Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Handig: alles wat je vóór 1 juni al moet weten voordat je in het Schiedamse ov stapt

Door Pam van Nieuwenhuize 18 mei 2020

De tram pakken in coronatijd, hoe werkt dat momenteel? Moet je nu al een mondkapje dragen in het Schiedamse ov? Hoe werkt de anderhalve meter afstand in de metro of bus? En wat is op dit moment de dienstregeling eigenlijk? Hieronder vind je alle informatie die je al vóór 1 juni moet weten.

Vanaf afgelopen maandag 11 mei rijden er meer trams en bussen in Schiedam. Vanaf 1 juni wordt de dienstregeling van RET zo goed als normaal en vanaf die dag is het in Nederland verplicht om een mondkapje te dragen in het ov.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

De dienstregeling

Foto: indebuurt Schiedam

RET rijdt sinds maandag 23 maart met een 50-60%-dienstregeling. De frequentie van de meeste bussen, trams en metro’s zijn vanaf 11 mei verder omhoog gegaan, maar de dienstregeling is nog niet zoals gebruikelijk. Kijk voor je gaat reizen voor actuele vertrektijden in de RET Real Time App of plan je reis met de RET Reisplanner.

Alleen als het echt nodig is

Foto: RET door Rick Keus

Pak alleen het Schiedamse ov als het echt noodzakelijk is. Dit is een oproep van de regering: de bus, tram of metro blijft natuurlijk een risicovolle plek waar het houden van de 1,5 meter afstand lastiger is. Ook de RET benadrukt dit op hun site: “Het OV is nu geen uitje”.

Afstand is heilig

Beeld: ANP

Anderhalve meter afstand houden in de Schiedamse bus, tram en metro (en bij de haltes) is nog steeds het uitgangspunt. Geef elkaar de ruimte en ga niet zomaar naast een andere passagier zitten. De chauffeurs en bestuurders gaan een grotere rol spelen in het geheel: zij mogen doorrijden als een bus, tram of metro al te vol is. Je moet dan wachten op de volgende bus, tram of metro. Ook zullen er bij haltes afstandsmarkeringen zijn waar nodig, zo kun je gemakkelijker afstand bewaren.

Daarnaast roept de RET reizigers op om rekening met elkaar te houden: agressief gedrag wordt niet getolereerd.

Niet vooraan instappen

Foto: ANP

Om de chauffeur te beschermen tegen besmetting is het niet mogelijk om vooraan in te stappen in de tram of bus: deze maatregel is al vanaf het begin van de coronacrisis geldig. De voorste rijen met stoelen zijn niet beschikbaar. De overige deuren zijn wel gewoon geopend en hier moet je ook inchecken.

Raak zo min mogelijk aan

Foto: RET door E. Fecken

Wanneer je met het ov reist zul je moeten proberen zo min mogelijk aan te raken én wat geduld te hebben. Op de website van RET lezen we dat metro- en trambestuurders de deuren automatisch openen, zodat reizigers niet op de knop hoeven te drukken. Het duurt ongeveer 2 seconden voordat de deuren open zijn.

Maar wat als je je ergens aan moet vasthouden omdat de bus net iets te snel de bocht omgaat? Dan mag je je natuurlijk vasthouden aan een paal of leuning. De RET zorgt dat er tijdens de schoonmaak extra aandacht wordt besteed aan contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen.

De kaartcontrole

Foto: ANP

Tijdens de kaartcontrole vragen de controleurs jou zelf om je vervoerbewijs voor de kaartlezer te houden. Zodat de medewerkers (en jij natuurlijk) aanraking kunnen vermijden. Daarnaast worden er geen kaartjes meer verkocht in de voertuigen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor een geldige OV-chipkaart en het in- en uitchecken tijdens de reis.

Mondkapje

mondkapjes
Foto: indebuurt Schiedam

Vanaf 1 juni wordt het mondkapje verplicht in het Nederlandse ov en dus ook in Schiedam. Let op: alleen een niet-medisch mondkapje volstaat, de medische variant is verboden in verband met het dreigende tekort voor de zorg. Vanaf 1 juni zal er in de voertuigen iets soepeler worden omgegaan met de 1,5 meter afstand.

Je kunt op steeds meer plekken in Schiedam mondkapjes kopen: wij maakten onlangs een lijst met winkels waar je ze nu al kunt halen.

Lees ook:

Coronamaatregelen in de auto: dit moet je weten als je bij een ander instapt

De regel over het anderhalve meter afstand van elkaar houden, die kennen we wel. Maar wat zijn de co...

Stap voor stap minder coronamaatregelen in Schiedam: ‘Yes eindelijk!’

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Schiedammers. Het kabinet heef...
huisdier in metro

MAG DAT: je huisdier meenemen in de metro, tram of bus?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

Coronavirus in Schiedam: zoveel mensen zijn er nu besmet en overleden

De coronamaatregelen zijn versoepeld en het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus mindert o...

Whut? Voor deze 5 overtredingen kun je een boete krijgen in Schiedam

Het is simpel: iedereen baalt van een bekeuring. Daar gaan je zuurverdiende centen. Zonde! Veel over...
eten ov

MAG DAT: een bammetje eten in de Schiedamse tram, bus of metro?

Even een patatje eten in de tram? Vergeet het maar. Jarenlang was het niet toegestaan om te eten in ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Corona Verkeer

adv.