Zo helpen kinderartsen Angelique en Ismé ouders van vroeggeboren kinderen: ‘Het is van levensbelang’
Aangeboden door Franciscus Gasthuis & Vlietland
In Nederland wordt ongeveer 8 procent van alle kinderen te vroeg geboren. Dat Rotterdam een van de meest vervuilde steden van Nederland is, is niets nieuws voor de meeste Rotterdammers. Maar dat daardoor veel te vroeg geboren kinderen kampen met luchtwegproblemen, is iets wat niet veel mensen weten.
Kinderarts en neonatoloog Angelique Haringsma en kinderlongarts Ismé de Kleer van het Franciscus Gasthuis & Vlietland vertellen over het onderzoek dat zij hiernaar doen. “In een grote stad als Rotterdam komt vroeggeboorte erg vaak voor”, vertelt Ismé. “Door de vroeggeboorte hebben de kinderen bij de geboorte al kwetsbare longen én zijn ze extra gevoelig voor infecties. Bovendien ademen ze de Rotterdamse lucht in waarvan we weten dat die kwaliteit niet al te best is.”
Kennis door onderzoek
Om de best mogelijke zorg voor deze patiëntjes te bieden waardoor de kwaliteit van leven verbetert, wordt er veel onderzoek gedaan door de artsen van Franciscus Gasthuis & Vlietland. In december 2021 ontving het ziekenhuis zelfs een topklinische erkenning voor de zorg voor de jongste patiëntjes met neonatale luchtwegproblematiek en infecties. Eerder in 2021 ontvingen Franciscus en Erasmus MC een subsidie van 207.000 euro namens de stichting BeterKeten voor longonderzoek bij te vroeg geboren kinderen. Dit is een organisatie die de bemiddelaar is bij samenwerkingen voor wetenschappelijk onderzoek of verbetering van patiëntenzorg.
Tekst gaat door onder de afbeelding >

Samen sta je sterker
“Zo’n erkenning krijg je niet zomaar”, vertelt Angelique. “Die wordt alleen uitgereikt wanneer je bovengemiddeld presteert op het gebied van onderwijs, zorg en onderzoek. Bij het Franciscus doen wij onderzoek samen met een aantal andere ziekenhuizen in de regio via BeterKeten. “
“Het Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en IJsselland Ziekenhuis willen, door het doen van onderzoek, de zorg naar een nóg hoger niveau tillen. Doordat we samen onderzoek doen, kunnen we veel meer data verzamelen. Door middel van allerlei protocollen tussen de verschillende ziekenhuizen kunnen we dezelfde zorg bieden in ieder ziekenhuis. Op die manier kunnen we overal de beste zorg bieden voor onze patiëntjes en hun ouders.”
1 op de 3 ouders van te vroeg geboren kinderen met luchtwegproblemen krijgt met een burn-out te maken wanneer hun kinderen lang opgenomen worden. Daarom is vier jaar geleden Het Kleine Heldenhuis in het leven geroepen. Hier krijgen kinderen met luchtwegproblemen nazorg. Angelique is een van de initiatiefnemers. “Ouderbegeleiding is enorm belangrijk hebben we gemerkt. Daarom hebben we verschillende specialisten in huis die ouders bij van alles en nog wat kunnen ondersteunen. Hierbij kan je denken aan een kinderfysiotherapeut, orthopedagoog en een diëtist.”
Tekst gaat door onder de afbeelding >

De eerste 1.000 dagen
De eerste 1.000 dagen in het leven van een te vroeg geboren kind zijn van levensbelang. “Letterlijk en figuurlijk”, vertelt Angelique. “Als het patiëntje deze dagen goed doorkomt kan je al veel nare symptomen voor zijn. Daarom is onderzoek zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de negatieve gevolgen op korte en lange termijn verbeterd kunnen worden. Het is echt de blauwdruk voor de rest van zijn of haar leven.”
Volgens Volgens Ismé is het het belangrijkste dat ieder gezin zorg op maat krijgt. “Iedereen is anders en heeft dus ook andere zorg nodig. Omdat wij vrijwel alle mogelijkheden kunnen bieden, lopen we voorop op dit gebied. Daarnaast zorgen we ervoor dat er een huiskamer sfeer heerst in Het Kleine Heldenhuis. Zo maken we deze periode een stuk prettiger voor ouders.” Angelique lacht, “Soms doen we dat te goed, waardoor broertjes en zusjes de deur uit getrokken moeten worden. Die vinden het hier veel te leuk.”
Behaald, en weer door
Angelique en Ismé hebben het krijgen van de topklinische erkenning nog niet kunnen vieren. “De champagne ligt nog in de koelkast. Zodra er weer versoepelingen aangekondigd worden gaan we die natuurlijk ontkurken met het team. Het krijgen van de erkenning voelt echt als een cadeautje voor het harde werk dat we hebben geleverd. We voelen ons gewaardeerd als team en krijgen nieuwe energie. Bij de uitreiking krijg je ook een rapport mee waarin tips en adviezen staan. Daar kunnen we dus gelijk mee aan de slag.”