Schiedams mysterie: welke figuren staan er eigenlijk op de gevel van de Korenbeurs?
In deze rubriek behandelen we iedere week een Schiedams mysterie: een opvallend of apart gegeven uit de stad. Waar de...
We schreven al eerder een mysterie over de rivaliteit tussen Vlaardingen en Schiedam, en we weten dat veel Vlaardingers het liefst zo ver mogelijk uit onze buurt blijven. Toch loopt dwars door Vlaardingen een straat die de ‘Schiedamseweg’ heet. Da’s gek. Wij vroegen ons af: waarom? En wat is de oorsprong achter deze straat?
Het antwoordt op de eerste vraag is eigenlijk heel simpel: als je de Schiedamseweg neemt vanuit het centrum van Vlaardingen is dat de snelste route naar Schiedam. Toen deze weg er nog niet lag, moesten mensen een hele omweg nemen. We hebben het dan over de tijd vóór 1652.
Voor die tijd was het dus niet mogelijk om via een korte route in Schiedam te komen: je moest hiervoor via de Hoogstraat, Kortedijk en Schiedamsedijk. Een hele omweg dus! De Schiedamseweg was toen onderdeel van het gebied ‘De Buitenweide’ en dat was in bezit van de ambachtsheren van de stad.
De burgemeesters van Vlaardingen zagen in dat het veel handiger was als hier een weg kwam die toegankelijk werd voor alle inwoners. En dus vroegen zij aan de toenmalige ambachtsheer van Vlaardingen, Wilhem van Ruytenburch, om een voetpad aan te leggen door dit gebied. En dat gebeurde.
Tekst gaat verder onder de foto >
Inwoners noemden deze nieuwe weg het ‘Toepadt’. ‘Toe’ betekent hier ‘dichterbij’. En deze naam heeft de weg lang gehouden: het is nog gevonden in officiële documenten uit het jaar 1879. Op 10 december van dat jaar werd de naam veranderd in ‘Schiedamscheweg’: het voetpad werd namelijk verlengd en omgetoverd tot een echte stadsweg, inclusief bestrating. Dat was dus de oorsprong van de Schiedamseweg zoals we hem nu kennen.
Bron: geschiedenisvanvlaardingen.nl
In onze gids
Populaire rubrieken