Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marco loopt de Alternatieve Vierdaagse: ‘Ik ga de gezelligheid wel missen’

Door Pam van Nieuwenhuize 17 juli 2020

Voor de één is het een droom, de ander moet er niet aan denken: het wandelen van de Nijmeegse Vierdaagse is een pittige klus. Dit jaar gaat de loop vanwege de coronamaatregelen niet door, daarom is de Alternatieve Vierdaagse in het leven geroepen. Marco Jongepier (links) uit Schiedam is één van de deelnemers. 

Marco zou dit jaar voor de 12e keer meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse, maar wandelt dit jaar de Alternatieve Vierdaagse in onze regio. Zijn wandeloutfit ligt klaar en de routes zijn al uitgestippeld. Maar er is wel een groot verschil… “Ik ga de gezelligheid wel missen.”

Verslaving

Waar komt jouw liefde voor wandelen eigenlijk vandaan Marco? “Wandelen is voor mij een uit de hand gelopen verslaving. Mijn vader liep altijd de Vierdaagse en ik had daar een grote mond over: dat is voor watjes, dat kan iedereen! Dus ik moest een keer meelopen. Als je een keer meeloopt met de Vierdaagse kunnen er twee dingen gebeuren: één keer en nooit meer, of je vindt het geweldig. Nou, dat laatste had ik! En daarna is het een beetje uit de hand gelopen. Ieder jaar wilde ik weer wat harder en sneller lopen. Ik loop tijdens de Vierdaagse in de kopgroep, zo’n 50 kilometer in 7 uur. De Kennedymars (80 km), Nijmegen-Rotterdam (160 km) en Sittard-Rotterdam (172 km) heb ik ook al gelopen. Over die laatste liep ik 28,5 uur. Even voor jouw beeldvorming: dat is de hele Vierdaagse in één!”

‘De Vierdaagse is voor watjes!’

Ontspanning of afzien?

Dat klinkt echt hartstikke zwaar! Zorgt wandelen dan voor ontspanning, of zijn dit soort tochten afzien? “Wandelen werkt zeker ontspannend voor mij. Veel mensen denken dat als je snel loopt, je niet geniet. Maar genieten doe ik zeker. Nijmegen-Rotterdam is bijvoorbeeld een super mooie route. Dan loop je door de Veluwe, bossen, heidevelden en de steden. Die afwisseling vind ik het leukst. Maar bij lange tochten ben je altijd blij als je het gehaald hebt. In het begin is het nog ontspannend, maar alles boven de 100 kilometer is echt afzien. Daarom doe ik jaarlijks meestal de Vierdaagse en daarnaast één of twee grotere wandeltochten. Je hebt ook gekken die lopen elk weekend zo ver. Dat doe ik niet!”

Om 04.00 uur ’s nachts starten

Wat ga je missen aan de Nijmeegse Vierdaagse dit jaar? “De gezelligheid! Tijdens de Vierdaagse loop ik meestal met een paar maatjes die hetzelfde tempo lopen, en de Alternatieve Vierdaagse ga ik alleen lopen. Het is een raar jaar, dus je moet zelf aan de slag. Een ding is wel fijn, dat ik iets later mijn bed uit kan. Bij de Vierdaagse start je altijd om 04.00 uur ’s nachts. Sta je om 02.00 uur al naast je bed! Nu ga ik rond 06.00 uur starten. Dan ben ik ook lekker op tijd weer klaar iedere dag.”

‘Alles boven de 100 kilometer is echt afzien’

Routes al uitgestippeld

Ben je al helemaal voorbereid voor volgende week? “Ik heb mijn routes al uitgestippeld, maar welke ik wanneer ga lopen ligt nog even aan het weer. Ik wil een dag de Beneluxtunnel door naar Barendrecht en via Rotterdam terug. Een dag richting Zoetermeer. Een keer richting Schiebroek, Hillegersberg en Bergschenhoek. En natuurlijk een keer naar Hoek van Holland. Langs de Waterweg is heerlijk uitwaaien! De focus ligt dit jaar minder op snelheid, want ik word ook een dagje ouder. Ik wil nu lekker mijn ding doen. Zolang ik kan wandelen, blijf ik dat lekker doen.”

