Roos Kramer maakt kunst en grafische ontwerpen: ‘Achter elk werk zit een verhaal’

roos in sjiek
Foto: indebuurt

Een belevenis creëren met kunst. Dat is wat Roos Kramer met haar levendige werken doet. Haar oog voor contrasten, patronen en kleurencombinaties valt daarin op. Van ingelijste kunst, tot menukaarten en huisstijlen. Maar ook unieke werken in opdracht van particulieren, voor thuis aan de muur. “Ik krijg er energie van om met mijn kunst een verhaal te vertellen. Het is werk, maar zo voelt het niet.”

Roos Kramer volgde de opleiding Grafische Vormgeving aan het Grafisch Lyceum, waarna ze begon aan de kunstacademie in Breda. Na driekwart jaar hield ze het voor gezien. “De dingen die ik wilde weten, had ik al geleerd. Ik was benieuwd hoe ik het zelf in de praktijk kon brengen. Naast mijn baan als productiecoördinator ben ik blijven tekenen. Dat leidde tot steeds meer opdrachten en ik wist: dit is mijn passie!”

Genietmomenten

Wat inspireert Roos om aan het schetsen te slaan? “Als ik door de stad loop, kom ik van alles tegen: een patroon in een gevel of ik ontmoet iemand met een bijzonder verhaal. Ik leg niets vooraf vast, het zijn juist de momenten dat ik heel gelukkig ben die me inspireren.” Genietmomenten noemt ze die: “Een gesprek op het terras of lekker eten met vrienden en familie. Dit zet ik meteen op papier.”

Het zijn de momenten dat ik heel gelukkig ben die me inspireren

Met die genietmomenten in het achterhoofd heeft de 24-jarige kunstenares onder andere de werken voor Café Sjiek bedacht: een plek waar je gezellig met elkaar kan zitten, of op het water kunt genieten tijdens de Brandersfeesten. Er hangen nu acht kunstwerken, die allemaal iets anders over het Café vertellen: Vis op het Water, een kenmerkend evenement tijdens de Brandersfeesten, het begrip ‘Sjieke koffie’ en de iconische bar. Zelfs het veelgebruikte Brand Fluitje komt terug aan de muur.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

De kroon op het werk komt nog: waar nu een Paulaner-bierbord hangt, prijkt binnenkort Roos’ negende werk. “Voor het jubileum van het café maak ik een speciaal werk.” Ze laat weinig los, behalve dat ze niet gebonden is aan materiaal: “Het hoeft niet in een lijst te passen.” Ook is er geen moment van onthulling gepland: “Juist leuk als het er ineens is.”

Slapen tussen Schiedamse verhalen

Roos’ grootste opdracht tot nu toe is een serie illustraties van Schiedam die zij maakte voor het nieuwe Van der Valk hotel daar. “Ik werd een jaar geleden via Instagram benaderd en nam deze mooie opdracht maar al te graag aan. De maar liefst 240 werken brengen iconische gebouwen en herkenbare plekken uit Schiedam de kamers en gangen van het hotel in.” Roos is in gesprek met het hotel voor een mogelijke uitbreiding van de opdracht, door ook het omgekeerde te doen: “We willen de werken de stad in brengen: via een speciale route langs de afgebeelde plekken kunnen we meer over de illustraties vertellen.”

Studio Rosé

Na haar afgebroken studie en naast haar baan startte de Vlaardingse twee jaar geleden haar bedrijf Studio Rosé. Roos verzorgt onder andere huisstijlen, logo’s en illustraties, die ze maakt door oude en moderne technieken te combineren. “Ik maak schetsen met markers of verf. Dan bewerk ik ze op de computer tot een illustratie. De soms wel honderd schetsen breng ik samen in één ontwerp. Ik pik eruit wat samen de beste compositie vormt. Daarbij zie ik de uiteindelijke illustratie al in mijn hoofd, ik werk heel visueel.”

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Kimberley van Motherpuppers fotografeert honden: ‘Zowel de baasjes als de honden worden er blij van’”

Kimberley van Motherpuppers fotografeert honden: ‘Zowel de baasjes als de honden worden er blij van’

Ga naar “Marjolein van Parfumerie Poeder & Dons: ‘Ik heb een liefde voor mooie spullen, vintage en romantiek’”

Marjolein van Parfumerie Poeder & Dons: ‘Ik heb een liefde voor mooie spullen, vintage en romantiek’

Ga naar “Family Hairlounge viert 1-jarig jubileum: ‘Het is geen dag rustig geweest’”

Family Hairlounge viert 1-jarig jubileum: ‘Het is geen dag rustig geweest’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle AH Ovenschotel-verspakketten van € 4,99 voor € 3,74”

Alle AH Ovenschotel-verspakketten van € 4,99 voor € 3,74

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Brabantia Enjoyment pannen van € 49,99 voor € 24,99”

Brabantia Enjoyment pannen van € 49,99 voor € 24,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “bank”

bank

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Bonduelle uit de diepvries van € 3,18 voor € 3”

Alle Bonduelle uit de diepvries van € 3,18 voor € 3

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle Nissin cups en Unox Good snacks van € 2,76 voor € 1,38”

Alle Nissin cups en Unox Good snacks van € 2,76 voor € 1,38

  • Geldig t/m 9 oktober 2022

Agenda

Ga naar “Halloween in Schiedam”

Halloween in Schiedam

  • 29 oktober 2022
Halloween SchiedamHalloween Schiedam
Ga naar “Kerstmarkt in Schiedam”

Kerstmarkt in Schiedam

  • Van 17 dec t/m 18 dec
Kerstmarkt SchiedamKerstmarkt Schiedam