Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Alyson werkt in de zorg en zoekt collega’s: ‘Er is nu amper tijd voor échte aandacht’

Aangeboden door Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 19 november 2020

Alyson Karijodimedjo werkt in het wooncentrum Laurens De Schans. Normaal bestaat haar werk uit drie factoren: zorg bieden, aandacht geven en mensen gelukkig(er) maken. Door corona is er alleen nog ruimte voor die eerste en zelfs dát moet in rap tempo. Daarom is de Rotterdamse zorg hard op zoek naar collega’s.

Bij ons wonen 44 mensen. De jongste loopt tegen de zestig, de oudste werd dit voorjaar honderd. Alyson denkt terug aan die verjaardag, wat een enorm feest had moeten zijn. Gelukkig regelde de gemeente een hoogwerker. Haar favoriete Rotterdamse artiest kwam zingen en familieleden werden om beurten ook even omhoog gehesen. Een prachtig initiatief, maar toch vindt Alyson het verdrietig. “Uiteindelijk stond ze daar toch in haar eentje.”

Geen tijd voor een praatje

Deze bewoonster is de afgelopen maanden ook een stuk minder mobiel geworden. Voorheen liep ze een paar keer per dag naar de eetzaal beneden. Dat viel weg. Nu zou ze eigenlijk weer moeten oefenen, maar door het personeelstekort is die mogelijkheid er niet. Alyson: “Vooral tijdens deze tweede golf, hebben we veel te maken met ziekmeldingen van collega’s. Die extra handen aan bed missen we echt. Je moet heel snel wassen en aankleden en hebt bijna geen tijd om even een praatje te maken. Dat is heel triest. Die aandacht is echt wat de mensen nodig hebben; een praatje, de gezelligheid, een krulspeld inzetten of even de nagels doen… De zorg komt eigenlijk pas op de tweede plaats.”

Het belangrijkste mist: aandacht

Ondanks – of juist dóór – de hoge werkdruk, doen Alyson en haar collega’s alles wat ze kunnen. “Door de ziekmeldingen van collega’s worden we vaker gebeld of we extra kunnen werken. Dat doe ik dan eigenlijk zonder nadenken: kind naar school brengen, meteen doorrijden naar werk, schort aan en aan de slag. Zodat iedereen in rap tempo toch de nodige zorg krijgt. Maar daar blijft het dan ook bij. Je mist het belangrijkste: de aandacht.”

Een stukje geluk in de laatste fase

En juist dat maakt Alysons werk normaal gesproken zo mooi. “Ik besloot rond mijn zestiende de zorg in te gaan. Toen wist ik nog niet dat de ouderenzorg mij zo aantrok. In de loop der tijd merkte ik dat ik het heel prettig vond om een band op te bouwen met de bewoners – hen een stukje geluk, aandacht en zorg te geven in de laatste fase van hun leven en het zodanig mooi af te sluiten; dat vind ik gewoon prachtig.” Alyson doet dat door de bewoners niet te zien als ‘oudere’, maar als de persoon die ze altijd geweest zijn. Met dezelfde hobby’s en interesses, alleen dan een stukje ouder.

Niet meer willen eten

Ze doet haar best om ze daarin te stimuleren, maar ook daar is nu helaas weinig ruimte voor. En dat heeft nogal impact. Op de voldoening die zij en haar collega’s uit hun werk halen, maar zeker ook op de bewoners. Alyson: “Je ziet de mensen vereenzamen en depressief worden. Veel mensen hebben niet eens meer de motivatie om in hun eigen woning iets te ondernemen en er waren zelfs mensen die niet meer wilden eten. Je merkt het ook aan de reacties. Soms vragen ze verbaasd: ‘O, heb je even tijd om te zitten?’ Dat zou niet moeten mogen. Of ze zeggen: ‘Als je dit even voor me doet, doe ik de rest zelf wel hoor, want jullie hebben het zo druk.’ Dat doet pijn. Je wilt alle zorg geven die iemand verdient. Maarja, probeer met te weinig personeel maar eens 44 bewoners gelukkig maken….”

Ongewild kortaf

Om haar heen ziet Alyson dat collega’s langzaam op beginnen te raken. “Zorgpersoneel staat erom bekend om altijd eerst voor een ander te zorgen, en als laatste voor zichzelf. We blijven maar doorgaan, op een soort overlevingsstand. Dan denk je: ik doe het nu gewoon en ik zie wel wat volgend jaar brengt. Maar op een gegeven moment zit het gewoon tot hier, en dat voelen de bewoners ook. Als je al oververmoeid en overbelast aankomt, kan het gebeuren dat je een beetje kortaf bent. Niet dat dat de bedoeling is; je kan het dan gewoon even niet meer aan. Dat is heel triest om te zien. En daar bovenop ontstaan er vaak ook lichamelijke klachten, wat weer voor extra ziekmeldingen zorgt.”

Kom helpen: op welke manier maakt niet uit

“Als we extra handen kunnen werven, kunnen wij ook eens zeggen: ‘Geef me een extra vrije dag om op te laden, zodat ik daarna weer lekker aan de slag kan en het plezier terug krijg in het werk waar ik met mijn hart voor ga.” Alyson wil daarom iedereen die de tijd en ruimte heeft, vragen om te komen helpen in de zorg: “Hoe zou je willen dat jouw ouder, oma of opa verzorgd wordt? Ook met heel veel liefde, tijd en aandacht, toch? Op wat voor manier je helpt maakt niet uit, er is van alles te bedenken. Je hoeft niet per se een zorgachtergrond te hebben, als je maar met je hart komt. Op tv zag ik bijvoorbeeld iemand die normaal in de horeca werkt en nu hapjes maakt in een verzorghuis. Je kunt aandacht geven, nagels doen, een boterham voor iemand klaarmaken, even met de mensen naar buiten gaan… Met al die dingen kun je ons even ontlasten. Laat maar komen!”

Zo kun jij helpen

Zit je momenteel (ongewild) thuis? Weet dan dat de banen in de zorg voor het oprapen liggen, en dat je niet per se medisch geschoold hoeft te zijn om iets bij te dragen. Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden:

  • Wil je helpen in de zorg? Met of zonder zorgervaring ben je van harte welkom. Meld je hier aan om te helpen in organisaties die door corona extra hulp nodig hebben.
  • Wil je helpen als vrijwilliger? Via het Rode Kruis kun je de zorg op een relevante manier ondersteunen.
  • Ben je werkgever? Jouw medewerkers met een zorgdiploma kunnen helpen in de zorg via tijdelijke detachering bij een zorgorganisatie. Toon lef en verantwoordelijkheid en mail voor vragen en mogelijkheden naar [email protected].

Zuster Esmee (26) zoekt dringend collega’s: ‘We willen geen cliënten afbellen’

Begin november bereikt de coronacrisis een absolute piek en de zorg komt handen tekort. Niet alleen ...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Meer over Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ontdekken?

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond


Geopend09:00 - 18:00

Wilhelminakade 947, Rotterdam

adv.