Yvonne van ’t Kethelhuys: ‘Goede, unieke producten, persoonlijkheid en sfeer zijn het belangrijkst’
Meer dan 150 soorten thee, unieke theepotten en ander servies, bijzondere kaarten, (kraam)cadeaus en wat al niet meer. Al bijna…
Kethel is een bijzonder onderdeel van Schiedam. De wijk lijkt meer op een dorp dan een wijk en wordt door de meeste inwoners ook zo genoemd. Waarom is dat eigenlijk? Wij zochten het voor je uit!
Kethel hoort bij Schiedam, maar lijkt in veel gevallen meer als een dorp op zichzelf. En dat is niet zo vreemd, want de wijk is niet altijd een onderdeel van onze stad geweest.
Ooit was Kethel namelijk een zelfstandig dorp ten noorden van Schiedam. Het behoorde niet eens tot dezelfde gemeente. Tot 1941 was het onderdeel van de voormalige gemeente Kethel en Spaland. Dat jaar fuseerde die gehele gemeente op 1 augustus met de gemeente Schiedam.
Een van de redenen hiervoor was dat Kethel en Spaland nog genoeg grond had om huizen op te bouwen en door het Bombardement op Rotterdam in 1940 was hier veel behoefte aan. Ook waren er plannen voor het aanleggen van de A20 en volgens het bestuur van de provincie kon Kethel en Spaland dit niet in haar eentje aan.
Wanneer je door de wijk loopt, begrijp je heel goed waarom de inwoners Kethel nog graag een dorp noemen. Zowel rond de oude kern bij de Dorpskerk, als de nieuwere kern in de Kerkbuurt, lijkt het ook gewoon of je niet meer in Schiedam bent.
De huizen in Kethel zien er heel anders uit dan elders in Schiedam, er is veel groen en het heeft alles aan winkels en voorzieningen wat je in een dorp mag verwachten. Wist je dat Kethel zelfs de status heeft van ‘beschermd dorpsgezicht’?
In onze gids
Populaire rubrieken