Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Big Brother is watching you: zoveel camera’s hangen er in Schiedam

Door Pam van Nieuwenhuize 20 januari 2020

Van de ruim vijfduizend camera’s die Schiphol in de gaten houden tot de simpele meekijker bij de deurbel: er hangen zeker 228 duizend beveiligingscamera’s in Nederland. Dat komt neer op zo’n zes per vierkante kilometer, zo blijkt uit politiecijfers die VPNGids.nl heeft opgevraagd. Big Brother is watching you!

Sinds 2016 kunnen mensen, bedrijven of overheidsinstellingen hun camera aanmelden bij de politie. Dat gebeurde tot nu toe dus bijna 229 duizend keer. De politie wil daarmee na een misdrijf sneller nagaan of er mogelijk zijn gemaakt. Overigens zijn lang niet alle kijkertjes aangemeld. Volgens schattingen van de politie hangen er in totaal wel zo’n 1,5 miljoen camera’s in Nederland, laat LocalFocus weten.

Schiedam

Ook in Schiedam hangen er best wel wat camera’s: zo’n 10 camera’s per duizend inwoners. Er zijn 772 camera’s in onze gemeente geregistreerd, waarvan er 87 ‘publiek’ zijn (bijvoorbeeld van de gemeente) en 685 particulier (van bedrijven of bij mensen thuis).

Kijkcijfers

Na Amsterdam en Rotterdam, volgen opvallend genoeg Haarlemmermeer (6,8 duizend), Den Bosch (5,5 duizend) en Arnhem (5,4 duizend) op de lijst met hoogste aantal geregistreerde camera’s. De meeste ‘overheidscamera’s’ – bijvoorbeeld in eigendom van de gemeente – vind je na de vier grote steden in Helmond (2.311).

Lights, Camera, Action!

Van al die geregistreerde camera’s is ruim 80 procent eigendom van bedrijven. Overheidscamera’s omvatten 7,5 procent van alle camera’s. Zo’n 12 procent van de geregistreerde beveiligingscamera’s in Nederland is van particulieren. Bijna 90 procent is op de openbare weg gericht. De bewaartijd van de beelden is gemiddeld 23 dagen.


Lees ook

huizenprijzen

Wat?! Huizenprijzen in Schiedam stijgen het hardst van heel Nederland

We merken het allemaal al langere tijd, de huizenprijzen in Schiedam gaan door het dak. Zo erg zelfs...

adv.