Mysterie: werden er vroeger heksen gewogen in de Waag van Schiedam?

Foto: indebuurt Schiedam

Eeuwenlang geloofden veel mensen in het bestaan van heksen. Ze waren overtuigd dat heksen met hun magische krachten de oogst konden laten mislukken, zichzelf in een dier konden veranderen of zelfs iemand konden doden met een vloek. Om te bewijzen dat iemand een heks was, werden ze gewogen met een waag. Maar nu vroegen wij ons af: werden er in de Schiedamse Waag ook heksen gewogen?

Bijzondere entertainment

In een eerder mysterie – over de gedenksteen tussen de terrassen op de Grote Markt – hebben we het al gehad over de doodstraf in Schiedam. Hoe verschrikkelijk het ook lijkt om publiekelijk een executie mee te maken, vroeger was dit een leuk evenement voor op de zaterdagmiddag. Volledige gezinnen verzamelden zich op het plein om te kijken hoe de lokale boef aan zijn einde kwam.  En niet alleen doodstraffen, maar ook lijfstraffen waren toen net zo gewoon als naar de bioscoop gaan nu is. Er waren zelfs specifieke plekken aangewezen waar dit gebeurde! Wat gezellig zeg… Maar een van de gekste bezigheden van vroeger was toch wel iets waar we nu waarschijnlijk heel hard om lachen: de heksenjacht.

Lees verder onder foto >

Foto: indebuurt Schiedam

Een bovennatuurlijke jacht

Door heel Europa was het heel normaal om tussen de 15e en de 18e eeuw regelmatig een heksenjacht mee te maken. De toverknollen, waarvan 80% vrouwelijk was, werden beschuldigd van bovennatuurlijke krachten die ze verkregen zouden hebben door een pact met de duivel te sluiten. De ‘heksen’ werden vervolgens gemarteld. De heksenjacht groeide zodanig, dat halverwege de 16e eeuw de straffen bloederig werden. In Schiedam zijn er rond deze periode negen slachtoffers gevallen als gevolg van de jacht…

Een zwaar wegend lot

Wat heeft dit met de weegschaal in de Waag te maken? Als we de geruchten mogen geloven werd deze gebruikt als “heksenwaag”; hierop werden heksen gewogen. Was je lichter dan je lengte en lichaamsbouw deed vermoeden? Dan was je een heks en werd je verbrand! Twee andere zeer effectieve methodes waren de waterproef en de vuurproef. De heksenwaag is door heel Europa bekend geworden dankzij de waag in Oudewater. Of de waag in Schiedam ook gebruikt werd voor het wegen van heksen? Nee. Tenminste, dat ontkennen alle bronnen. Maar aangezien geschiedenis geschreven wordt door overwinnaars, I guess we’ll never know

Overweeg jij ook een mysterie in te sturen?

Heb jij een magisch mysterie gevonden? Een raadsel dat erom smeekt opgelost te worden? Mysterieuze verhalen zoals het verhaal achter de ruïne van Schiedam of wie er op de Korenbeurs staan hebben wij al behandeld, maar op een schaal van 1 tot 10, vinden wij het zeker een bewitching als jij jouw idee opstuurt!

Lees ook:

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Mysterie opgelost: dit is de natste maand in Schiedam”

Mysterie opgelost: dit is de natste maand in Schiedam

natste maand schiedam
Ga naar “Tijdmachine: zo zag de Parkweg er vroeger uit”

Tijdmachine: zo zag de Parkweg er vroeger uit

tijdmachine parkweg schiedam
Ga naar “Tijdmachine: Deze winkels zaten vroeger in het pand van de IJsmobiel Pitstop aan de Groenelaan”

Tijdmachine: Deze winkels zaten vroeger in het pand van de IJsmobiel Pitstop aan de Groenelaan

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Lange hoodie** € 14,99”

Lange hoodie** € 14,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Kristal zoutlamp € 12,99”

Kristal zoutlamp € 12,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis”

DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 29 januari 2023