Schiedam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jeroen van Café Sjiek: ‘Ik stop pas als héél de Oude Sluis danst’

Door Pam van Nieuwenhuize 14 februari 2020

Jeroen Zeeman opende 18 jaar geleden Café Sjiek. Nu is het ‘bijna volwassen’, en behoren termen als de Sjieke koffie en Vis op het water onderhand wel tot ons Schiedamse dialect. Het café waar de zakkendragers ooit hun loon opdronken is nu een van de populairste horecazaken in Schiedam. ‘We hebben met Sjiek echt een stempel gedrukt op de Schiedamse horeca.’

Zeeman! Of beter gezegd Mr. Sjiek?

‘Ja, we bestaan al bijna 18 jaar. Café Sjiek is bijna volwassen! Ze zeggen dat dit het alleroudste café van Schiedam is. Tijdens de jeneverindustrie dronken op deze plek de zakkendragers hun zuurverdiende loon op. En dan stonden de vrouwen voor de deur te schreeuwen dat ze moesten meekomen, haha! Ik was 26 toen ik samen met Vincent (van Ardenne) dit pand overnam. Er was weinig horeca in Schiedam, zeker waar je goed kon eten. Daar wilden we verandering inbrengen. Dus we kochten de bovenburen uit, plaatsten een keuken en begonnen een eetcafé. Café Sjiek was geboren. Niet wetende dat het zo’n succes zou worden! Met Sjiek hebben we wel een stempel gedrukt op de Schiedamse horeca. En daar ben ik best wel een beetje trots op.’

En op de Brandersfeesten?

‘Daarmee hebben we een nieuwe standaard gezet in Schiedam. We begonnen echt heel klein. Ik was jaloers op de rest van Schiedam, die hadden allemaal podia en bands. Dus dat zat me niet lekker: het moest groter. Maar dan wel met de focus op eten. En zo ontstond Vis op het water! Eerst een klein pontonnetje, daarna twee, steeds groter en groter. Ik zei ooit: “Ik ga pas stoppen met Sjiek als heel de Oude Sluis danst.” Dat was na zes jaar. We hebben een keer een floating ponton gehad, daar stond zo’n 400 man op. Het water kwam aan alle kanten omhoog, haha! De Brandersfeesten zijn voor mij het hoogtepunt van het jaar. Het is voor iedereen zo leuk, voor de gasten én om er te werken. Sjiek staat een weekend lang te springen.’

‘Opa komt nog steeds, maar zijn kleinkinderen ook’

De kracht van Café Sjiek?

‘Opa komt nog steeds, maar zijn kleinkinderen ook. Dat is onze kracht. Na 18 jaar verjongen we nog steeds. In de decembermaand hebben we altijd DJ’s in het weekend, en als ik dan op een vrijdagavond om 00.00 uur binnenloop en de hele zaak staat te dansen, ja dat is echt bizar. En qua eten en drank zorgen we altijd voor goede kwaliteit. Ik ben zelf echt een grote zeikerd, want het moet gewoon goed zijn. Er mag aan klassiekers niet getornd worden, en zo blijven gerechten ook op onze kaart. Zoals de Sjieke Steak.’

En de Sjieke koffie!

‘Dat is wel een mooi verhaal. Vin en ik waren in onze begintijd helemaal gek van Drambuie. Ze hadden toen een speciale editie Drambuie Cream, zo lekker! In die tijd deden mensen bij een Irish Coffee altijd een dot slagroom bovenop. Nee, wij wilden verse room. En toen opeens stopte de productie van Drambuie Cream! Nou we hebben echt alles geprobeerd, en kwamen uit op een heel simpel antwoord: Baileys. We verkopen bizar veel speciale koffies, en helemaal Sjieke koffies. Die worden wat gemaakt door het Sjieke team.’

‘Achter onze bar ontstaan vriendschappen voor het leven’

Het Sjieke team?

‘Ja, dat vind ik toch wel het leukste. Ik heb zelf vroeger altijd al bijbaantjes gehad in de Schiedamse horeca, zoals bij het Weeshuis en Hosman Vins. Drank en het bourgondische leven, dat vond ik altijd al interessant haha! En zo komen er ook steeds weer jongens en meiden Café Sjiek binnenlopen. Op zoek naar een baantje. Luuk en Jasper kwamen allebei binnen als twee jonge pikkies. Ik zag al snel dat daar echt wat in zat. En nu heeft Schiedam er twee topzaken bij: Lucas en 1714 Drinks & Bites. Als ik daar naar binnen loop, weet ik dat het goed is. En achter de bar in Sjiek ontstaan vriendschappen voor het leven. Denk aan Gino & Jasper, en Luc & Coen.’

En jij en je vrouw!

‘Jazeker! Dat is zeker een hoogtepunt, dat ik haar hier heb ontmoet. Ik weet nog zo goed dat ze kwam solliciteren. Het was een hele warme en drukke dag, ik stond boven in de keuken. Een paar vaste gasten zaten bier te drinken in de zon, en schreeuwden over het plein “Zeeman! Aannemen!” Het was een kort sollicitatiegesprek, haha! Ze is nu bijna chirurg, én bijna moeder. Ik ben zo benieuwd wat dat gaat worden. Een ding is duidelijk, ons kindje groeit sowieso op in de horeca.’



Meer over Café Sjiek ontdekken?

Café Sjiek

restaurants en horeca

Geopend15:00 - 02:00

Oude Sluis 17, Schiedam

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.