Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een duik in het archief: herken jij deze plek in Schiedam?

Door Pam van Nieuwenhuize 1 december 2019

Nostalgie! Wat zijn we toch dol op historisch Schiedam: de oude grachtenpanden, de molens, de havens… Ondanks dat het op sommige plekken lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, zien andere er toch echt heel anders uit dan vroeger. Voor deze rubriek duiken we het archief in, en zoeken daarna de exacte plek waar de zwart-wit foto werd gemaakt. Herken jij deze plek?

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

Schiedam uit het archief

De Schiedamse spot van vandaag laat een kruising zien waar meerdere straten samenkomen. De straat rechtdoor loopt schuin af en is toegankelijk voor auto’s. Op de rechterhoek zit Uitzendbureau Content, en het lijkt erop dat op de linkerhoek een horeca gelegenheid zit. Weet je het al?

historisch schiedam
Foto: Gemeentearchief Schiedam

Schiedam nu

Na wat zoeken, vergelijken en wandelen door de stad zijn we uitgekomen op de volgende spot: de kruising van de Hoogstraat met de Broersveld! En wat is hier veel veranderd! Het grootste verschil is toch wel de Passage. Op de ‘oude Broesveld’ was er natuurlijk nog geen Passage, waardoor het zicht op de zwart wit foto veel verder reikt en er gewoon nog auto’s op staan.

historisch schiedam

Het lege stuk muur op het linkerpand is nu gevuld met een schildering van De Kuyper Likeuren. Op de linkerhoek zit nu een winkeltje en zijn alle oude kozijnen en houtafwerkingen verwijderd. Aan de gevels van de Broersveld hangen hedendaagse uithangborden, en op de rechterhoek is het grote uithangbord van de zwart-wit foto weg. Hier zit nu het Servicepoint Vrijwilligers Schiedam.

historisch schiedamhistorisch schiedam

Heb jij een mooie oude foto van Schiedam die we kunnen gebruiken voor deze rubriek? Tip dan de redactie!

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

adv.