Weetje! Dit is de betekenis achter deze bordjes in Schiedam
Het valt niet op, maar als je de bordjes eenmaal spot zie je zo overal. Voornamelijk op muren en palen...
Eeuwenlang geloofden veel mensen in het bestaan van heksen. Ze waren overtuigd dat heksen met hun magische krachten de oogst konden laten mislukken, zichzelf in een dier konden veranderen of zelfs iemand konden doden met een vloek. Om te bewijzen dat iemand een heks was, werden ze gewogen met een waag. Maar nu vroegen wij ons af: werden er in de Schiedamse Waag ook heksen gewogen?
In een eerder mysterie – over de gedenksteen tussen de terrassen op de Grote Markt – hebben we het al gehad over de doodstraf in Schiedam. Hoe verschrikkelijk het ook lijkt om publiekelijk een executie mee te maken, vroeger was dit een leuk evenement voor op de zaterdagmiddag. Volledige gezinnen verzamelden zich op het plein om te kijken hoe de lokale boef aan zijn einde kwam. En niet alleen doodstraffen, maar ook lijfstraffen waren toen net zo gewoon als naar de bioscoop gaan nu is. Er waren zelfs specifieke plekken aangewezen waar dit gebeurde! Wat gezellig zeg… Maar een van de gekste bezigheden van vroeger was toch wel iets waar we nu waarschijnlijk heel hard om lachen: de heksenjacht.
Lees verder onder foto >
Door heel Europa was het heel normaal om tussen de 15e en de 18e eeuw regelmatig een heksenjacht mee te maken. De toverknollen, waarvan 80% vrouwelijk was, werden beschuldigd van bovennatuurlijke krachten die ze verkregen zouden hebben door een pact met de duivel te sluiten. De ‘heksen’ werden vervolgens gemarteld. De heksenjacht groeide zodanig, dat halverwege de 16e eeuw de straffen bloederig werden. In Schiedam zijn er rond deze periode negen slachtoffers gevallen als gevolg van de jacht…
Wat heeft dit met de weegschaal in de Waag te maken? Als we de geruchten mogen geloven werd deze gebruikt als “heksenwaag”; hierop werden heksen gewogen. Was je lichter dan je lengte en lichaamsbouw deed vermoeden? Dan was je een heks en werd je verbrand! Twee andere zeer effectieve methodes waren de waterproef en de vuurproef. De heksenwaag is door heel Europa bekend geworden dankzij de waag in Oudewater. Of de waag in Schiedam ook gebruikt werd voor het wegen van heksen? Nee. Tenminste, dat ontkennen alle bronnen. Maar aangezien geschiedenis geschreven wordt door overwinnaars, I guess we’ll never know…
Heb jij een magisch mysterie gevonden? Een raadsel dat erom smeekt opgelost te worden? Mysterieuze verhalen zoals het verhaal achter de ruïne van Schiedam of wie er op de Korenbeurs staan hebben wij al behandeld, maar op een schaal van 1 tot 10, vinden wij het zeker een bewitching als jij jouw idee opstuurt!
In onze gids
Populaire rubrieken