze studio geeft dagelijks verschillende hatha yogalessen. Van zacht, herstellend en meditatief, tot intensief, krachtig, conditioneel en technisch. We geven nu zoveel mogelijk lessen van het vertrouwde rooster, ook de stoelyoga en zwangerschapsyoga. De cursisten registreren zich een half uur van tevoren voor een les, en krijgen via Zoom een link. Zodra ze ingelogd zijn kunnen ze samen met hun vertrouwde yogamaatjes hun les volgen. Het is ook mogelijk voor niet-leden om lessen te volgen voor een speciaal tarief. Daarnaast zijn alle lessen live, en er dialoog is met de yogadocent. Hierdoor is er ruimte voor persoonlijke aanpassingen en instructies. We spelen in op wat er is in het moment, behoeftes van de cursisten en eventuele klachten of beperkingen. Dat is heel anders dan yoga doen van een filmpje waar je het toch zelf uit moet zoeken en de verbinding mist met de groep en de docent. Dus dat is wat waard.”

Lees ook:

Yogastudio Yoia

5,0
(3)

Korte Haven 125, 3111 BH Schiedam

Meer informatie

Yogastudio Yoia

5,0
(3)

Korte Haven 125, 3111 BH Schiedam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Schiedammers

Ga naar “Daniel (36) werkte fulltime als trambestuurder en wint nu awards als bruidsfotograaf”

Daniel (36) werkte fulltime als trambestuurder en wint nu awards als bruidsfotograaf

Ga naar “Op deze Schiedamse plekken maakt Daniel de mooiste bruidsfoto’s”

Op deze Schiedamse plekken maakt Daniel de mooiste bruidsfoto’s

Ga naar “Trouwfotograaf Daniel in top 10 van Benelux: ‘Dat de wereldtop mijn werk waardeert geeft vertrouwen’”

Trouwfotograaf Daniel in top 10 van Benelux: ‘Dat de wereldtop mijn werk waardeert geeft vertrouwen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Australian huispak € 19,99”

Australian huispak € 19,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 11 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “AMBIANO Aroma diffuser € 17,99”

AMBIANO Aroma diffuser € 17,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “HOME CREATION Kruidensnijder Per stuk. € 3,99”

HOME CREATION Kruidensnijder Per stuk. € 3,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime