Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: Dit is het verhaal achter het wapen op het Oude stadhuis

Door Maaike Maissan 28 maart 2020

Eerder hebben we het in deze rubriek gehad over de herkomst van de Schiedamse kleuren en het wapen van onze stad. Maar tijdens een wandeling door de stad kwamen we iets geks tegen. De gevel van het Oude stadhuis, een van de meest iconische gebouwen in Schiedam, is versierd met een ander geel-zwart wapen: een schild met drie zandlopers. Maar waar staan dit wapen eigenlijk voor? Tijd voor een mysterie!

Het wapen van de visserij

Oké, even back in time. Het huidige stadswapen, de leeuw van Henegouwen, en het wapen met de zandlopers zijn lang naast elkaar gebruikt. Toch was het niet altijd duidelijk dat het schild met de zandlopers ook daadwerkelijk een wapen van Schiedam was. Maar ja, als het op de gevel van het Oude stadhuis staat moet het toch wel belangrijk zijn? It is! Het wapen heeft namelijk iets te maken met de onze visserij. Dit werd in 2016 bevestigd tijdens opgravingen in Enkhuizen. Daar vond men Schiedamse vissersnetten. Maar waarom helemaal in Enkhuizen?

Lees verder onder foto >

Foto: indebuurt Schiedam

Haringnetten

Waarom de Schiedamse netten in Enkhuizen gevonden werden? Schiedam stond in de 16e en 17e eeuw vooral bekend om haar visnetten, en in deze periode maakte Nederland een bloei in de haringvisserij mee. Op één schip konden ongeveer 45 netten bevestigd worden, en omdat Enkhuizen het bizar druk had in de 17e eeuw werd Schiedam ingeschakeld voor vissersnetten. Er zijn duizenden netten gevonden! En allemaal hadden ze iets gemeen: kleurloodjes met kleine schildjes met zandlopers. Hé, die komen bekend voor…

Zandlopers en nachtglazen

In 1565 besloot het stadsbestuur van Schiedam dat de geproduceerde netten aan bepaalde eisen moesten voldoen om een keur te krijgen. Aan de netten moesten bijvoorbeeld een “teijcken ofte loot met drije nachtglaesen” worden bevestigd. Eh, wat? De netten, gemaakt van hennepvezel – Bob Marley approves, yes man – werden voorzien van keurloodjes met het wapen zodra ze de keuring doorkwamen. De zandlopers staan dus waarschijnlijk voor de nachtglazen die ‘s nachts op een vissersschip gebruikt werden om de tijd te meten! Hoppa, weten we dat ook weer.

Bron: Nieuwsarchief Gemeente Schiedam

Zit je met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Waarom hebben wij eigenlijk netnummer 010? En wat is er Spaans aan de Spaanse polder? Deze mysteries hebben we al behandeld, we zijn op zoek naar ‘jouw’ mysteries. Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Schiedam!

Meer mysteries:

vlaardingerdijk

Mysterie opgelost: daarom loopt de Vlaardingerdijk dwars door Schiedam

We zochten pas uit waarom de Schiedamseweg dwars door Vlaardingen loopt. Maar wij hebben ook een dij...

Mysterie opgelost: zo zijn de postcodes in Schiedam ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...
korenbeurs

Schiedams mysterie: wie staan er eigenlijk op de gevel van de Korenbeurs?

In deze rubriek behandelen we iedere week een Schiedams mysterie: een opvallend of apart gegeven uit...

adv.