Bliep Schiedam: ‘De kinderen van Schiedam laten ons weten wat ze nodig hebben’

Hanna (l) en Renate (r) van Bliep (Foto: Layla Pansier)

Elk kind moet fijn kunnen opgroeien. Dat is het idee achter Bliep. Het platform ontstond naar aanleiding van een advies van de kinderen van Schiedam. “Alles wat we doen, komt voort aan wat zij ons laten weten dat ze nodig hebben,” vertellen Renate van der Donk en Hanna de Vries.

Bliep is een Schiedams online platform voor kinderen, jongeren, ouders, hulpverleners en andere personen die betrokken zijn bij het opvoeden van kinderen tot achttien jaar. De Kleine Ambassade, waar Renate en Hanna onderdeel van uitmaken, trekken de kar, maar “eigenlijk is Bliep van de stad,” laten zij weten.

“Hierbij fungeren wij als een soort tussenpersoon,” gaan ze verder. “We brengen initiatieven en organisaties bij elkaar. En we bieden een niet stigmatiserend online platform waar alle kinderen terechtkunnen voor een divers aanbod van spullen en diensten.”

Fijn opgroeien

Dat platform was een idee van de Schiedamse kinderen zelf. In opdracht van de gemeente deed de Kleine Ambassade samen met hen onderzoek naar wat kinderen die in armoede opgroeien echt nodig hebben. “Daaruit kwam naar voren dat íeder kind dezelfde behoefte heeft en dat is vooral fijn kunnen opgroeien.”

Ieder kind heeft dezelfde behoefte: fijn kunnen opgroeien

Renate en Hanna vertellen verder: “En dat gebeurt onder meer door sociale contacten te ontwikkelen, te sporten of muzieklessen te volgen, maar bijvoorbeeld ook door middel van de juiste hulpverlening of door de geschikte spullen in huis te hebben voor school.”

Overzicht

Uit onderzoek werd al snel duidelijk dat er al veel van dit soort dingen, met en zonder subsidie, mogelijk waren in Schiedam, maar dat er geen overzicht was. “Daardoor wisten heel veel gezinnen niet wat er allemaal mogelijk is,” vertellen de gepassioneerde ‘Bliepers’. “Bliep heeft dit allemaal overzichtelijk gemaakt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Iedereen is welkom in de Bliep Winkel van Sinkel aan de Broersvest (Foto: Layla Pansier)

Op de website Blieppas.nl kan men terecht voor ideeën en inspiratie voor wat je als kind of jongere nodig kunt hebben en wat er mogelijk is in Schiedam. Of je nu op zoek bent naar een laptop voor school, of wilt weten waar je kunt leren dansen of kickboksen – je typt het in in het zoekveld op de site en je ziet meteen wat er mogelijk is. Is er een speciale regeling voor gezinnen die niet zo veel te besteden hebben, dan wordt dat ook aangegeven.

Community

“De site is een belangrijk onderdeel, maar Bliep gaat nog veel verder dan dat,” benadrukken Hanna en Renate, vanuit de Bliep Winkel van Sinkel aan de Broersvest 205. “Ook hier is iedereen welkom om een praatje te maken, te vragen naar de mogelijkheden en natuurlijk even rond te neuzen.

“Bliep is dus naast een online platform ook een winkel en een plek waar je met je vragen terecht kunt. Het is een community van vrijwilligers, ondernemers, organisaties en natuurlijk de kinderen en jongeren in Schiedam. Iedereen wil wel iets bijdragen, maar vaak weet men niet hoe. Wij brengen mensen en ideeën samen en daar komen de mooiste dingen uit voort.”

Iedereen wil wel iets bijdragen, maar vaak weet men niet hoe

Een mooi voorbeeld is dat er een aantal weken geleden een Schiedammer bij Bliep aanklopte met het idee om een Sinterklaasavond te organiseren voor de kinderen in haar wijk.

“Zodat iedereen, ook als het gezin het financieel minder heeft, van een heerlijk avondje kan genieten en niet de volgende dag met buikpijn aan het kringgesprek op school hoeft deel te nemen. Mooi, toch?”

Heerlijk avondje voor iedereen

Het idee was er dus, maar de Schiedammer in kwestie wist niet goed hoe hij het moest verwezenlijken. “Gelukkig wist hij wel dat hij bij Bliep moest zijn,” lachen de dames. “Wij hebben alle relevante partijen bij elkaar aan tafel gezet en binnen no time was alles gepland. Het is zelf zover gekomen dat we nu voor alle wijken in Schiedam zo’n heerlijk avondje hebben kunnen realiseren!”

Ook interessant voor jou:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Talet runt met zijn vader Irfan een bloemenwinkel: ‘Ik heb mezelf alles aangeleerd’”

Talet runt met zijn vader Irfan een bloemenwinkel: ‘Ik heb mezelf alles aangeleerd’

Ga naar “Coen is eigenaar van de nieuwste platenzaak in Schiedam: ‘Ik richt me op elektronische muziek’”

Coen is eigenaar van de nieuwste platenzaak in Schiedam: ‘Ik richt me op elektronische muziek’

Ga naar “Schiedamse ondernemers in 2022: 5 x deze interviews vonden jullie het tofst!”

Schiedamse ondernemers in 2022: 5 x deze interviews vonden jullie het tofst!

Niels van Alexanderhoeve

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Australian huispak € 19,99”

Australian huispak € 19,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 11 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Bisolvon van € 7,59 voor € 5,69”

Bisolvon van € 7,59 voor € 5,69

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Page compleet schoon 24 rollen en sensitive 16 rollen van € 31,98 voor € 15,99”

Page compleet schoon 24 rollen en sensitive 16 rollen van € 31,98 voor € 15,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Parttime Pakketsorteerder Ochtenddienst”

Parttime Pakketsorteerder Ochtenddienst

 • Olympia
 • Parttime