Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schiedams mysterie: waarom hoor je zoveel vogels fluiten in de vroege ochtend?

Door Pam van Nieuwenhuize 25 januari 2020

Misschien lig je heel vroeg in de ochtend nog lekker te snurken, maar ons valt al weken op dat de vogels in de vroege uurtjes luid aan het fluiten zijn. Ook al zitten we nog midden in de winter, dit gekwetter lijkt wel op het voorjaar. Wat is er aan de hand? Wij vroegen het aan boswachter Jonathan van Staatsbosbeheer.

Lentekriebels krijg je er bijna van, als je de vogeltjes zo vroeg in de ochtend hoort fluiten. We kunnen je uit de droom helpen: het is voorlopig nog geen lente en zó lief zijn onze tjirpende vrienden helemaal niet! Jonathan Leeuwis, boswachter bij Staatsbosbeheer, vertelt ons hoe het zit.

Verrot schelden

Vooral vroeg in de ochtend en tijdens de schemer in de avond horen we het luide gefluit van de roodborst. Deze roodborstjes komen uit Scandinavië en moeten hun territorium afbakenen. Dit doen ze door luid te fluiten en om landgenoten als mezen, vinken en goudhaantjes weg te jagen. Maar ook onze eigen vogels, zoals koolmezen en merels, laten van zich horen. Dit territorium gebruiken ze om voedsel en een partner te vinden. “Eigenlijk schelden de roodborstjes de andere vogels helemaal verrot”, vertelt Jonathan lachend. “Alleen maar om aan te geven dat de ander weg moet wezen en dat het hun plek is.” En wij maar denken dat dit van die liefelijke beestjes zijn…

Warm buiten

Daarnaast is het ook zo dat de vogels wat in de war zijn door de hoge temperaturen. Het warmere weer zorgt ervoor dat de vogels zich gedragen alsof het lente is. Jonathan vertelt: “Naast de energieke vogels zien we ook al sneeuwklokjes omhoog komen en  we merken dat de salamanders al wakker worden. Allemaal kenmerken van de lente, die eigenlijk pas over twee maanden begint.”

Groene gillers

En laten we die gifgroene tropische vogels niet vergeten. Want die kunnen ook een herrie maken! De gifgroene, luidruchtige halsbandparkieten komen eigenlijk uit India en Centraal-Afrika, maar in Schiedam voelen ze zich uitermate op hun plek. ’s Ochtends vroeg lekker met z’n allen zitten kwetteren. Weltrusten!

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom hebben wij eigenlijk netnummer 010? En wat is er eigenlijk Spaans aan de Spaanse polder?Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Schiedam!


Lees ook:

hennepkwijlers

Pardon?! Dit was de bijnaam van Schiedammers in de 17e eeuw

Veel steden hebben wel een grappige bijnaam voor hun inwoners. Vlaardingers zijn natuurlijk haringko...

adv.