Maurits is hovenier: ‘In mijn eigen tuin kan ik lekker experimenteren’

Aangeboden door Schiedam Waterklaar

Schiedam Waterklaar tuin vergroenen groen dak subsidie Maurits Erica
Maurits en Erica in hun tuin | Foto: Jan van der Ploeg

Maurits (35) en Erica (30) wonen sinds maart 2021 aan de Pieter van den Hoogenbandstraat. Maurits is hovenier en groeide op op een boerderij. Je snapt: de tuin van deze Schiedammers is hun grote trots. Ze hebben ‘m helemaal zelf aangelegd. En het mooie is: daarvoor kregen ze subsidie van de gemeente Schiedam!

Erica: “We kijken elke dag met plezier naar buiten, en zijn trots op wat we hebben neergeplant. Er staat altijd wel wat in bloei, het hele jaar door.”

Een beetje experimenteren

Maurits: “Als hovenier is tuinen onderhouden dagelijkse kost voor mij, en daarnaast werk ik als greenkeeper op een golfbaan. Alles wat je in onze tuin ziet, hebben we dan ook zelf gedaan. In het midden hebben we een stukje gras, met daarop een zelfgebouwd waterornament; een soort waterval met riviertje. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed. Ik heb het gewoon ‘uit het hooffie’ geprobeerd. Dat is het leuke als je als hovenier een eigen tuin hebt; daarin kun je een beetje experimenteren.”

Lees verder onder de foto >

Maurits hovenier waterelement Schiedam Waterklaar
Maurits bij zijn zelfgebouwde waterornament | Foto: Jan van der Ploeg

Bijen, vlinders en een moestuin

“In deze border met water hebben we alleen kleine plantjes staan: van vetplantjes tot waterplanten en boompjes die klein blijven. De borders tegen de schutting hebben we helemaal vol staan met grotere planten. We hebben een pruimenboom, lavendel, een vlinderstruik, hortensia’s, een olijfboompje… Vooral veel groen dat bijen en vlinders aantrekt. En Erica heeft ook een stukje moestuin, waar tomaten, munt, aardbeitjes en sla in groeien.”

Camoufleren met groen

“Onze tuin is twaalf bij zes meter. Dat is lekker, maar als je – zoals ik – opgegroeid bent op een boerderij, mag het altijd groter. Daarom hebben we ook niet voor een uitbouw gekozen; er moest zoveel mogelijk groen komen. De schuttingen en huizen achter ons proberen we te ‘camoufleren’ met planten. Ook onze containers wilden we liever niet in het zicht hebben staan, dus daar maakten we een schuttingdeel met een afdakje erop, dat we bekleed hebben met sedum. Ook het schuurtje en de overkapping die eraan vast zit, gaven we een groen dak.”

Lees verder onder de foto >

Schiedam Waterklaar hovenier Maurits groen dak (1)
De groene daken | Foto: Jan van der Ploeg

Minder hitte, meer leven

“Onder de overkapping creëerden we een ‘loungesituatie’, en dan merk je echt dat zo’n groen dak scheelt, qua hitte. Natuurlijk was het ook bij ons in de tuin warm, maar je hebt wel minder last van de zon die op het dak brandt. Vorige zomer, toen we nog geen sedumdak hadden, voelde het een stuk heter aan. Bijkomstig voordeel, is dat het heel veel leven geeft. Bijen, hommels, koolmeesjes… je ziet van alles.”

Hoe meer beplanting, hoe minder onkruid

“Mensen willen eigenlijk geen onderhoud hebben aan een tuin. Ook veel buren hebben gekozen voor alleen maar tegels. Ieder z’n ding natuurlijk, maar ik denk dan: als je het maar vol genoeg poot, kan er geen onkruid tussen komen. En kunstgras zorgt voor veel meer hitte in de tuin, terwijl ons gras verkoelt en water opneemt, en maar één keer per week een maaibeurt nodig heeft van nog geen kwartier. En onze baby kan er straks lekker op spelen!”

Subsidie snel binnen

“Toen de tuin bijna af was, en het sedum op de daken lag, kwamen we erachter dat je hiervoor subsidie kunt aanvragen bij de gemeente Schiedam. We stuurden voor-en-na-foto’s in, met daarbij de afmetingen van de tuin en de daken, en hoeveel groen waterdoorlatend is. We zouden binnen acht weken iets horen, maar al na twee weken hoorden we dat onze aanvraag in behandeling was genomen en binnen zes weken stond het geld op onze rekening. Een mooie bijkomstigheid, na al het werk en geld dat we erin hebben gestopt!”

Wil je net als Maurits en Erica een financiële vergoeding voor het vergroenen van je tuin en/of dak? Bekijk de mogelijkheden op de website van Schiedam Waterklaar.

Schiedam Waterklaar

5,0
(67)

Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam

Meer informatie

Schiedam Waterklaar

5,0
(67)

Stadserf 1, 3112 DZ Schiedam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Heb jij de 190 euro energiecompensatie niet nodig? Zo help je er een Schiedammer mee”

Heb jij de 190 euro energiecompensatie niet nodig? Zo help je er een Schiedammer mee

Ga naar “Vuurwerk in Schiedam: alles wat je erover wilt weten”

Vuurwerk in Schiedam: alles wat je erover wilt weten

vuurwerk schiedam
Ga naar “Hieraan moet je voldoen voor energietoeslag in Schiedam”

Hieraan moet je voldoen voor energietoeslag in Schiedam

energietoeslag schiedam

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blokker koffiemachine plateau met opberglades – Eenmalig – promo kop!”

Blokker koffiemachine plateau met opberglades – Eenmalig – promo kop!

 • Blokker
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Alle AH Gesneden maaltijd- verspakketten van € 5,99 voor € 4,99”

Alle AH Gesneden maaltijd- verspakketten van € 5,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “SILVERCREST Keukenmachine € 69,99”

SILVERCREST Keukenmachine € 69,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 4 december 2022

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Schiedam”

Kerstmarkt in Schiedam

 • Van 17 dec t/m 18 dec
Kerstmarkt SchiedamKerstmarkt Schiedam
Ga naar “Winterlicht”

Winterlicht

 • Van 15 dec t/m 17 dec
winterlicht 2022winterlicht 2022