Daniel (36) werkte fulltime als trambestuurder en wint nu awards als bruidsfotograaf

Daan in actie | Foto: Suzan Alberts

Van twee bruiloften fotograferen in 2020 naar 36 in het afgelopen jaar en daar prijzen mee winnen. Dat is hoe hard het met Daniel Vinke (36) is gegaan. Een paar jaar geleden werkte de Schiedammer nog fulltime als trambestuurder en stelde zijn fotografiehobby weinig voor. Inmiddels wint hij met zijn trouwfoto’s nationaal en internationaal awards. “Ik ben heel dankbaar.”

Het is nog geen drie jaar geleden dat Daniel als nieuwkomer in het vak een paar foto’s voor spek en bonen instuurde naar Masters of Wedding Photography, de meest gewaardeerde fotowedstrijd van de Benelux. “Ik stuurde er twee of drie in om te kijken of ik het niveau aankon. Afgelopen jaar deed ik voor het eerst volledig mee. Elk kwartaal stuurde ik 22 foto’s in.”

Vorige maand bleek hij inderdaad aan het niveau te voldoen. De Schiedammer was doorgedrongen tot de laatste ronde en behoorde tot de top 10 van 2022. Die lijst bestaat uit fotografen die dat jaar de meeste awards hebben gewonnen. Per kwartaal reikt een gerenommeerde, internationale jury awards uit voor de beste, meest bijzondere en vernieuwende trouwfoto’s.

Tekst gaat onder de foto verder >

Foto: Daniel Vinke

Heel trots

Daan had zes awards en was uitgenodigd om in Zoom de bekendmaking van de winnaars te volgen. Zag hij nog eens vier van zijn foto’s voorbijkomen! “Dat ik met mijn passie tien awards heb mogen winnen, maakt me heel trots. Ik zie deze wedstrijd als de belangrijkste in Nederland en vind het een eer om in de top tien te staan. Tijdens de coronaperiode heb ik veel geleerd. Inmiddels weet ik precies hoe de mooie momenten van een bruiloft goed vast te leggen.”

Tekst gaat onder de foto verder >

Een van de prijswinnende foto’s | Foto: Daniel Vinke

Awardmoment

Zijn werk is inmiddels erkend door gerenommeerde internationale en nationale organisaties als Fearless Photographers, Wedwar, Wedisson, This is Reportage en dus ook Masters of Wedding Photography.

Meedoen aan wedstrijden is tof én leerzaam. “Vroeger was ik bang dat mijn ideeën gek zouden zijn. Nu doe ik het gewoon.” Zo lijkt veters strikken een normaal moment. Maar als je de jongen door de armen van de bruidegom bezig ziet met hetzelfde terwijl het licht precies op hem valt, kan je zomaar een award winnende foto maken. “Voor het bruidspaar is het ook waardevol om zo’n moment terug te zien.”

Tekst gaat onder de foto verder >

Dit beeld leverde bij This is Reportage een award op. Een shot van het veters strikken met Rembrandt belichting | Foto: Daniel Vinke

Hobby

Al in zijn baan als webdesigner was Daan met foto’s bezig. Pas zes jaar geleden nam, nadat hij was gestart als trambestuurder om niet meer aan kantoortijden vast te zitten, zijn hobby serieuzere vormen aan. Het advies van een psycholoog om na meerdere grote levensgebeurtenissen plezier terug in het leven te krijgen, wakkerde Daniels interesse in fotografie aan. Een vriendin die na een afzegging op zoek was naar een trouwfotograaf deed de rest. Daniel viel in en na deze dag wist hij: “Hier wil ik mijn werk van maken.”

“Die bruiloft was in 2019. Het was zo mooi om te doen en ik was vastbesloten verder te gaan. Toen kwam corona.” Volgens zijn coach was dit juist een kans. “Er mocht niet getrouwd worden, dus dat gaf mij de ruimte om te leren. En tegen de tijd dat dit wel weer zou mogen, zouden er meer bruidsparen dan fotografen zijn.” Het jaar erna volgde hij veel workshops en kon hij twee bruiloften doen. “In 2021 werden dat er vijf en vorig jaar nam ik 36 bruiloften aan. Het is precies zo gegaan als mijn coach had voorspeld.”

Tekst gaat onder de foto’s verder >

Energie

Op zijn gezin en voetbal na, draait alles nu om bruiloftsfotografie. De afgelopen drie jaar doet hij ook coaching van beginnende trouwfotografen. “Ik coach nu twee mensen, waarvan een te gast was op een bruiloft die ik fotografeerde. Het is mooi om hen te zien groeien. Ik coach hen ook in het ondernemersgedeelte van ons vak. Want naast mooie foto’s maken komt er van alles kijken bij een eigen business.”

“De sfeer en energie op een bruiloft zijn fantastisch, er zit zoveel mooie emotie in. Iedereen is met de bruiloft bezig en ik van buitenaf door de camera heen. De belangrijkste dag uit iemands leven vast mogen leggen is heel dankbaar werk.”

Kijk voor meer trouwfoto’s op Daniels Instagram.

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Schiedammers

Ga naar “Tim en Yuri maken Schiedamse limoncello: ‘Slijterijen vroegen of we alsjeblieft meer konden leveren’”

Tim en Yuri maken Schiedamse limoncello: ‘Slijterijen vroegen of we alsjeblieft meer konden leveren’

Ga naar “Internationale Vrouwendag: 7 x deze powervrouwen deden hun verhaal op indebuurt”

Internationale Vrouwendag: 7 x deze powervrouwen deden hun verhaal op indebuurt

Ga naar “Het is Nationale Complimentendag: geef hier een compliment aan een Schiedammer”

Het is Nationale Complimentendag: geef hier een compliment aan een Schiedammer

Nationale Complimentendag

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AH Kabeljauwburgers gepaneerd 2 stuks van € 6,98 voor € 3,49”

AH Kabeljauwburgers gepaneerd 2 stuks van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Kellogg’s van € 9,58 voor € 5”

Alle Kellogg’s van € 9,58 voor € 5

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Tommy Hilfiger sneakers € 39,99”

Tommy Hilfiger sneakers € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Dreft handafwas van € 10,78 voor € 5,39”

Alle Dreft handafwas van € 10,78 voor € 5,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Reisbed Novi Baby Nora Luxe Grey/Wood € 69,99”

Reisbed Novi Baby Nora Luxe Grey/Wood € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Koningsdag 2023 in Rotterdam”

Koningsdag 2023 in Rotterdam

 • 27 april 2023