Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Wat is er eigenlijk Spaans aan de Spaanse Polder?

Door Pam van Nieuwenhuize 14 december 2019

In deze rubriek behandelen we een Schiedams mysterie: een opvallend of apart gegeven uit de stad. Waar de bijnaam ‘Zwart Nazareth’ vandaan komt bijvoorbeeld. Wij hebben het voor je uitgezocht. Deze week: wat is er eigenlijk Spaans aan de Spaanse Polder? 

Veel mensen weten het niet, maar een klein deel van de Spaanse Polder, tussen de Strickledeweg en de Schiedamse Schie, is Schiedamse grond! En ja, het zijn van die levensvragen waar je mee kunt zitten: wat is er dan Spaans aan de Spaanse Polder? Houden ze daar siësta en ligt het werk er stil tussen twee en vijf? Schijnt de zon er vaker, of is er iets anders aan de hand wat die polder zo Spaans maakt?

spaanse polder
Spaanse polder in het rood, het linker stukje hoort bij Schiedam, het rechter bij Rotterdam.

Spangense Polder

Er is niks, nada, noppes Spaans aan die polder! Het antwoord is vrij simpel: dit bedrijvenpark is vernoemd naar de Spangense polder. Die polder werd in de volksmond vroeger zo vaak tot ‘Spaanse polder’ verbasterd, dat het uiteindelijk de officiële naam werd.

De Spange

Spangen is op zijn beurt weer vernoemd naar het riviertje de Spange, vlakbij Overschie. Al in de 13e eeuw stond hier een versterkte woontoren, die tijdens de Hoekse en Kabelauwse twisten (1350-1490) flink werd beschadigd. Philips van Spangen bouwde op deze plek in de 14e eeuw een nog groter kasteel. Maar weer later tijdens diezelfde twisten, in 1426, werd het kasteel volledig verwoest.

spange
Huijs te Spange in welstand en de Ruïne. Foto: Gemeentearchief Schiedam

Philips II van Spangen bouwde hier in 1443 een nieuw kasteel. Dit bleef een tijdje staan, tot een bende hooligans uit Delft het kasteel in 1572 verwoestte. In 1574 deden de Spanjaarden het nog eens dunnetjes over: die lieten niets meer over van het kasteel en staken het in brand, zodat niemand het kon bezetten.

Historische kaar Rotterdam
De Spangense polder wordt in dit kaartje uit 1611 al ‘Spaense polder’ genoemd. De resten van het kasteel (‘Thuis te Spange’) staat er ook nog op.

In 1920 werd begonnen met het ontpolderen van de Spangense polder, de resten van het kasteel stonden er toen nog gewoon. In 1941 zijn ze nog goed onderzocht en in kaart gebracht, waarna ze werden verwijderd omdat op die plek de Bornissehaven werd aangelegd.

Monumenten en prijzen

En jij dacht dat de Spaanse Polder een lelijk, betonnen stuk was waar je regelmatig in de file naast staat? Think again! Er staan zelfs monumenten. De rolbrug uit 1882 over de Schiedamse Schie bijvoorbeeld, een van de laatste in zijn soort. Oké, het bekendste gebouw in de Spaanse Polder is natuurlijk de Van Nellefabriek, een Rotterdams rijksmonument uit 1929. Maar in 2011 is de gehele Spaanse Polder door Menzis uitgeroepen tot beste bedrijventerrein van Nederland in de categorie Economie. Steek die maar in je zak!

Mysterie opgelost!

Zit je zelf ook al tijden met een Schiedams mysterie? Is je iets opgevallen in de stad en wil je weten wat of waarom dat is? Laat het ons weten, dan gaan wij er alles aan doen om dit mysterie te ontrafelen.

adv.