De Alternatieve Vierdaagse: wandel jij mee?

Voor de Vierdaagse hoef je dit jaar dus niet naar Nijmegen, je kunt ‘m gewoon vanuit Schiedam wandelen! De Alternatieve Vierdaagse is een initiatief van De Koninklijke Wandel Bond Nederland en DPG Media. Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je een link naar een gloednieuwe en gratis wandelapp. In deze app kun je zelf je route uitstippelen. Je mag kiezen of je voor 10, 20, 30, 40 of 50 kilometer gaat: it’s all up to you. Op 21 tot en met 24 juli 2020 worden de kilometers via de app geregistreerd. Zorg er dus voor dat je dan ook daadwerkelijk op pad gaat, anders verdien je geen aandenken.

Die gratis wandelapp is er trouwens niet alleen om jouw route bij te houden. Hij is er ook voor allerlei nuttige informatie, leuke gratis podcasts, playlists en nog veel meer om jou de ultieme wandelbeleving te geven. Ook fijn: na 24 juli kun je de app gewoon blijven gebruiken. Handig als je gaat trainen voor je volgende tocht!

Wandel jij dit jaar mee tijdens De Alternatieve Vierdaagse? Inschrijven doe je via deze link.

Lees ook:

rijles

8 x deze horrorsituaties herkent iedereen die rijles had in Schiedam

Rijles... Er zijn maar weinig mensen die daar plezier in hebben. Met de staart tussen de benen sta j...

Van Skirdam tot Zwart Nazareth: 6 x bijnamen van Schiedam

Dus jij vindt jezelf een echte Schiedammer? Dan ken je ook vast wel deze bijnamen van Schiedam. Ja t...

10 x de populairste meisjesnamen met slechts drie letters in Schiedam

Inspiratie nodig? Of gewoon heel benieuwd hoe jouw stadsgenoten hun kinderen noemen? Dit zijn de mei...

Vier vakantie in Schiedam: 5 x zo waan je je toch in Italië

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat veel mensen deze zomer thuis blijven. Maar je kunt je ook o...

Ahh! 8 x Schiedamse huisdieren met een eigen Instagram-account (deel 2)

Een tijdje geleden deden we een oproep: welke huisdieren uit Schiedam hebben een eigen account op In...

Lief! 11 x Schiedamse huisdieren met een eigen Instagram-account

Bij indebuurt Schiedam zijn we gék op dieren. Een tijdje geleden deden we een oproep: welke huisdier...

Liefde voor onze stad: 5 x Schiedamse tatoeages

Wij zijn verliefd op Schiedam, maar uiteraard zijn wij zijn niet de enige die zo van onze prachtige ...

7 x op deze unieke plekjes vlakbij Schiedam wil je echt eens logeren

De zomer komt eraan! Sla jij dit jaar de vakantie naar het buitenland even over, maar wil je er tóch...

Hilarisch: 4 x de meeste gekke Funda-finds van bijzondere huizen in Schiedam

Soms kom je de meest gekke inrichtingen tegen als je Funda afspeurt. Het Instagram-account FundasFin...

10 x dit heb je vroeger sowieso op je Schiedamse kinderfeestje gedaan

Waar is de tijd gebleven van kinderfeestjes? Je nodigde al je vriendjes en vriendinnetjes uit om een...

Van Feis tot Ajax: dit zijn de 10 meest gezochte termen op Google van Schiedammers

Heb je vragen, een richtingaanwijzing of vertaling nodig? Google is je vriend. In het afgelopen jaar...

Betalen maar! 8 x fikse verkeersboetes voor fietsers in Schiedam

Stel je voor: je komt uit één van je favoriete Schiedam kroegen en heb lekker wat biertjes achter je...

Meer over

Schiedammers

adv.