Elroy (21) maakt radio vanuit zijn rolstoel: ‘Muziekstijlen mixen is mijn kracht’

Aangeboden door Iktoon

Elroy Dolleman foto 1 - (tbv artikel iktoon)
Elroy Dolleman in de studio van zijn eigen radiozender, MADCAP Radio. (Beeld: privé-foto)

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schilderspullen in de aanslag. Op maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Schiedam doet weer mee. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Eén van die creatievelingen is de 21-jarige muzikale duizendpoot Elroy Dolleman. Ondanks zijn beperking maakt hij radio, schrijft hij liedjes en draait hij op feestjes. “Muziek stopt nooit voor mij.”

Muziek en radio maken zijn niet zomaar hobby’s van Schiedammer Elroy Dolleman, alias dj Elroy. Nee, de passie daarvoor zit in zijn genen. Of, zoals hij zelf zegt: “Muziek en radio lopen als een rode draad door mijn leven. Ik leef daar dag en nacht mee.”

Kansen benutten

Elroy is geboren met ontwikkelingsstoornis PDD-NOS en cerebrale parese, waardoor hij in een rolstoel zit. Hij laat zich er niet door beperken. “Lichamelijk beperkt zijn is iets anders dan je beperkt voelen. Er zijn altijd kansen in het leven. Ik probeer alle kansen te benutten die ik krijg.”

Elroy Dolleman foto 2 - (tbv artikel iktoon)
Elroy in zijn radiostudio. (Beeld: privé-foto)

Radio maken

Het moment waarop de 21-jarige Schiedammer zijn passie voor radio ontdekte, is inmiddels alweer zo’n zes jaar geleden. Elroy herinnert het zich als de dag van gisteren. “Dat was dankzij de Clini Clowns. Die maakten een soort radioprogramma, Clowns FM. Ik dacht toen gelijk: dit is wat ik wil doen.”

Op zijn achttiende verjaardag, die hij vierde in buurthuis De Erker, gebeurde er iets bijzonders. In die tijd werd er radio gemaakt vanuit het buurthuis, genaamd Radio de Erker. Elroy: “Tijdens mijn verjaardag mocht ik een kijkje nemen bij de radiostudio. Toen ik die zag, kreeg ik een glimlach van oor tot oor.”

Gerard Ekdom

Kort daarna ontmoette Elroy dankzij stichting EMB (Elke Mogelijkheid Benutten) Gerard Ekdom, één van de bekendste radiopresentatoren van Nederland. Elroy is groot fan van hem. “Hij is grappig en praat zo vloeiend, zonder ook maar één seconde stilte. Hij neemt de luisteraar mee in zijn enthousiasme. Dat is voor mij ook belangrijk. Mensen aansteken met positiviteit en enthousiasme.”

Elroy Dolleman foto 3 met Gerard Ekdom - (tbv artikel iktoon)
Elroy op bezoek bij Gerard Ekdom, toen nog radiopresentator bij Radio 2. (Beeld: Stichting EMB)

MADCAP Radio

De ontmoeting met Gerard wist hij het zeker: hij moest en zou zijn eigen radiozender beginnen. Dat werd MADCAP Radio. “MAD komt van mijn achternaam Dolleman, CAP komt van het woord handicap”, legt Elroy uit. Ook de slogan bedacht hij zelf: Voor iedereen die niet beperkt wil zijn. Samen met zijn ouders toverde hij één van de kamers in zijn ouderlijk huis om tot radiostudio. Compleet met mengtafel, professionele microfoon en muziekcomputer. En een vergunning, vanwege de muziekrechten. Op vier momenten in de week is Elroy zelf live on air: op maandag en donderdag van 19.00 tot 20.00 uur en op dinsdag en woensdag van 17.00 tot 18.00 uur.

Altijd creatief

Omdat Elroy zijn studio in zijn ouderlijk huis heeft, is hij nu nog meer met radio bezig dan anders. “Ik werk normaal gesproken fulltime op de dagbesteding, maar door de coronamaatregelen ligt dat nu stil. Aan de ene kant mis ik dat wel. Aan de andere kant kan ik nu meer tijd besteden aan dingen waar ik anders geen tijd voor had. Een openbare Spotify-afspeellijst bijvoorbeeld. En natuurlijk ben ik altijd bezig met de muziekkeuze. De muziek moet divers zijn, maar het moet wel één geheel vormen. Het laten overgaan van de ene stijl naar de andere vergt creativiteit, maar dat vind ik juist leuk. Ik wil altijd creatief zijn.” Dien dus gerust een verzoekje in via zijn website.

Iktoon zoekt jou!

Ben jij ook creatief en lijkt het je leuk om jouw kunsten te laten zien, maar heb je geen podium of galerie (of radiostudio) tot je beschikking? Doe dan mee aan de challenge van iktoon en maak kans om Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden! Of je nu doet aan line dancing, straatfotografie, houtbeeldhouwen of vloggen: alles mag, want kunst is van en voor iedereen!

Aanmelden doe je zo

Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak de zomer’ en deel het op social media met #iktoon #[jouw provincie] #maakdezomer. Iktoon biedt je een podium en deelt jouw inzending vervolgens op de websiteInstagram en Facebook. Op 30 juni wordt de winnaar bekendgemaakt!

Meer in deze categorie

Schiedammers

Ga naar “Gezocht: vakantieherinneringen aan Natuurkampeerterrein De Grutto”

Gezocht: vakantieherinneringen aan Natuurkampeerterrein De Grutto

campingherinneringen
Ga naar “Oproep! indebuurt zoekt Schiedammers die naar het buitenland zijn verhuisd”

Oproep! indebuurt zoekt Schiedammers die naar het buitenland zijn verhuisd

meneer
Ga naar “Oproep! indebuurt zoekt zwoele zomerverhalen van Schiedammers”

Oproep! indebuurt zoekt zwoele zomerverhalen van Schiedammers

zomerverhalen schiedammers suppen haven

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Bubble Tea. € 3,99”

Bubble Tea. € 3,99

  • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Nangaparbat outdoorjas € 24,99”

Nangaparbat outdoorjas € 24,99

  • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Alle AH Groentespreads van € 2,29 voor € 0,99”

Alle AH Groentespreads van € 2,29 voor € 0,99

  • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “25% KORTING OP DE LEIFHEIT CLEAN TWIST VLOERSYSTEMEN”

25% KORTING OP DE LEIFHEIT CLEAN TWIST VLOERSYSTEMEN

  • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Alle Gouda’s Glorie voor op brood van € 2,49 voor € 0,99”

Alle Gouda’s Glorie voor op brood van € 2,49 voor € 0,99

  • Geldig t/m 25 september 2022

Agenda

Ga naar “Brandersfeesten 2022”

Brandersfeesten 2022

  • Van 23 sep t/m 25 sep
Brandersfeesten
Ga naar “Kerstmarkt in Schiedam”

Kerstmarkt in Schiedam

  • Van 17 dec t/m 18 dec
Kerstmarkt SchiedamKerstmarkt Schiedam
Ga naar “Oktoberfest in omgeving Schiedam”

Oktoberfest in omgeving Schiedam

  • Van 30 sep t/m 1 okt
Oktoberfest SchiedamOktoberfest Schiedam
Ga naar “Halloween in Schiedam”

Halloween in Schiedam

  • 29 oktober 2022
Halloween SchiedamHalloween Schiedam