Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pardon?! Dit was de bijnaam van Schiedammers in de 17e eeuw

Door Pam van Nieuwenhuize 12 januari 2020

Veel steden hebben wel een grappige bijnaam voor hun inwoners. Vlaardingers zijn natuurlijk haringkoppen, en Alkmaarders zijn kaaskoppen. Maar hebben wij Schiedammers eigenlijk ook een bijnaam? Jazeker! In de 17e eeuw werden wij namelijk hennepkwijlers genoemd. Eh, pardon?

Haringvisserij

Oké, even terug in de tijd. Voordat de jeneverindustrie echt ons ding werd, leefden de Schiedammers nog van de haringvisserij. Dit kan je terugzien aan namen als de Vismarkt, de Haringvlietstraat en de Vissersstraat. De Vlaardingers hebben er wel hun bijnaam aan over gehouden, maar wij niet. Hoe komt dat dan?

Hennepkwijlers

De haringvisserij was zo groot dat er allemaal bedrijven ontstonden om de industrie te ondersteunen, zoals glasblazerijen en touwslagerijen. De touwen voor de netten werden in de touwslagerijen gemaakt vanuit hennepvezels. De vezels van de hennepplant zijn daar namelijk sterk genoeg voor. Maar ze zijn ook ontzettend stug. Om de hennepvezels soepel te maken gebruikten de mannen uit de touwslagerijen hun spuug. En daar komt de naam hennepkwijlers dus vandaan!

Alsjeblieft. Weer wat geleerd!

Lees ook:

Van Feis tot Ajax: dit zijn de 10 meest gezochte termen op Google van Schiedammers

Heb je vragen, een richtingaanwijzing of vertaling nodig? Google is je vriend. In het afgelopen jaar...

adv.