Bij het nieuwe Oniria eet je Spaanse tapas alsof je bij Genaro en Blas thuiskomt

genaro en blas voor oniria
Foto: indebuurt

Het terras van het nieuwe Oniria op de Hoogstraat is bezaaid met planten en bloemen. Er zitten zelfs eetbare tussen die de heerlijke Spaanse hapjes uit de keuken opfleuren. Sinds de opening in mei is het restaurant nu al populair onder Schiedammers. Naast tapas vliegen ook de Pornstar Martini’s en Amaretto Sours over de bar waar je (bijna) niet omheen kan.

Al ruim voor openingstijd is het een komen en gaan van mensen: producten worden geleverd, voorbijgangers zwaaien vrolijk als ze langslopen en er komt zelfs een Schiedammer in het Spaans solliciteren. Samen met eigenaren Genaro (50) en Blas (24) – vader en zoon – zitten we aan een houten tuintafel met een bord poffertjes. “Hier ontbijten wij mee.” Het had niet veel gescheeld en ze hadden op de kaart gestaan. “We wilden een pannenkoekenrestaurant openen op de Kop van Zuid in Rotterdam. Aan het pand dat we op het oog hadden moest veel gebeuren dus we besloten verder te kijken.” Toen liep het duo het huidige pand, waar eerst La Follonera zat, tegen het lijf. “Vanwege de andere uitstraling, besloten we een tapasrestaurant te openen.”

Voor ieder wat wils

Er staat voor ieder wat wils op het menu, zoals de papas a lo pobre (aardappelen met uien en groene paprika) en huevos rotos (dezelfde aardappelen maar dan met ei). Voor de vleesliefhebber staat er serranoham, chorizo of een stoofpotje van varkenswang op het menu. “Spanjaarden eten hier graag de ‘barra gallega’, een traditioneel broodgerecht. Zo proeven ze de vertrouwde smaak van thuis.”

Tekst gaat verder onder de foto’s >

Oniria heeft een menukaart, maar niets lijkt in beton gegoten. Kok Genaro, met dertig jaar ervaring in keukens over de hele wereld, wijkt met alle liefde af van de originele ingrediënten. “Zeker als dat betekent dat iemand een gerecht wél kan eten. Bijvoorbeeld als je vegan, vegetarisch of glutenvrij eet.”

Bee hyve

De bar is het domein van Blas: “Al van kinds af aan mix ik smaken, geuren en texturen. Voorheen in gebak en nu experimenteer ik met cocktails. Daarbij heb ik een extra uitdaging: de ingrediënten zijn vloeibaar.”

Hij werkt nog aan zijn signature cocktail: “Het is mijn eigen versie van de bestaande cocktail Bee’s Knees. Hier gaat honingsiroop en gin in en ik voeg daar twee twists aan toe: Schiedamse gin en tijm voor een kruidige smaak.” Hoe deze cocktail gaat heten? “Hij komt als The bee hyve op de kaart te staan.”

Zelfs de cocktails worden op maat gemaakt, vertelt Genaro: “Ik drink geen alcohol. Blas maakt heerlijke alcoholvrije cocktails, zo voel ik me niet buitengesloten.” Blas voegt toe: “Ook hebben veel cocktails een schuimlaag, die meestal wordt gemaakt met eiwit. Ik gebruik daarvoor een plantaardige foamer, die geschikt is binnen een vegan dieet.”

Tekst gaat verder onder de foto’s >

Mañana mañana

De ontspannen kijk op het leven van veel Spanjaarden is Blas en Genaro op het lijf geschreven. Blas vertelt: “Bij ons gaat het niet om etiquette, maar dat mensen het gezellig hebben.” Je moet dan ook niet vreemd op kijken als je het eerste gerecht links geserveerd krijgt en het volgende rechts. “Dat is overigens ook iets waar onze gasten aan moeten wennen: niet alle tapas worden tegelijkertijd opgediend. Waar ze de eerste keer nog vragen waar de rest blijft, willen ze het vervolgens ook niet meer anders.”

Die losse sfeer zorgt er regelmatig voor dat mensen van verschillende tafeltjes met elkaar in gesprek raken. “Laatst zetten gasten die hun avond apart van elkaar begonnen hun tafels zelfs bij elkaar. Ze zaten uiteindelijk zes uur lang samen te kletsen op het terras!” Het allerbelangrijkst voor Blas en Genaro is dat gasten zich thuis voelen bij Oniria. Genaro: “Alsof je bij je opa en oma thuis gaat eten.”

Oniria aan de Hoogstraat is ’s avonds open van donderdag tot en met maandag. Op zaterdag en zondag al vanaf lunchtijd.

Lees ook:

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Schiedam.

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Een beetje vreemd maar wel lekker! De Bonte Koe komt met zeewierreep”

Een beetje vreemd maar wel lekker! De Bonte Koe komt met zeewierreep

Bonte-Koe-2-scaled
Ga naar “Gaaf! Doe deze 5 challenges in Schiedam en voel je fitter en sterker”

Gaaf! Doe deze 5 challenges in Schiedam en voel je fitter en sterker

Aangeboden door Ditzo

Ga naar “Culinair én onbeperkt genieten van gerechten en drankjes: hier in Schiedam moet je zijn”

Culinair én onbeperkt genieten van gerechten en drankjes: hier in Schiedam moet je zijn

Aangeboden door Eat Palazzo

Eat Palazzo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle AH Ovenschotel-verspakketten van € 4,99 voor € 3,74”

Alle AH Ovenschotel-verspakketten van € 4,99 voor € 3,74

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Toffifee white chocolate € 1,49”

Toffifee white chocolate € 1,49

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Brabantia Enjoyment pannen van € 49,99 voor € 24,99”

Brabantia Enjoyment pannen van € 49,99 voor € 24,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Nederlandse aardbeien 400 g. van € 13,29 voor € 2,69”

Nederlandse aardbeien 400 g. van € 13,29 voor € 2,69

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Lenor van € 21,95 voor € 10”

Alle Lenor van € 21,95 voor € 10

  • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Helpdesk”

Medewerker Helpdesk

  • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Halloween in Schiedam”

Halloween in Schiedam

  • 29 oktober 2022
Halloween SchiedamHalloween Schiedam
Ga naar “Kerstmarkt in Schiedam”

Kerstmarkt in Schiedam

  • Van 17 dec t/m 18 dec
Kerstmarkt SchiedamKerstmarkt Schiedam