10 x de populairste meisjesnamen met slechts drie letters in Schiedam
Inspiratie nodig? Of gewoon heel benieuwd hoe jouw stadsgenoten hun kinderen noemen? Dit zijn de meidennamen bestaande uit drie letters...
Er zijn genoeg namen die je niet aan je kind mag geven. Scheldwoorden, bespottelijke namen maar ook familienamen zijn off limits als voornaam. Maar mag je je kind eigenlijk Schiedam noemen?
Zoals het in het wetboek staat: “De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.” Lekker vaag dus. Wordt je naam geweigerd en kom je niet met een nieuwe naam, dan bepaalt de ambtenaar de naam voor je kind. Huh? Oké, dan doe je er dus goed aan om een back-up te regelen…
Er is geen officiële lijst met verboden namen in Nederland. In principe mag je zelf kiezen welke voornaam je aan je kind wilt geven. Toch zijn er in het verleden een aantal namen geweigerd, waar we misschien iets verder mee komen. Op de website Vernoeming.nl zochten ze door juridische publicaties, namenboeken en krantenartikelen om een lijst met geweigerde voornamen samen te stellen. Een paar opvallende namen:
Maastricht – in 1993 werd deze naam geweigerd.
Geisha – In 1985 werd deze naam geweigerd, maar in 1990 is er toch iemand Geisha genoemd.
TomTom – Een handig apparaatje, maar geen geschikte naam voor een kind, vinden de ambtenaren in 1999.
Urine – Ja, iemand wilde zijn dochter Urine noemen. Een vrouwelijke vorm van Uranus.
Sujez Chtristhus – Ehh… Hoe spreek je dit uit? De naam is afgeleid van Jezus Christus. Misschien dat dat er iets mee te maken heeft?
Dienaar van God – In 2013 geweigerd door de Rechtbank van Noord-Nederland.
De ambtenaren van de burgerlijke stand geven in Nederland advies over je naamkeuze. Als je een voornaam kiest, die mogelijk problemen opleveren voor het kind, dan bespreekt de ambtenaar dit met je. Namen kunnen door de ambtenaren worden geweigerd als:
De naam Schiedam is technisch gezien toegestaan. Wel is er een kans dat de ambtenaar je aanspreekt op de keuze, omdat het verwarring kan veroorzaken wanneer je kind in zijn of haar paspoort zowel bij naam als bij geboortestad ‘Schiedam’ heeft staan. In de voornamendatabank kunnen we ook nog niemand met de naam ‘Schiedam’ vinden.
Wil je zelf controleren of een voornaam toegestaan is, dan kijk je in de Nederlandse voornamendatabank van het Meertens Instituut.
Aangeboden door Schiedam Waterklaar
In onze gids
Nu gesloten
Nu geopend
Populaire rubrieken