Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je dit? Dit park in Schiedam is het oudste stadspark van Nederland

Door Pam van Nieuwenhuize 15 december 2019

Dat Schiedam way back gaat, is goed te zien aan ons historisch centrum en monumentale panden. Maar wist je ook dat het oudste stadspark van Nederland dwars door het centrum van onze stad loopt? 

Schiedam heeft al sinds 1275 stadsrechten en is daarom een veel oudere stad dan bijvoorbeeld Rotjeknor. Tijdens uitbreidingen van de stad in 1613, hoogde men een drassig gebied op met grond uit de Lange Haven: het Nieuwe Werck. Een deel hiervan werd openbaar groen en kreeg de naam die we vandaag de dag nog steeds gebruiken: De Plantage!

Een groene oase van rust

Al eeuwen functioneert De Plantage als een ontmoetingsplek waar de Schiedammers. Stel je even een tijd voor waarin Schiedam zwart zag van de industrie, en de mensen snakten naar een beetje frisse lucht. De Plantage voelde toen dus aan als een groene oase van rust, waar ze tussen de bomen even de drukte van de stad vergaten. Het is daarom ook niet zo gek dat het park altijd beschermd is gebleven, en nog steeds het oudste stadspark van Nederland is!

Dansjes in het park

Twee jaar geleden bestond het park maar liefst 250 jaar en werd PROEF! De Plantage voor het eerst georganiseerd. Wegens groot succes is het nu een terugkerend cultureel festival om ons prachtige Plantage te eren. Dansjes in het park!

Leuk feitje: wist je dat het oudste stadspark van Rotterdam twee jaar na De Plantage werd gedoopt en bijna dezelfde naam heeft? De Oude Plantage!

adv.