Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schiedams mysterie: wie staan er eigenlijk op de gevel van de Korenbeurs?

Door Pam van Nieuwenhuize 1 februari 2020

In deze rubriek behandelen we iedere week een Schiedams mysterie: een opvallend of apart gegeven uit de stad. Waar de rivaliteit tussen Schiedammers en Vlaardingers vandaan komt bijvoorbeeld. Of waarom de kleuren van Schiedam eigenlijk geel en zwart zijn. Afgelopen week liepen we door de stad, en boem! Daar was het volgende mysterie. Want wie staan er eigenlijk afgebeeld op de enorme gevel van de Korenbeurs? 

Een van de meest opvallende en gefotografeerde panden in Schiedam is de Korenbeurs. En dat is niet zo gek, want de gevel van het pand is prachtig. Maar wie staan er eigenlijk afgebeeld op die reusachtige gevel? Zijn het goden? Of zijn het oud Schiedammers die met ontbloot lichaam over de stad turen? Tijd voor een mysterie!

Handol in de Korenbeurs

Allereerst dienen we een stukje terug te gaan in de geschiedenis. De Korenbeurs of Koopmansbeurs is een rijksmonument uit 1786-’92, en wordt gezien als een van dé monumenten van de Schiedamse jeneverindustrie. De binnentuin waar je nu een boekje kunt lezen, was vroeger namelijk een beursvloer waar werd gehandeld in moutwijn, granen en spoeling. En al deze producten waren nodig voor het stoken van jenever! Maar goed, het ontwerp van het gebouw is nou niet echt typisch Schiedams. Want de Korenbeurs heeft meer weg van een grote Romeinse tempel. Toch?

Schiedamse tempel?

Toen de handel in Schiedam enorm groeide, werd er in 1783 door de Economische Burgermaatschappij een prijsvraag uitgereikt voor een ontwerp van een grote koopmans- of korenbeurs. De strijd barstte los! De eerste plannen voor een nieuwe beurs waren van architect van Gunckel, maar zijn plannen werden verstoord door de Italiaan Carlo G. F. Giudici. Giudici had alleen zo’n dure smaak, dat kon Schiedam niet betalen. Stadsarchitect Rutger van Bol’es kwam met een vereenvoudigd ontwerp, en dat won! De Italiaanse invloeden zijn nog steeds te zien in het ontwerp. Zoals de timpaan bovenop de Korenbeurs, ofwel die grote driehoek. Maar wie zitten daar nou in?

Beeld: Gemeentearchief Schiedam. Korenbeurs ca 1862

Romeinse goden

We zullen je verlossen! Het zijn de Romeinse goden Neptunus (links) en Mercurius (rechts). Neptunus is de god van de zee en het water, je kunt hem herkennen aan zijn drietand. Via de Lange Haven kwamen handelaren aan bij de Beurs en in het centrum van Schiedam. Het water was én is ontzettend belangrijk in onze handel. En Mercurius? Dat is de god van de handel, reizigers en winst. Hij heeft het symbool van de handel in zijn hand: een gevleugelde herautstaf, waarvan het bovengedeelte uit twee kronkelende slangen bestaat.

En het is natuurlijk geen toeval dat precies deze twee goden zijn uitgekozen om te waken over de Korenbeurs. Voor goede handel moest je Neptunus en Mercurius goed te vriend houden. Nu lezen we boeken in de Korenbeurs, maar waken de twee goden nog altijd over ons. Mysterie opgelost!

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom hebben wij eigenlijk netnummer 010En wat is er eigenlijk Spaans aan de Spaanse polder? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Schiedam!

adv.