Dit is dé middelbare school voor kinderen die van dans houden
Aangeboden door MAVO Schravenlant XL
Danst jouw zoon of dochter graag en heeft hij of zij vmbo-advies gekregen? Laat hem of haar dan kennismaken met de Dansmavo. “Dansen maakt gelukkig en levert je veel op in het werkende leven.”
Het idee van de Dansmavo komt van Rowana Wolff (38). Zij is directrice van Ballet- en Dansstudio Schiedam, met zo’n 1.700 leden één van de grootste dansscholen in de regio.
Zo’n zes jaar geleden ontdekte ze dat er onder leerlingen die vmbo-advies hadden gekregen, grote vraag is naar een middelbare school waar veel aandacht is voor dans. “Voor havo- en vwo-leerlingen bestond dit wel en ik vond dat dit ook voor vmbo-niveau mogelijk moest zijn”, zegt Rowana. Ze nam contact op met MAVO Schravenlant XL, waar ze haar idee met open armen ontvingen. In schooljaar 2017-2018 startte de Dansmavo.
Lees verder onder het filmpje >
Evenveel vrije tijd
Op deze school krijgen kinderen naast reguliere vakken op vmbo-kader- of tl-niveau ook mavoniveau minstens tien uur dansles per week. Die vallen binnen het reguliere rooster, dus je bent nooit later uit dan 16.00 uur. Om dat voor elkaar te krijgen, is het aantal lesuren in sommige andere vakken verminderd. Lichamelijke opvoeding en culturele en kunstzinnige vorming bijvoorbeeld. Daarmee ben je als danser immers sowieso veel bezig.
Geluk en plezier
De eerste lichting is inmiddels afgestudeerd. “Dans is een eindexamenvak, wat de deuren opent naar een vervolgopleiding in de danswereld. Maar dat hoeft niet, want met het vmbo-diploma kun je alle kanten op. De opleiding geeft je sowieso een extra goede voorbereiding op je werkende leven, ongeacht je beroepskeuze. Je leert bijvoorbeeld doorzetten en samenwerken. Daarnaast geeft dans geluk en plezier. Het is een perfecte uitlaatklep, zeker voor pubers, omdat je je emoties erin kwijt kunt.”
Hoeveel ervaring of talent je hebt, is niet het belangrijkst. Rowana: “Om toegelaten te worden moet je wel auditie doen, maar daarin kijken we vooral naar je bijvoorbeeld originaliteit, creativiteit en motivatie. Ook de stijl maakt niet uit. Van breakdance tot ballet, alles kan en alles is goed. Tijdens de opleiding maak je kennis met allerlei dansstijlen, van klassiek ballet tot urban. Gaandeweg specialiseer je jezelf in een bepaalde stijl.”
Geen bijkomende kosten
Als ouder hoef je niet bang te zijn voor veel bijkomende kosten. “Kinderen krijgen danskleding en -schoenen, die je mag houden als je van school gaat. Ook zijn er geen extra kosten aan verbonden. Zo willen ook kinderen die uit gezinnen komen die het minder breed hebben, de kans geven om zich te ontwikkelen in de danswereld.”
Kom kennismaken!
Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op en kom eens kijken. Je krijgt een rondleiding en als je wilt, kun je een dansles meedoen.