Marjolein van Parfumerie Poeder & Dons: ‘Ik heb een liefde voor mooie spullen, vintage en romantiek’

Foto: Layla Pansier

Midden in de historische binnenstad van Schiedam is een uniek winkeltje te vinden: Parfumerie Poeder & Dons. Wanneer je er binnenloopt, komen de vintage geuren en lingerie je tegemoet en waan je je in een Franse roman uit de vorige eeuw. Een winkel waar je echt eens geweest moet zijn. “Een vintage boetiek met een vleugje Franse chique,” noemt de trotse eigenaresse Marjolein het zelf.

Als klein meisje was Marjolein al verknocht aan vintage kleding en accessoires. “Dat heb ik van mijn oma,” vertelt ze. “Zij had een grote linnenkast waar ik zo vaak als ik kon was te vinden.  Prachtige jurken, linnengoed, poederdoosjes, kousen, handspiegels en sieraden… Ik was er verliefd op!”

En wanneer oma een nieuwe jurk had, mocht Marjolein het ‘afmaken’. “Ik zocht er de sieraden bij, de juiste kousen en passende schoenen. Heerlijk vond ik het om haar te stylen. En het was altijd goed!”

Trots

Die liefde voor mooie spullen, vintage en romantiek is ook terug te zien in haar winkel, Parfumerie Poeder & Dons aan de Hoogstraat. Maar niet alleen hier, ook in eerdere winkels die zij in Schiedam gerund heeft.

“Volgend jaar mag ik mezelf alweer tien jaar onderneemster noemen, wie had dat ooit gedacht? Ik begon met een soort pop up store naast mijn baan en zo ben ik er als het ware ingerold. En nu alweer bijna tien jaar… Best iets om trots op te zijn!”

Passie voor vintage

Marjolein heeft verschillende soorten winkels gehad, maar haar passie voor vintage was er altijd in terug te vinden. “Ik kijk altijd eerst naar het pand en dan wordt voor mij duidelijk wat voor soort winkel het gaat worden. Zo heb ik onder meer een brocante winkel met een ‘Downton Abbey-sfeertje’ gehad en een soort Frans Warenhuis.”

Ik kijk altijd eerst naar het pand en dan wordt voor mij duidelijk wat voor soort winkel het gaat worden

Toen ze drie en een half jaar geleden de winkelruimte aan de Hoogstraat 58a binnenstapte, wist Marjolein meteen: Dit wordt een parfumerie. “Maar ik hou het niet vaak bij één ding,” lacht de Schiedamse onderneemster. “De heerlijke vintage geuren zijn aangevuld met mooie lingerie en andere exclusieve vintage juweeltjes, allemaal passend in de sfeer van het Boudoir.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Layla Pansier.

Eigen geurenlijn

Bovendien heeft Marjolein, samen met een parfumeur, haar eigen geur ontwikkeld, die ook helemaal in deze ambiance thuishoort. “Toen ik de parfumerie opende wist ik al dat ik een eigen geurenlijn, Les Poudres, wilde ontwerpen,” laat ze weten. “De eerste geur, bestaande uit pure essentiële oliën, is nu klaar en iedereen die ‘m ruikt is meteen verkocht.”

Toen ik de parfumerie opende wist ik al dat ik een eigen geurenlijn, Les Poudres, wilde ontwerpen

Kleding parfumeren

Dat Parfumerie Poeder & Dons niet zomaar een parfumerie is, is onbetwistbaar. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat Marjolein alleen de echte vintage geuren verkoopt, maar ook uit haar idee om kleding te parfumeren.

“In vroegere tijden kwam dit veel vaker voor, toen had je ook speciale handschoenenparfumeurs,” vertelt de gepassioneerde ondernemer. “Dat idee wil ik weer terugbrengen in de hedendaagse tijd: men kan dan vóór het uitgaan bij de winkel langskomen en een kledingstuk laten parfumeren met een eau de parfum of eau de cologne naar keuze.”

Romantisch en praktisch

Een romantische gedachte om weer oude parfumgebruiken terug te brengen, maar ook praktisch, laat Marjolein weten. “Ik hoor van steeds meer mensen dat parfum een allergische reactie kan veroorzaken op de huid. Door je kleding te laten parfumeren kun je dan toch lekker ruiken.”

Lekker ruiken tijdens de Brandersfeesten?

Het debuut van Marjolein als kledingparfumeur vind plaats in het weekend van 23 tot en met 25 september 2022, tijdens de Brandersfeesten in Schiedam. Wil jij lekker ruikend het weekend doorgaan? Dan kun je voor het uitgaan langsgaan bij Parfumerie Poeder & Dons op de Hoogstraat 58a.

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Kimberley van Motherpuppers fotografeert honden: ‘Zowel de baasjes als de honden worden er blij van’”

Kimberley van Motherpuppers fotografeert honden: ‘Zowel de baasjes als de honden worden er blij van’

Ga naar “Family Hairlounge viert 1-jarig jubileum: ‘Het is geen dag rustig geweest’”

Family Hairlounge viert 1-jarig jubileum: ‘Het is geen dag rustig geweest’

Ga naar “Marcella heeft een eigen tattoo- en piercingshop: ‘Het mooiste beroep’”

Marcella heeft een eigen tattoo- en piercingshop: ‘Het mooiste beroep’

Aangeboden door Qredits

marcella Qredits

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alle geur- kaarsen of geurstokies van € 9,99 voor € 4,99”

Alle geur- kaarsen of geurstokies van € 9,99 voor € 4,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Bankhoes € 12,99”

Bankhoes € 12,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Iglo vis van € 4,25 voor € 3,19”

Alle Iglo vis van € 4,25 voor € 3,19

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Spinazie of sperziebonen 400 gram van € 1,65 voor € 1,24”

AH Spinazie of sperziebonen 400 gram van € 1,65 voor € 1,24

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Milsani roomyoghurt € 3,18”

Milsani roomyoghurt € 3,18

  • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

  • Werken bij Actief Werkt!
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Schiedam”

Kerstmarkt in Schiedam

  • Van 17 dec t/m 18 dec
Kerstmarkt SchiedamKerstmarkt Schiedam
Ga naar “Oktoberfest in omgeving Schiedam”

Oktoberfest in omgeving Schiedam

  • Van 30 sep t/m 1 okt
Oktoberfest SchiedamOktoberfest Schiedam
Ga naar “Halloween in Schiedam”

Halloween in Schiedam

  • 29 oktober 2022
Halloween SchiedamHalloween Schiedam