Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: waar komt de rivaliteit tussen Schiedammers en Vlaardingers vandaan?

Door Pam van Nieuwenhuize 11 januari 2020

De rivaliteit tussen Schiedam en Vlaardingen is er zo een als tussen Rotterdam en Amsterdam. We schreeuwen dat we niets van elkaar moeten hebben, maken er grapjes over, maar stiekem valt het allemaal best mee. Maar waar komt die rivaliteit nou vandaan? 

Als het gaat over de oorsprong van onze battle tegen de haringkoppen, dan wordt er vaak verwezen naar een gebeurtenis in de 16e eeuw. Maar dat is niet het enige: de bekende ‘busbaanrellen’ in de jaren ’80 hadden namelijk een hele andere reden. We zetten alles even voor je op een rijtje.

De 80-jarige oorlog

Laten we bij het begin beginnen: tijdens de 80-jarige oorlog (1568-1648) viel Vlaardingen, met toen nog maar 1500 inwoners, in handen van de Spanjaarden. Daarom vluchtten een hoop Vlaardingers naar Schiedam. Wij hadden namelijk wél een stadsmuur, en waren dus een stuk slimmer voorbereid dan de Vlaardingers. Ook zaten er zo’n 1000 Geuzen in Schiedam, en zo’n 1300 in Delfshaven. Qué? Geuzen?

Eh, Geuzen?

Even een opfrissertje: de Geuzen waren de tegenhangers van de Spanjaarden. Het waren voornamelijk Nederlandse edelen die vochten voor ons land, én tegenhangers van de Spaanse koning Filips II. Zij beschermden ons stadje dus. Je moet deze  Geuzen alleen niet verwarren met de verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog. Dat waren andere rakkers.

Geen lieverdjes

Rond 1673 werden de Spaanse troepen teruggeroepen uit Vlaardingen en Maassluis om tegen Lodewijk van Nassau te vechten, die de aanval had ingezet. De Geuzen bleken geen lieverdjes te zijn: net nadat de Spanjaarden weg waren, kwamen de Geuzen Vlaardingen binnen en hingen de koster op. Die bevrijding was ook nog eens van korte duur, want in 1574 kregen de Spanjaarden de opdracht om Holland weer te bezetten. Caramba!

Vlaardingen platgebrand en geplunderd

De Spanjaarden trokken richting Maassluis om zo via Vlaardingen naar Rotterdam te kunnen. Maar de Geuzen wilden niet dat de Spanjaarden gebruik zouden maken van de Nederlandse gebouwen. Dus staken ze van alles in de hens. Een groot deel van Vlaardingen brandde daardoor af. Ook werd Vlaardingen volgens oude bronnen meteen geplunderd door een bende slimme Schiedammers. Aha, dat is dus de reden waarom de Vlaardingers nog steeds een hekel hebben aan Schiedam.

Tactiek der verschroeide aarde

De boel is natuurlijk wel te nuanceren, want hallo, niet alle Geuzen waren natuurlijk Schiedammers. Ook was de ‘tactiek der verschroeide aarde’ niet ongebruikelijk tijdens oorlogen. Na de stadsbrand werd Schiedam versterkt door Oranje, en de Spanjaarden trokken alsnog de Vlaardingse ruïnes in. De Vlaardingers die nog niet gevlucht waren, vertrokken naar Voorne-Putten, dat ook in handen van de Geuzen was. Een jaar later, in 1575, was het grootste gedeelte weer terug in de Haringstad. Eind goed al goed. Toch?

Stenen gooien bij de busbaan

Maar hoe zit het dan met die busbaanrellen? Deze vonden plaats in de jaren ’80 tussen Groenoord en de Holy in. Honderden jongeren van beide steden kwamen hier stennis schoppen. Zelfs de ME moest wel eens tussenbeide komen, een keer zelfs met waterkannonnen. Weuuuw. Maar gebeurde dit dan omdat Schiedam 400 jaar geleden VLD plat brandde? Het antwoord is: nee! Deze rellen begonnen doordat een aantal jongens ruzie kregen om een meisje. Classic. De jaren daarna liep dit gewoon verder uit de hand zonder dat iemand nog wist waarom het ooit was begonnen. Lekker snugger…

Bron: geschiedenisvanvlaardingen.nl

Lees ook

groene vogels

Mysterie: wat doen al die tropische groene vogels toch in Schiedam?

In héél Schiedam vliegen ze rond: de halsbandparkieten. Waar komen die groene vogels vandaan en wat ...

Mysterie: waarom zijn de Schiedamse kleuren geel en zwart?

Mysterie: Wat is er eigenlijk Spaans aan de Spaanse Polder?

adv.