Tim en Yuri maken Schiedamse limoncello: ‘Slijterijen vroegen of we alsjeblieft meer konden leveren’

Tim (l) en Yuri (r) met hun Schietroen. (Foto: Layla Pansier)

Wat doe je als je je verveelt? Dan ga je op zoek naar nieuwe uitdagingen. Tim en Yuri vonden deze in het maken van hun favoriete drankje, limoncello. “Het begon als een leuk experiment,” aldus de ondernemers.  “Nu is onze citroenlikeur, Schietroen, bij alle slijterijen en een groot deel van de horeca in Schiedam verkrijgbaar.”

Tim Lansbergen en Yuri Nooteboom zijn twee heren die niet graag stilzitten. Toen er door corona weinig meer te ondernemen was, werden de twee vrienden daar dan ook ietwat onrustig van. “We werden getroffen door saaiheid en besloten zelf een nieuwe uitdaging te bedenken om onszelf bezig te houden,” laten de Schiedammers weten.

Limoncello maken

Het werd limoncello. “Een drankje waar we allebei fan van zijn, net als veel van onze vrienden,” vertellen Tim en Yuri. “We dachten: in plaats van elk weekend een fles kopen in de winkel, kunnen we het ook zelf gaan maken.”

De eerste batch ging mee in gerecyclede colaflessen tijdens een vriendenweekend. “Het grootste gedeelte hebben we weggegooid, zo lekker was het niet,” lachen de twee. “Deels omdat de verhoudingen nog niet helemaal goed waren, maar ook omdat we nog niet de middelen hadden om te kunnen filteren, bijvoorbeeld. Je vond tijdens het drinken dus steeds weer stukjes citroenschil in je mond.”

De perfecte smaak

Toch gaven de heren niet op. “Hele weekenden en avonden zaten we citroenen te schillen voor de televisie. Niet alleen wij, ook onze vriendinnen,” vertellen Tim en Yuri. “Uiteindelijk hebben we er bijna een jaar over gedaan om tot de perfecte smaak te komen.”

Hele weekenden en avonden zaten we citroenen te schillen voor de televisie

De heren vertellen verder: “Het doel was eigenlijk niet om het te gaan verkopen, maar het sloeg behoorlijk aan. Onze vrienden en familieleden vonden het lekker en hun vrienden en familie wilden ook. Zo ging het balletje rollen. Inmiddels hadden we ook flessen aangeschaft en een etiket laten ontwerpen, dat soort dingen. En voor we het wisten lagen de flessen Schietroen bij de slijterij.”

Lees verder onder de foto >

Foto: Layla Pansier

Nu is de Schiedamse citroenlikeur zelfs bij alle slijterijen in de stad te krijgen. Yuri: “Afgelopen december was er nog één slijterij die onze likeur nog niet in de rekken had staan. Twee weken voor de kerst werden we door de eigenaar van die winkel gebeld of we alsjeblieft wat flessen Schietroen konden komen brengen, want er werd zó veel naar gevraagd.”

Meer leveren

“Die feestdagen hadden we sowieso een beetje onderschat,” lacht Tim. “We hadden wel gedacht dat er in december wat meer vraag zou zijn, omdat mensen Schietroen cadeau wilden doen. Maar dat slijterijen maar bleven bellen of we alsjeblieft meer konden leveren, zagen we niet aankomen.”

We hadden wel gedacht dat meer mensen Schietroen zouden kopen met de feestdagen, maar dit zagen we niet aankomen

Ook de horeca is enthousiast: verschillende restaurants en café’s, waaronder Hotel Van der Valk Schiedam, hebben de citroenlikeur van Tim en Yuri nu op de kaart staan. Er kan dan ook stellig gezegd worden dat de heren in een korte tijd heel wat bereikt hebben.

Lekker ambachtelijk

Toch wordt het schillen van de citroenen, het maken van suikerwater, en zelfs het bottelen van de flessen nog steeds door henzelf gedaan. “Lekker ambachtelijk. We vinden het fijn om het hele proces zelf goed in de gaten te houden, zodat we weten dat de kwaliteit goed blijft. Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om te doen,” laten de Schiedamse ondernemers weten.

“Dat neemt overigens niet weg dat we verder willen groeien. Inmiddels hebben we een pand en grotere apparatuur aangeschaft, zodat we meer Schietroen kunnen maken in minder tijd. En ja, wellicht ook wat hulp aannemen.”

Lees verder onder de Instagram post >

Schienas voor Koningsdag

En dat niet alleen, er komt ook een nieuw drankje aan: Schienas. Geen limoncello, maar arancello – gemaakt van sinaasappels. “Niet helemaal nieuw, want we hebben het oranje drankje vorig jaar al laten proeven tijdens het WK, maar dat was nog in beperkte oplage,” vertellen Tim en Yuri. “Maar iedereen was zó enthousiast, dat we nu een speciale koningsdageditie hebben gemaakt.”

De special edition Schienas zal vanaf begin april verkrijgbaar zijn, zodat iedereen de tijd heeft om in te slaan voor de verjaardag van de koning. Of gewoon voor tussendoor natuurlijk. En daarna? “Ook na april kun je blijven genieten van Schienas – en van Schietroen natuurlijk -, maar dan krijg je er niet zo’n bijzondere koningsdag-fles meer bij. Dus wie slim is, wacht niet te lang!”

Meer ondernemers uit Schiedam:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Schietroen

Koggeschip 4, 3123 BK Schiedam

Meer informatie

Schietroen

Koggeschip 4, 3123 BK Schiedam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Internationale Vrouwendag: 7 x deze powervrouwen deden hun verhaal op indebuurt”

Internationale Vrouwendag: 7 x deze powervrouwen deden hun verhaal op indebuurt

Ga naar “Wat als je weet dat je doodgaat? Monique helpt afscheid te nemen en het leven te vieren”

Wat als je weet dat je doodgaat? Monique helpt afscheid te nemen en het leven te vieren

Ga naar “Bij deze microbrouwerij komt het ‘grootste terras van Zuid-Holland’”

Bij deze microbrouwerij komt het ‘grootste terras van Zuid-Holland’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “AH Avocado € 2,00”

AH Avocado € 2,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “WALKX Instappers € 12,99”

WALKX Instappers € 12,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Doritos 170-185 gram, Lay’s Oven baked en Lay’s Sensations van € 4,58 voor € 3,50”

Alle Doritos 170-185 gram, Lay’s Oven baked en Lay’s Sensations van € 4,58 voor € 3,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Alle Robijn van € 8,98 voor € 4,49”

Alle Robijn van € 8,98 voor € 4,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “programmamanager”

programmamanager

 • de Bibliotheek Schiedam in De Korenbeurs
 • Parttime
korenbeurs

Agenda

Ga naar “Nationale Archeologiedagen”

Nationale Archeologiedagen

 • Van 16 jun t/m 18 jun
WeekendtipsWeekendtips
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
Ga naar “Buitenspeeldag 2023”

Buitenspeeldag 2023

 • 14 juni 2023