Veel Schiedammers hebben moeite met lezen, schrijven of digitale dingen: dit is hoe de Bibliotheek helpt
Aangeboden door Bibliotheek Schiedam
Voor veel mensen is goed kunnen lezen en schrijven heel normaal, maar als je de Nederlandse taal niet goed beheerst, kan het best lastig zijn dat taal óveral is. Daarom organiseert de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs nu het Schiedamse Jaar van Taal & Tools.
De Nederlandse taal is overal: op je medicijnendoosje, in de mail van de klantenservice, op de school van je kinderen, bij het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen… Als je de taal niet goed beheerst, kan dat leiden tot uitsluiting op de arbeidsmarkt en belemmering van carrièrekansen. En wat voor taal geldt, geldt ook voor basisvaardigheden als rekenen, het begrijpen van grafieken en digitaal vaardig zijn.
Serieuze cijfers
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Daarnaast hebben ongeveer 4 miljoen mensen moeite om de huidige digitale ontwikkelingen bij te benen. Uit onderzoek bleek dat het percentage Schiedammers dat over onvoldoende basisvaardigheden beschikt hoger ligt dan het landelijke gemiddelde, namelijk 32%.
Uit de vijfjaarlijkse internationale PISA-studie (Programme for International Student Assessment) naar leesprestaties blijkt dat van de Nederlandse vijftienjarigen 25% niet goed genoeg kan lezen om mee te doen in onze maatschappij.
Taal maakt sterk en zelfverzekerd
Kortom, er is werk aan de winkel. Taal opent deuren; taal maakt sterk en zelfverzekerd; taal en digitale vaardigheden creëren mogelijkheden. In 2022/2023 zullen de Bibliotheek Schiedam en de Gemeente Schiedam gezamenlijk optrekken om bewustwording en bekendheid met de problematiek op het gebied van taal- en basisvaardigheden te vergroten.
Weg met die schaamte
Monique Verweijmeren, programmaleider bij de bibliotheek: “We willen onwetendheid en schaamte achter ons laten. En de professionals in het sociale werkveld attenderen op de hiaten die er kunnen zijn in diverse vaardigheden. Samen met de Gemeente Schiedam gaan we daarom ook een portal ontwikkelen, om de onderlinge verbinding tussen de betrokken partijen tot stand te brengen. Voor het publiek ontwikkelen we een bewustwordingscampagne. Mensen met gebrekkige vaardigheden willen we ervan bewust maken dat ze zich niet hoeven te schamen, maar wél hulp kunnen zoeken, en hoe en waar ze dat kunnen doen.”