De kunstenaar als reiziger over land en langs het lichaam: ga het zien in Schiedam
Aangeboden door Stedelijk Museum Schiedam
Laat je meevoeren! Vanaf 28 januari 2023 neemt het Stedelijk Museum Schiedam je mee langs kunst van toen tot nu. De reizen van Rooskens beginnen in 1954; Femmy Otten gebruikt in de tentoonstelling We Once Were One het (vrouwelijk) lichaam om intimiteit in de verharde tijd van nu te tonen.
Beide tentoonstellingen in Schiedam laten werk zien van andere kunstenaars. Anton Rooskens leefde van 1906 tot 1976. Vijf jaar laten werd Femmy Otten geboren. Beide tentoonstellingen zijn nog te bezoeken tot en met 25 juni 2023. Koop je ticket van tevoren of wip zomaar even langs.
Landschappen en kleur
In de tentoonstelling De reizen van Rooskens zie je werk uit drie verschillende periodes. De schilder liet zich inspireren door zijn verschillende reizen. Je ziet hier de invloeden van zijn bezoeken aan Afrika, IJsland en Groenland en Italië.
Tegen het eind van zijn leven bezocht Rooskens Rivello, een plaatsje in Italië waar zijn kleurrijke en luchtigere werk sterk naar voren komt. De periode hiervoor, rond 1960, laat hij zich betoveren door de landschappen van IJsland en Groenland. Het mysterieuze en overweldigende gevoel dat hij daar krijgt, vertaalt hij naar zijn doeken.
Lees verder onder de afbeeldingen >
Cobra en koloniaal
In 1954 bezocht Anton Rooskens verschillende landen in Afrika. Hij behoorde tot de Cobra-groep: een groep kunstenaars die dol was op kunst uit dit continent. Tijdens Rooskens’ bezoek aan Afrika voelt hij de invloed van de koloniale tijd, in tegenstelling tot zijn verwachting van het ‘primitieve Afrika’.
De expressionistische Cobra-groep schudde tussen 1948 en 1951 de kunstwereld op met expressieve en kleurrijke schilderkunst. Met hun werk vierden zij de vrijheid, lieten tradities achter zich en keerden terug naar de oerbronnen van creativiteit: emotie, het onderbewuste en spontaniteit. Reizen was voor deze groep kunstenaars een belangrijke bron van inspiratie.
Fysieke vertaling van emoties
Het werk van Femmy Otten reist niet langs landen en continenten, maar langs het lichaam. Met sculpturen, performances, (muur)schilderijen en tekeningen onderzoekt zij hoe emoties en herinneringen fysiek met onszelf versmelten. In de kern vraagt Otten aandacht voor het – vaak vrouwelijk – lichaam dat gewoon ís en mag zijn.
In de tentoonstelling We Once Were One wordt nieuw en bestaand werk getoond van de kunstenaar die werkt in Den Haag. De tentoonstelling is verdeeld over vier zalen: drie op de begane grond en één op de eerste verdieping van het Stedelijk Museum Schiedam. Met de tentoonstelling wordt verbondenheid gevierd.
Lees verder onder de afbeeldingen >
Afstand en kwetsbaarheid
Met de tentoonstelling kaart Otten de verschuiving van afstand en samenzijn aan. De coronacrisis maakte afstand gezond, maar ook in maatschappelijke zin zien we de kloof tussen kansarm en kansrijk groeien. Het werk dat je ziet, roept op tot het persoonlijke voorop zetten en kwetsbaarheid durven tonen.
Dat zie je in versmeltende geliefden en perfect gevisualiseerde lichaamsdelen. Femmy Otten werkt op ambachtelijke wijze en laat zich inspireren door Aziatische beeldhouwkunst, schilderijen van de Vlaamse primitieven en werken uit de vroege Italiaanse Renaissance. Met haar lange, arbeidsintensieve processen komt zij tot de essentie van haar verhaal in beeld.
Bezoek het Stedelijk Museum Schiedam
Ben je benieuwd naar de tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Schiedam? Koop vast online een kaartje! De tentoonstellingen zijn nog te zien tot en met 25 juni 2025. Het museum is dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur (ook op tweede Paasdag en tweede Pinksterdag). Je vindt het museum aan de Hoogstraat 112 in Schiedam.