Eigenaar van Yokohama Ramen Saito: ‘Noodle-lovers maken me blij’

Yokohama Ramen Saito
Foto: Sharyfah Bhageloe

Wie van ramen houdt, kent ongetwijfeld de Schiedamse ramenbar Yokohama Ramen Saito aan de Parkweg. De Japanse eigenaar Toshimi Saito vertelt ons over zijn leven in Yokohama en zijn onvoorwaardelijk liefde voor ramen. “Als ik moet kiezen tussen rijst en noedels gaat mijn voorkeur écht naar noedels.”

Vlakbij de prachtige monumentale Schiedamse molens opende Toshimi Saito vijf jaar geleden zijn ramenrestaurant. Ramen is een noedelgerecht met bouillon (vaak gemaakt van varkensbotten) en verschillende toppings, zoals groenten, vis of vlees. 

Bij binnenkomst komt de heerlijke geur van bouillon je tegemoet. Er staan vier enorme kookpannen met bakstenen op het vuur te pruttelen. De ruiten van de knusse ramenbar zijn beslagen. 

Yokohama

Toshimi Saito komt uit Yokohama en verhuisde zes jaar geleden naar de Spaanse Polder om een eigen ramenbar te beginnen. “Ik heb tien jaar een salesfunctie gehad bij een noedelproducent. Toen wist ik eigenlijk nog niet hoe ik ramen moest klaarmaken. Daarna ben ik twee jaar in een restaurant gaan werken in Yokohama en heb ik goede ramen leren koken” vertelt Toshimi. 

De eerste date van mijn ouders was in een ramenbar

Zijn voorliefde voor ramen heeft Toshimi van huis uit meegekregen. “De eerste date van mijn ouders was in een ramenbar. Ze houden beiden van ramen. Thuis aten we dit vaak als gezin. Als ik moet kiezen tussen rijst en noedels gaat mijn voorkeur écht naar noedels. Rijst vind ik iets te zwaar.”  

Tarwebloem uit Schiedamse molens

Terwijl Toshimi gepassioneerd over zijn geschiedenis met ramen vertelt, pelt zijn hulpkok tientallen eieren in de keuken. Naast de koelvitrine staat een stapel grote pakken tarwebloem. Toshimi houdt van lokale producten en gebruikt voor zijn huisgemaakte noedels bloem uit molen De Vrijheid om de hoek. “In Japan heb ik geëxperimenteerd met veel verschillende soorten bloem. Daar vond ik de tarwebloem iets kunstmatiger proeven. De kwaliteit van de bloem van de Schiedamse molens vind ik heel goed. Ik mag van geluk spreken dat ik daarmee kan werken.” 

Lees verder onder de foto’s >

Toshimi ziet mensen uit de hele wereld zijn restaurant bezoeken. “Ik denk dat de helft ongeveer uit Schiedam komt en de rest van verschillende plekken in Nederland. Zelfs uit het buitenland, van de Verenigde Staten tot aan Engeland.” 

Zo vers mogelijk eten

Het is een bewuste keuze van Toshimi om geen ramen te bezorgen aan zijn klanten. “Ramen moet je direct vers eten. Alle toppings en smaakmakers doe je er op het laatste moment bij. Het is gewoon niet handig om dat allemaal in te pakken.” 

Ik kijk met camera’s vanuit mijn huis naar het fornuis

De enorme pannen bouillon met varkensbotten moeten urenlang pruttelen voor het klaar is. Gelukkig woont Toshimi sinds afgelopen zomer tegenover het restaurant en houdt hij vanuit daar makkelijk een oogje in het zeil. “Ik kan het restaurant vanuit mijn raam in de gaten houden. Met camera’s in de zaak kijk ik vanuit huis naar het fornuis.”

Staatsburgerschap

Momenteel heeft Toshimi geen plannen om op korte termijn uit te breiden. Hij kijkt er vooral naar uit om een bestaan in Nederland op te bouwen met zijn vriendin die in januari vanuit Japan naar Nederland komt.  “Eerst wil ik mijn staatsburgerschap halen. Maar de taaltoetsen zijn best lastig! Vooral de luistertoets.” Via Youtube en zijn personeel probeert hij de Nederlandse taal te leren. 

Spread the noodle love

Toshimi wil de ‘ramencultuur’ op de kaart zetten in Nederland. Dit doet hij door workshops aan te bieden en geïnteresseerden de fijne kneepjes van noodles maken te leren. “Er zijn mensen die de workshop hebben gevolgd en inmiddels een ramenbar hebben geopend. Dat maakt mij heel blij. Echte noodle-lovers!”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Yokohama ramen Saito

Parkweg 406, 3119 CV Schiedam

Nu gesloten

Meer informatie

Yokohama ramen Saito

Parkweg 406, 3119 CV Schiedam

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “David Blom van Bobby’s Dry Gin: ‘Onze jenever bleek uiteindelijk gin te zijn’”

David Blom van Bobby’s Dry Gin: ‘Onze jenever bleek uiteindelijk gin te zijn’

Bobby's Dry Gin
Ga naar “Mark (21) heeft zijn eigen fashionlabel: ‘Ik wil even groot worden als Daily Paper’”

Mark (21) heeft zijn eigen fashionlabel: ‘Ik wil even groot worden als Daily Paper’

Upside Down
Ga naar “Amy en Connor van De Bonte Koe: ‘Onze chocolade is gewild in binnen- en buitenland’”

Amy en Connor van De Bonte Koe: ‘Onze chocolade is gewild in binnen- en buitenland’

Aangeboden door ING Zakelijk

In onze gids

Ga naar “Kong’s Point”

Kong’s Point

  • Broersvest 57a
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
kongs point

Nu gesloten

Ga naar “Schiedamn”

Schiedamn

  • Stationsplein 3
  • Restaurants en horeca
  • 07:00 - 22:00

Nu geopend

Ga naar “Mr. Chow Asian Streetfood”

Mr. Chow Asian Streetfood

  • Noorderweg 24
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
mr chow

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Alle AH Kleintje groentegemak* van € 1,99 voor € 0,99”

Alle AH Kleintje groentegemak* van € 1,99 voor € 0,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Greenfields stoofvlees van € 5,42 voor € 4,49”

AH Greenfields stoofvlees van € 5,42 voor € 4,49

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “Iglo Fish en Ocean Cuisine van € 7,90 voor € 3,95”

Iglo Fish en Ocean Cuisine van € 7,90 voor € 3,95

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “Alle Becel van € 2,50 voor € 1,87”

Alle Becel van € 2,50 voor € 1,87

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 23 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerk(st)er”

Verkoopmedewerk(st)er

  • Bakker Ammerlaan
  • Parttime
bakker ammerlaan spaland