Favorieten van Wiebe: ‘Dit is dé plek om de oorsprong van Schiedam te voelen’

De beste tips, die komen natuurlijk van locals. Want wie in Schiedam leeft, kent vaak de allerleukste plekken en geheime spots. En hoe tof is het om die met elkaar te delen? Deze week tipt Wiebe (75) zijn favoriete hotspots in Schiedam.

Even voorstellen: “Hoi, mijn naam is Wiebe en ben geboren en getogen in (Oud) Schiedam. Ik ben al mijn hele leven actief lid van de honkbal- en softbalvereniging ‘Schiedam’. Sinds 18 jaar – ik werd vader en zocht een groter huis – woon ik niet meer in Schiedam, maar in Spijkenisse. Ik kom nog wel wekelijks in de stad om deze te beleven en te fotograferen.”

Maasboulevard

“De Maasboulevard is de beste plek om de oorsprong van Schiedam (aangelegde dam die het polderland moest beschermen tegen het zeewater) te zien en te voelen. Mijn oma woonde in de Gorzen. Als we bij haar op visite gingen liepen we steevast even naar de boulevard. Mijn opa vertelde altijd over de zalmvissers die daar heel vroeger hun vissen vingen. Ook kwamen daar de schepen binnen, nu liggen ze allemaal op zee. Toen kwam elk schip dat naar Rotterdam voer, eerst hier langs.”

maasvlakte
Foto: Ryoma Sakamoto

Lange Haven

“Op de Lange Haven komt de geschiedenis tot leven. Mijn opa werkte sinds zijn twaalfde in een distilleerderij. Drie glaasjes jenever hielden hem op de been. De mooie brandershuizen staan hier door het harde werk van toen. Vroeger kwamen hier de schuiten langs met spoeling, een restproduct uit distilleerderijen dat gebruikt werd als veevoer. Die lucht ruik ik nog. Soms werd er water toegevoegd om er meer geld voor te vangen: vele varkens maken de spoeling dun.”

Lange Haven
Foto: indebuurt Schiedam

De Plantage

“Ik ben opgegroeid in de buurt van de Stationsstraat. Wilde je naar de natuur in de stad? Dan ging je de Plantage in. Hier waan je je in een andere wereld. Natuurlijk kun je ook buiten de stad gaan wandelen. Maar als je gewoon heel even het gras in wil, dan is dit nog steeds een unieke plek om buiten te zijn. Het park is nog altijd hetzelfde, alleen de muziektent is weg. Ik kom er nog steeds graag.”

De Plantage.
De Plantage. Foto: indebuurt Schiedam

Park Vijfsluizen

“Mijn vader had vroeger een volkstuin bij Park Vijfsluizen. Dat was niks voor mij. Ik ga toch niet als een mol staan graven? Wel kom ik hier nog altijd graag voor rust in de natuur. En om foto’s te maken van de bloemen, bijen en vlinders. Er valt zoveel te zien: een van Schiedams oudste molens, de sluizen van de Poldervaart en vlaggen uit allerlei landen bij de tuinhuisjes.”

Apotheek De Poldervaart
Cees Burggraaf

Lindenhof

“Ik kom uit de Louronsteeg – officieel de Louronstraat, maar hij was niet breder dan drie meter – en dat is echt heel oud Schiedam. Die straat bestaat zelfs niet meer. De Lindenhof doet me denken aan de oude, armoedige huisjes uit die tijd. Of beter gezegd, gribus. Sommige mensen vinden het jammer dat veel van de oude woningen afgebroken zijn, maar ik denk dat het niet anders kon. Gelukkig is de Lindenhof wel bewaard gebleven.”

Lindenhof google maps
Foto: Google Maps

Meer in deze categorie

Favorieten van

Ga naar “Op deze Schiedamse plekken maakt Daniel de mooiste bruidsfoto’s”

Op deze Schiedamse plekken maakt Daniel de mooiste bruidsfoto’s

Ga naar “Oproepje! Wat zijn jouw favoriete plekken in Schiedam?”

Oproepje! Wat zijn jouw favoriete plekken in Schiedam?

Ga naar “Leuk volgens Anastasija: ‘Hier hebben we onze bruidstaart laten maken’”

Leuk volgens Anastasija: ‘Hier hebben we onze bruidstaart laten maken’

Anastasija Korotkova

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Slagersrookworst € 3,50”

Slagersrookworst € 3,50

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Luxe bedsprei € 12,99”

Luxe bedsprei € 12,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Parttime Pakketsorteerder Ochtenddienst”

Parttime Pakketsorteerder Ochtenddienst

 • Olympia
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Fulltime